Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chválená i „šílená“. Merkel, uprchlíci a ekonomická sebevražda Německa

Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. října 2015
14:45

Německo „páchá ekonomickou sebevraždu“, tvrdil nedávno kvůli uprchlíkům český vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Kancléřka Angela Merkel něco takového ale odmítá, ekonomická situace země je prý dobrá. A možná poněkud překvapivě ji pochválil i bývalý šéf prázdné řecké kasy Janis Varufakis. Zato prezidentský kandidát z USA Donald Trump se přidal k zástupu ostrých kritiků Merkel a její plán má za šílený.

Spílali jí při řecké krizi, dokonce ji přirovnávali k Adolfu Hitlerovi. Řekům byl trnem v oku postoj Angely Merkel, která zemi na pokraji bankrotu hnala do pořádného utahování opasků. Diktovala podmínky, které se zdály Řekům až příliš tvrdé. Nyní je tu další krize, celoevropská. A na hlavu německé kancléřky se snáší kritika opět.

Tentokrát však za naopak podle mnohých až příliš benevolentní přístup k migrační krizi. A hlavně za vyjádření, kterými prý pozvala uprchlíky nejen do Německa, ale vlastně do celé Evropy. „Německo páchá v přímém přenosu ekonomickou sebevraždu," hřímal český vicepremiér Andrej Babiš v pořadu Partie na FTV Prima a dodával: „Paní Merkelová je pozvala. Pokud chce zničit německou ekonomiku, tak ať to dělá."

Nejen o německé ekonomice promluvila kancléřka v pondělním vydání deníku Bild. „Můžeme být rádi, že byla země v posledních letech dobře řízena a že je naše ekonomická situace v současné době dobrá,“ bránila se podobným atakům Merkel a zdůraznila, že kvůli imigrantům a financováním pomoci pro ně nebude muset Německo zvyšovat daně. 

Kancléřku nerozhodilo ani to, že její popularita v Německu nadále klesá. „Životní zkušenosti učí, že podobné emocionální momenty nikdy netrvají věčně,“ poznamenala k vášnivým reakcím, hraničícím někdy až s hysterií. A pokračovala: „V této souvislosti pro mě není současný vývoj žádným překvapením, protože přichází mnoho, mnoho uprchlíků. A to přináší problémy, které musíme řešit. Je zde ale stále ještě obrovské množství lidí, kteří k pomoci uprchlíkům přistupují s dobrou vůlí a velkou energií.“

Merkel vyzvala k realistickému pohledu na věc. Uvedla, že obavy občanů chápe, upozornila však, že je třeba pomoci lidem na útěku.

„Mluvím pravidelně se starosty a zemskými správci. Vidím obrovské výzvy, kterým čelí. Vím, že mnoho zaměstnanců i dobrovolníků dělá vše, co mohou. Říkám jim, jak je možné finančně pomoci, snáze plnit záměry. Mluvím s nimi o legislativních změnách... Ale to všechno nemění nic na tom, že se současné problémy nevyřeší vnitrostátními předpisy. Je to možné pouze se solidaritou Evropy. Celá Evropa musí pracovat na zajištění vnějších hranic EU a zároveň spravedlivě distribuovat uprchlíky mezi členskými státy,“ řekla Bildu Merkel.

Kancléřka přitom čelila i dotazu na to, jak vidí situaci, kdy řada německých dětí přišla o tělocviky a různé kroužky, protože uprchlíci skončili ubytovaní i v německých sportovních centrech, halách a tělocvičnách. „To nebude trvalé řešení,“ uvedla. Celkem Německo očekává 800 tisíc až milion migrantů. A někde hlavu složit musí...

Merkel si domů uprchlíka nevezme

Angela Merkel se snažila zahnat i obavy např. důchodců, kteří sice celý život pracovali, ale od pojišťovny nedostanou uhrazenou např. fyzioterapii, zatímco uprchlíci dostávají zdarma zdravotní pojištění, jak upozornil Bild. Nikdo by neměl mít „strach, že kvůli uprchlíkům přijde o svou vlastní kvalitní péči,“ reagovala kancléřka.

Také Merkel přitom dostala v poslední době na politiky již obligátní dotaz, zda by si vzala sama domů uprchlíka. „I když mám velký respekt pro lidi, kteří toto dělají, nedokážu si něco takového momentálně představit,“ uvedla v rozhovoru pro Bild Merkel, podle které je její úlohou hlavně najít řešení na státní a mezinárodní úrovni.

Oproti Merkel se přitom ohradil i německý prezident. „Naše srdce jsou široká, ale naše možnosti jsou omezené,“ uvedl Joachim Gauck. Podle kancléřky má prezident „sílu slova“, ale ona zkrátka musí řešit nastalé problémy. A jejich příčiny, např. válku v Sýrii. „Německo je země lidskosti a spravedlnosti. Ti, kteří hledají ochranu, ji zde správně nacházejí. Můžeme být hrdí,“ tvrdí Merkel a dodává: „Můj přístup je: Děláme to proto, že jsme silná země, a proto, že se díváme ve stejnou dobu na řešení v Evropě i mimo ni, která by mohla snížit počet přicházejících uprchlíků. Musíme řešit příčiny.“

Varufakis: Merkel jsem pochválil. Trump kritizuje

I když se Merkel dostává pod palbu kritiků velmi často, objevil se však jeden hlas, který mnohé překvapil. Řecký exministr financí Janis Varufakis totiž v rozhovoru pro Der Spiegel uvedl:Dokonce jsem osobně pochválil Angelu Merkel. Nic mi nedělá větší potěšení, než najít dobrotu a zásadovost u politického protivníka.“

Merkel pochválil za postoj k uprchlické krizi, naopak se pustil do kritiky zemí bývalého východního bloku. Potažmo i Česka. Začal se v nich prý objevovat názor, nahrávající i rozmachu xenofobních a extremistických nálad. „Chceme být v Evropě, ale chceme uzavřít své hranice před cizinci. Nechceme přijímat žádné černochy, muslimy, Řeky nebo Portugalce. To není slučitelné s EU,“ postěžoval si Varufakis.

Svým tvrdým postojem k přistěhovalcům je naopak známý prezidentský kandidát v USA Donald Trump, ač měl sám kdysi za ženu imigrantku z Československa, Ivanu Trump. „Myslel jsem si, že je Merkel skvělým lídrem. Ale co udělala v Německu, je šílené,“ pronesl Trump v neděli. 200 tisíc syrských migrantů, kteří mají přijít do USA, pak označil za trojského koně. Varoval před tím, že se mezi nimi mohou skrývat lidé napojení na ISIS.