Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kalouska obklopily tři dámy. Kdo jsou ženy ve špičkách českých stran?

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    1. 12. 2015
    05:20

    TOP 09 o víkendu zvolila nové vedení. A rázem v něm má hned tři ženy – poslankyně Adamovou, Langšádlovou a Chalánkovou. Co jsou zač a jak je na tom nyní TOPka v porovnání s předsednictvem dalších politických stran? A jak vnímají samotné političky zastoupení žen ve stranických vedeních?

  • 1.Markéta Adamová: svobodná inženýrka

    Zcela nově se do čela TOP 09 prosadila mladá poslankyně Markéta Adamová (31). Do strany vstupovala před šesti lety. „Chci do politiky vnášet pohled mé generace, tedy generace, která vyrostla především po revoluci. Nezatíženou minulostí, což prosím nezaměňujte s nezájmem o tuto minulost. Generace, pro kterou je téměř, bych řekla, samozřejmostí, že může svobodně cestovat, studovat i pracovat (a to nejen u nás, ale právě i v zahraničí),“ uvedla ve svém proslovu na víkendovém sjezdu TOP 09 v pražském hotelu Don Giovanni.

     

    Adamová je absolventka andragogiky na UK a managementu na ČVUT, odkud má titul inženýr. Mimo politiku pracovala v obchodním oddělení T-Mobile a v personální agentuře. V říjnu 2010 se stala zastupitelkou na Praze 8, kde působila několik let i jako radní. TOP 09 je její první stranou. Angažuje se zatím především v sociální oblasti – navrhuje mimo jiné, aby na rodičovský příspěvek od státu měli nárok i prarodiče. Sama Adamová je svobodná.

    Volební sněm TOP 09: Poslankyně Markéta  Adamová a Karel Schwarzenberg Volební sněm TOP 09: Poslankyně Markéta Adamová a Karel Schwarzenberg | Foto Blesk - Daniel Černovský

  • 2.Helena Langšádlová: z penzionu do vysoké politiky

    Helena Langšádlová (52) je místopředsedkyní TOP 09 již od října 2011. Za komunistů absolvovala stavební průmyslovku a pracovala jako stavební technička. Po revoluci se živila jako majitelka penzionu – do roku 1998, kdy se stala černošickou starostkou. Prošla KDU-ČSL, působila také na středočeském krajském zastupitelstvu. Vede TOP 09 právě ve středních Čechách. Je vdaná a má dva dospělé syny.

     

    „Zdá se mi, že ani ve významně proměněné situaci u nás i v Evropě nedokážeme jako společnost rozlišovat věci podstatné od věcí nepodstatných. Mnoho času věnujeme nekonečným zásahům do snad všech oblastí našich životů. Vláda přichází s novými registry, evidencemi, kvótami – je to opravdu podstatné pro naši budoucnost? Je to opravdu to, co chceme? Co je pro nás podstatné? Podstatné je, abychom byli sebevědomou společností,“ uvedla na sněmu Langšádlová, podle které bychom měli především znát a hájit naše hodnoty. Za podstatné však označila také zajišťování bezpečnosti občanů. A upozorňovala, že je pro nás „životně důležité“ být pevnou součástí integrované Evropy.

    Místopředsedkyně TOP 09 Langšádlová Místopředsedkyně TOP 09 Langšádlová | Blesk / Tomáš Vrbenský

  • 3.Jitka Chalánková: bojovnice za norské děti

    Jitka Chalánková (58) se zajímá především o rodinnou politiku. Sama má čtyři děti. Chalánková je známá mj. tím, jak se vložila do případu norské kauzy české maminky Evy Michalákové. Poté, co Norové rozhodli o zbavení rodičovské odpovědnosti k oběma hochům, se na svém Facebooku rozohnila a psala o „rozkoši z výkonu moci“ norských úřednic a úředníků a „norské satanské ideologii, podle které děti nepatří v první řadě rodičům, nýbrž státu“ a „podle které rodina je nepřítel“.

     

    Původní profesí dětská lékařka byla také v minulosti členkou KDU-ČSL. V roce 2004 se dostala do olomouckého krajského zastupitelstva, později působila jako náměstkyně hejtmana Olomouckého kraje mj. pro oblast sociálních věcí. Na tuto oblast se chce zaměřit i nyní – a ukázat, že je možné zajistit podporu těch, kteří se nedokážou postarat o sebe či své rodiny.

     

    „Chci ukázat, že podpora rodiny je naše téma, že je propastný rozdíl mezi zodpovědnou sociální a rodinnou politikou a nebezpečným sociálním inženýrstvím, které reprezentuje např. současná ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová,“ uvedla ve svém projevu před delegáty na sněmu TOP 09 Chalánková a zaútočila na Marksovou.

    Jitka Chalánková na sněmu TOP 09 Jitka Chalánková na sněmu TOP 09 | ČTK

  • 4.Sobotkovy ženy: ministryně a právnička

    Právě ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (46) je přitom jednou ze dvou místopředsedkyň v ČSSD. Tou druhou je Lenka Teska Arnoštová (40). „Důstojné, a tudíž větší zastoupení žen vítám u všech politických stran. Žijeme ve 21. století, takže je načase!“ vzkázala prostřednictvím Blesk.cz třem ženám v čele TOP 09 ministryně Marksová.

     

    Cesta Marksové do vrcholné politiky vedla přes studium na Přírodovědecké fakultě UK, psaní pro časopis Cosmopolitan, pozici ředitelky pro styk s veřejností ve společnosti Gender Studies či práci pedagožky v Jedličkově ústavu. Do ČSSD vstoupila v roce 1997. V komunálkách se v roce 2006 stala zastupitelkou MČ Praha 2. Je vdaná a má dvě dcery.

     

    Právnička Teska Arnoštová je členkou ČSSD od roku 2008 a v oranžových barvách proklouzla v roce 2010 i do pražského zastupitelstva. Pochází z právnické rodiny, vystudovala práva v Praze. V letech 1999 až 2007 působila na ministerstvu zdravotnictví, dostala se i na pozici předsedkyně rozkladové komise. Poté pracovala pro agenturu CzechInvest, přednáší na VŠ a v září 2010 nastoupila do advokátní kanceláře Havel & Holásek. Je vdaná za advokáta Jana Tesku.

    Bohuslav Sobotka s místopředsedkyněmi ČSSD Teskou Arnoštovou a Marksovou Bohuslav Sobotka s místopředsedkyněmi ČSSD Teskou Arnoštovou a Marksovou | Archiv Blesku

  • 5.Babišova místopředsedkyně zná dobře i ODS

    Jedinou ženou v nejužším vedení ANO zůstala po zářijové rezignaci Radmily Kleslové místopředsedkyně strany (ale i sněmovny) Jaroslava Jermanová (45). Absolventka VŠE pracovala jako referentka, personalistka či asistentka v různých firmách, v roce 2009 se stala manažerkou maloobchodní sítě prodejen s nábytkem. Jako nezávislá kandidátka se protlačila do zastupitelstva obce Krhanice na Benešovsku v roce 1998. V roce 2004 vstoupila do ODS, v jejích barvách se stala zastupitelkou Středočeského kraje. Do ANO vstoupila v roce 2012.

     

    Je svobodná. Jejím přítelem je Jakub Pokorný (26), se kterým se podle informací Blesku seznámila díky fandění fotbalistům Sokolu FC Jírovice, kde se právě její partner angažuje. Žijí spolu přes dva roky.

    Jaroslava Jermanová na karlovarském festivalu Jaroslava Jermanová na karlovarském festivalu | Facebook

  • 6.Zkušená lékařka v lidoveckých řadách

    Také lidovci mají ve svém vedení jednu místopředsedkyni. Je jí někdejší ministryně zdravotnictví v Tošovského úřednické vládě Zuzana Roithová (62). Působila i jako senátorka či europoslankyně, v historicky první přímé volbě prezidenta ČR se snažila v 1. kole konkurovat pozdějšímu vítězi Miloši Zemanovi.

     

    Roithová pracovala původně jako lékařka v řadě nemocnic – prošla berounskou, nemocnicí v Motole a také na Královských Vinohradech, kde se po revoluci stala ředitelkou. Se sochařem Janem Roithem má politička syna Matyáše.

    Eurovolby 2014: Zuzana Roithová ve štábu lidovců Eurovolby 2014: Zuzana Roithová ve štábu lidovců | Foto Blesk - Dan Černovský

  • 7.Vostrá komunistka vládne číslům

    Komunistka Miloslava Vostrá (50) je od roku 2009 místopředsedkyní ÚV KSČM pro ekonomiku. Původní profesí ekonomka v minulosti pracovala jako účetní i administrativní pracovnice. Vysokoškolský titul získala až řadu let po revoluci. Bakalářský titul na VŠ finanční a správní získala v roce 2011, později to dotáhla na inženýrský. Do zastupitelstva obce Braškov (na Kladensku) se snažila dostat již v roce 1994, uspěla dodatečně v roce 1997 a poté několikrát funkci obhájila. Ve sněmovně je místopředsedkyní rozpočtového výboru.

    Komunistka Miloslava Vostrá ve volebním štábu KSČM Komunistka Miloslava Vostrá ve volebním štábu KSČM | Foto Blesk - David Malík

  • 8.Miroslava Němcová a další dámy z ODS

    Vedení ODS je ryze maskulinní záležitostí. Šéfem je Petr Fiala, prvním místopředsedou Jan Zahradil a pozice místopředsedů si rozebrali pánové Kupka, Novotný, Tošenovský a Vystrčil. Na Miroslavu Němcovou se nedostalo. Kromě ní mezi ženami z ODS vyčnívají mj. poslankyně Jana Černochová či pražská zastupitelka Alexandra Udženija. Žádná z nich však (zatím) v nejužším vedení není.

    Miroslava Němcová (ODS) Miroslava Němcová (ODS) | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

  • 9.Ženské vedení Strany zelených

    Zcela odlišná je situace ve Straně zelených. Tu totiž přímo vede žena – předsedkyně Jana Drápalová (53). Další ženou ve vedení je pak místopředsedkyně Pavla Brady. „Jako Strana zelených usilujeme o to, aby zastoupení žen ve vrcholných funkcích i ve vedení politických stran, ale i na kandidátkách bylo co nejvyšší. Že TOP 09 zvolila tři ženy do vedení strany jsme kvitovali kladně,“ sdělila Blesk.cz Drápalová. Upozornila, že zelení mají dlouhodobě zakotvené ve stanovách, že předseda a 1. místopředseda strany musí být vždy genderově vyvážení.

     

    Politička a ekoložka Drápalová je absolventkou brněnské zemědělské VŠ. Za komunistů pracovala jako zootechnička v JZD Veveří-Říčany, poté působila jako koordinátorka projektů v Ekologickém institut Veronica, vedla také regionální sdružení Českého svazu ochránců přírody. Do brněnského zastupitelstva se dostala již v roce 1994 jako nezávislá. V roce 2002 se stala starostkou městské části Brno – Nový Lískovec, v roce 2003 členkou zelených.

    Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených | ČTK

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

arne127 ( 27. prosince 2016 18:12 )

To jsou obyčejné nány které Kalousek někde vykopal.Na jejich pohledu je vidět že moc inteligence nepobrali

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa