Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zelení vyberou nového šéfa, Stropnický už nechce být jen sluníčkář

Autor: Václav Lang - 
12. ledna 2016
06:00

Strana zelených si o předposledním lednovém víkendu zvolí nové vedení. Do čela by se mohl dostat pražský zastupitel a bývalý náměstek primátorky Matěj Stropnický nebo místopředseda strany Petr Štěpánek. Stávající předsedkyně Jana Drápalová s největší pravděpodobností kandidovat nebude.

Preference Strany zelených nejsou v letošním volebním roce nikterak valné. Například v posledním volebním průzkumu CVVM v prosinci na ně připadlo jen 1,5 procenta hlasů. Právě to budou chtít zelení po lednovém sjezdu změnit.

Stávající předsedkyně Jana Drápalová, která loni po svém zvolení říkala, že chce stranu dovést k úspěchu v krajských volbách 2016, ale s největší pravděpodobností kandidovat nebude. Místo ní se o křeslo předsedy poperou bývalý náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický (32) a starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (50).

Druhý z mužů se o post předsedy strany pokoušel už loni, ale neúspěšně. Delegáti se tehdy jasně vyjádřili pro Drápalovou a je otázkou, jestli Štěpánek uspěje tentokrát.

„Prioritou bude úspěch v krajských a parlamentních volbách. Chci odvést aktivitu straníků směrem ven k veřejnosti. Chci, aby se kraje rozvíjely v rámci EU rovnoměrně a lidé měli rovné příležitosti ve vzdělání i zaměstnanosti, včetně odpovídající dopravní dostupnosti měst a obcí,“ odpověděl Štěpánek na dotaz Blesk.cz, kam by měla strana pod jeho vedením směřovat.

Velký návrat by mohl zaznamenat Matěj Stropnický, který se rovněž už jednou neúspěšně snažil stanout v čele strany. Po vládě nevýrazné Jany Drápalové nabízí delegátům jasnou formuli: Je třeba se vyhranit a přestat být lidem pro smích. 

Zelení se podle něj pod vedením mírných až neutrálních osobností zaměřovali především na vnitřní stabilizaci strany, je ale načase se více vymezit. „Zelení dnes celostátně, promiňte mi ta slova, vyvolávají posměch, soucit nebo lhostejnost – ta převažuje. Musíme znovu vyvolat silné emoce, prát se přesvědčivě za problémy, které trápí nejen nás a naše přátele, ale i lidi, s nimiž nás nespojuje stejný životní styl, práce, zájmy, často ani všechny hodnoty,“ prohlásil Stropnický.

„Proto musíme být idealističtí v obsahu, na něm trvat; v taktice být ale bezohlední, využívat chyby protivníků a neošklivit si zjednodušení, zkratky a emoce. Lidé to od nás ve skrytu vlastně očekávají: vždyť jaký posměch sklízíme, jsme-li vnímáni jen jako tzv. sluníčkáři s dobrými úmysly,“ uzavřel.

Dvoudenní sjezd se uskuteční 23. a 24. ledna. Kromě výběru nového vedení budou také diskutovat o strategii na nadcházející volby. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 13. ledna 2016 08:59 )

Lidi, co ještě čeká naši zuboženou, na kost ohlodanou zemi?

stacho ( 12. ledna 2016 11:17 )

Měl slunce v duši a tedˇbude mít slunce v ř.ti...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa