Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zelení se šikují i proti palmovému oleji. Povede je Stropnický?

Autor: simao, ČTK - 
23. ledna 2016
15:30

Zatímco delegáti Strany zelených na volebním sjezdu vybírají nové vedení, na sociálních sítích žije strana i bojem proti palmovému oleji nebo uprchlíky. V sobotu odpoledne v Praze vrcholí volba nového předsedy, místo po Janě Drápalové chce zaujmout mladý a ambiciózní Matěj Stropnický. Konkuruje mu šéf pražských zastupitelů Petr Štěpánek.

Hlavní favorité v boji o místo Jany Drápalové? Bývalý náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický a současný první místopředseda a šéf pražských zastupitelů zelených Petr Štěpánek. Sekunduje jim ještě středoškolský učitel Jan Šlechta, jeho vítězství by však bylo obrovským překvapením.

Jak Stropnický, tak i Štěpánek přitom již v minulosti o nejvyšší stranický post neúspěšně usilovali. Spojuje je také to, že chtějí stranu orientovat na získání větší voličské přízně. Sám Stropnický již dříve upozorňoval, že by rád změnil vnímání zelených jako „sluníčkářů s dobrými úmysly“.

Podle Stropnického by totiž strana měla usilovat i o hlasy lidí, s nimiž ji nespojuje stejný životní styl i hodnoty. „Musíme umět vyvolat očekávání, že je budeme umět zastupovat, že budeme právě my nejlépe hájit jejich zájmy,“ uvedl. Štěpánek, který je rovněž starostou Prahy 4, je o něco opatrnější. Podle něj něj bude úkolem vedení „zejména poskytnout zázemí krajům pro úspěch v krajských a senátních volbách“.

Pomoc pro uprchlíky

Pokud nedojde k nějaké překotné změně, vedle předsedy-muže povede po víkendu zelené první místopředsedkyně-žena. Kandidátkami jsou prozatím zastupitelka zelených v Praze 2 Monika Horáková a ústecká zastupitelka a lékařka Irena Moudrá Wünschová.

I jména kandidátů však napovídají, že „sluníčkářským“ tématům se zelení nevyhnou. Právě Horáková loni organizovala pomoc propuštěným migrantům. Do předsednictva strany by rád opět usedl i vsetínský zastupitel Michal Berg, kterého pak za pomoc uprchlíkům v Maďarsku dokonce zatkli. Stropnický, Štěpánek a Berg již ve stávajícím vedení strany jsou.

Zelení usilují o snížení spotřeby palmového oleje

Nejen uprchlíci jsou však tématem pro zelené. „Jsme rádi, že se zajímáte o to, co jíte,“ napsali zelení tento týden na svém oficiálním Facebooku a reagovali přitom na kauzu palmového oleje.

„Produkce palmového oleje je novodobou zkázou pro deštné pralesy a stovky druhů zvířat, včetně vysoce ohrožených orangutanů. Navíc je dlouhodobá konzumace palmového tuku nebezpečná pro lidský organismus kvůli vysokému obsahu nasycených mastných kyselin,“ upozorňuje pražský městský zastupitel a přírodovědec Ondřej Mirovský.

„Jako SZ budeme usilovat o výrazné omezení spotřeby palmového oleje v potravinách či kosmetice, oslovíme také vládu ČR a Evropský parlament k legislativní úpravě. Současně je potřeba informovat spotřebitele,“ dodává Mirovský, který je od března 2015 předsedou Strany zelených v hlavním městě.

Zelení s písní na rtech

V souvislosti se sjezdem Strany zelených se přitom na YouTube objevilo i parodické video „Píseň sjezdu SZ 2016“. Nejde o oficiální počin zelených. „Tento výtvor vznikl narychlo za účelem pobavení spolustranic a spolustraníků při příležitosti sjezdu 2016,“ stojí v popisku pod videem s tím, že video není oficiálním produktem Strany zelených, ale „pouze parodickým homevideem několika jejich straníků a straniček“.

Strana zelených byla založena v roce 1989, největšího politického úspěchu dosáhla před 10 lety, kdy získala místa ve sněmovně i ve vládě. Nyní má na parlamentní úrovni své zástupce jen v Senátu. Že zeleným ani tak úsměv ze rtů zcela nezmizel, to se snažili dokázat písní i během kampaně při eurovolbách 2014.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

maruch ( 23. ledna 2016 16:16 )

Ajé BIOMASA na druhou.Zelení běžte zpět do rektu a navždy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa