Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Exministr Pospíšil: Od Merkel jsem u uprchlíků čekal rozumnější přístup

Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. října 2015
05:31

Uprchlická krize, kritika německé kancléřky Angely Merkel, ale i ohlédnutí za hořkým koncem v ODS. O tom do detailu promluvil europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09) při návštěvě Blesk.cz v Bruselu. „Čím jsem starší, tím je má kancelář menší,“ postěžoval si na oko exministr spravedlnosti.

Dlouho jste sbíral řadu plusových bodů u voličů jako ministr spravedlnosti či místopředseda ODS, z Plzeňského kraje jste udělal její baštu. Nyní jste však tak trochu zmizel do europarlamentu. Jak s odstupem času vidíte tenhle svůj krok? Jak vnímáte svou pozici nyní?

Pro mě to bylo velmi těžké rozhodnutí, zda chci dál zůstat v ODS a víceméně být spojen s politikou, se kterou úplně nesouhlasím, anebo zda z ODS mám odejít. Rozhodl jsem se pro to druhé, svou roli hrály i určité osobní rozpory a ztráta důvěry mezi mnou a některými významnými členy ODS. Počítal jsem s tím, že odejdu do politického ústraní. Když přišla nabídka od Karla Schwarzenberga kandidovat do Evropského parlamentu, byl to pro mě blesk z čistého nebe. Určitou chvíli mi trvalo, než jsem se s novou rolí sžil, ale ta doba byla krátká, jen několik týdnů. Snažím se zde hájit zájmy ČR, říkám zde, co si myslím, ne vždy hlasuji se svou frakcí, ale takový jsem vždy byl, vždy jsem se snažil dělat, co sám považuji za správné a co umím obhájit. Z 90 procent se však shoduji s programem TOP 09 a tento program se snažím naplňovat. Tohoto kroku nelituji a jsem rád, že jsem z ODS odešel. Považuji to za čestnější řešení, než v ODS dál sedět a být třeba dál volen.

Nedávno jste hlasoval proti uprchlickým kvótám, ty byly přesto přijaty. Co si o kvótách myslíte?

Já s kvótami principiálně nesouhlasím a není to postaveno na tom, že bych nebyl solidární s uprchlíky a že si nemyslím, že by se jim mělo pomáhat. Naopak. Těm lidem se má pomáhat, ale administrativní kvóty nejsou řešením uprchlické krize. Ba naopak. Těm lidem nijak nepomáhají, kvóty říkají, že ti lidé budou přerozdělováni proti své vůli po Evropě. Právě proto, že ti lidé se nebudou ochotni s takovým rozhodnutím úředníka smířit, dříve nebo později stejně odejdou do Německa.

Česko se postavilo proti kvótám a dostalo se v EU do menšinového názoru. Může to mít dopady na jeho pozici v EU?

Mě velmi vyděsila slova některých západoevropských politiků, že země, které odmítají nefunkční a špatný mechanismus kvót nebo nechtějí mít otevřenou náruč vůči uprchlíkům tak, jak to dělá třeba Německo, budou postiženi tím, že budou omezeny peníze z evropských fondů. Náš názor na uprchlíky nijak nesouvisí s tím, zda máme či nemáme nárok na peníze z eurofondů, tam jsou jasná pravidla, za kterých ty peníze máme dostat. Kdyby k něčemu takovému do budoucna došlo, přispělo by to k dalšímu napětí mezi státy Evropy a začala by vznikat faktická prasklina mezi zeměmi. Myšlenky „Neposloucháš, nedostaneš strukturální peníze“ jsou strašně nebezpečné. Ohrožují ideu jednotné Evropy.

V čem EU v případě uprchlické krize nejvíc chybuje?

Fascinuje mě, jak Evropa místo příčin, místo problémů v uprchlických táborech v okolních státech Sýrie, řeší kvóty. Kvóty nebudou fungovat, protože lidé rozmístění po Evropě stejně odejdou do Německa. Kvóty jsou nehumánní, protože nutí lidi jít někam, kam nechtějí. Nesouhlasím s tím, aby azylová politika byla centrálně řízená z Bruselu a aby Brusel určoval, kolik která země má přijmout uprchlíků, a ta země s tím nemohla polemizovat. Ano, je pravda, že zvládneme 1500 uprchlíků, ale není jasné, kolik uprchlíků v budoucnosti ještě přijde do Evropy.

Jak tedy může Česko pomoci?

Na jednu stranu je nesmyslné, aby k nám byli nuceni uprchlíci jít. Když k nám ale někdo dobrovolně sám přijde, s pokorou a ne stylem, že hází kameny, jak to dělají někteří Afghánci na hranicích Maďarska, a chce od nás pomoci, tak ve chvíli, kdy splní zákony ČR, tak mu azyl dát máme, protože na to má mezinárodní právo a my jako právní stát musíme respektovat Ženevské konvence, ke kterým jsme se zavázali. Ti lidé ale u nás žít nechtějí z mnoha důvodů – ať už ekonomických, nebo kvůli tomu, že u nás nejsou velké komunity a logicky nechtějí do země, kde nemají své příbuzné a známé a museli by se integrovat do společnosti. To je důkazem toho, že ta integrace samotná asi příliš silná nebude. Oni chtějí žít mezi svými.

Hrozí, že padne Schengen? Některé státy již zavedly kontroly na hranicích.

Pro mě celé nezvládnutí uprchlické krize přináší dvě nebezpečné věci: Ohrožení myšlenky evropské integrace a ohrožení výhod, které EU nám přináší. A jednou z těch výhod je volný pohyb po Evropě. Kdyby měl padnout Schengen, pak se budu ptát, co ještě všechno se musí zrušit z EU, abychom si řekli: Už pro nás nemá smysl v Unii být. Tuto otázku si ale nikdy nechci položit, protože jsem příznivec a podporovatel myšlenky evropské integrace.

Kritizována za svůj vstřícný přístup k uprchlíkům bývá čím dál tím častěji německá kancléřka Angela Merkel, jejíž obliba dle průzkumů klesá. Jak vy vidíte kroky Německa, které je snem pro většinu uprchlíků?

Jsem kritikem paní Merkelové, co se týče její zahraniční politiky. Říkal jsem ještě v době, kdy to čeští politici nekomentovali, že její politika v oblasti uprchlictví není konzistentní, nemá jasnou filozofii. Trochu mě překvapuje, že se paní Merkel shodne na uprchlickém poli s evropskými socialisty a zelenými, kteří samozřejmě prosazují maximální míru solidarity a maximální míru uprchlíků, kteří mají přijít do Evropy. Očekával bych od představitelky středo-pravicové strany trochu rozumnější a zdrženlivější přístup. Opět to ale není o solidaritě a nesolidaritě. Ve chvíli, kdy zavádíte kvóty, které navenek vytvářejí dojem, že jste připraveni přijímat další uprchlíky a ve chvíli, kdy paní Merkel dělá neuvážené výroky, jako že všechny Syřany je Německo ochotno přijmout, tak to samozřejmě otevírá pomyslné dveře do Evropy. Evropa by přitom měla být opatrná v tom, příliš otevřít své dveře. Pokud ty dveře příliš otevřeme, už je pak nikdy nezavřeme. Ten průvod bude tak masivní, že už se nám to nikdy nepovede.

Páchá Německo ekonomickou sebevraždu v přímém přenosu, jak říká vicepremiér Andrej Babiš?

To já si úplně nemyslím. Pro mě obava z imigrace není o tom, jestli uprchlíky zvládneme ekonomicky anebo ne. Německo je zvládne. Já si spíš kladu otázku, nakolik tito lidé, kteří vyrůstali mimo evropské hodnoty, budou schopni naše hodnoty a postoje přijmout. Jaká míra cizinců a osob z třetího světa je v EU integrovatelná. Kolik lidí z Blízkého východu může do Evropy, potažmo do Německa přijít, aniž by to mělo vliv na fungování společnosti, aniž by to nevedlo k tomu, že se společnost začne rozpadat, že se začnou vytvářet ghetta, izolované ostrůvky.

Co je tedy podle vás na zvládnutí migrační krize zásadní?

Otázky, které by se měly řešit, jsou: Nakolik jsou Syřané integrovatelní do evropské, potažmo německé společnosti? Zda jsou to lidé, kteří jsou ochotni akceptovat evropské hodnoty a myšlenky? Zda jsou ochotni respektovat fungování demokratického právního státu, či to, že ženy mají stejná práva jako muži, což vždy u muslimských společenství není úplně typické. Zda mají ochranu i menšiny, homosexuálové atd.? Nerad bych se dočkal toho, aby Evropa, která dospěla po dvou tisících letech k demokracii, právnímu státu, rovnému postavení žen, respektu práv homosexuálů, toto musela opustit.

Co si myslíte o vzestupu antiislámských hnutí a pana Konvičky, který má být dokonce volebním superlídrem Bloku proti islámu a Úsvitu?

Češi jsou rozumní, nikdy moc netíhli k tomu, že by volili extrémní politické strany. Snad naposledy to byla strana pana Sládka. Nebál bych se reálného vzestupu extrémních politických stran. To, že Češi jsou opatrní k imigrantům, já nepovažuji za nic špatného. Občas mě mrzí, že jsme kritizováni jak z Bruselu, tak i ze strany některých intelektuálů, že když jsme my jako Češi rezervovaní ve vztahu k uprchlíkům, tak jsme xenofobové. Že Češi jsou opatrní v pohledu na uprchlíky, neznamená, že jsou extremisté.

Jaké je řešení uprchlické krize podle Jiřího Pospíšila? Podívejte se na video.

Video Exministr spravedlnosti a současný europoslanec Jiří Pospíšil o řešení uprchlické krize - Foto Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jan490 ( 7. října 2015 12:20 )

Toto co se nini deje je udelat z jednoho naroda ktery zije na svem uzemi tisice let blbce, donutit ho vzdat se sve kultury, rozlozit ho zevnitr. Tohle je skryta valka a protivnik na nas utoci zevnitr. Ve valce i v lasce je dovoleno vse, oni nas maji za idioty a slabe, evropsky chlat neni muzem pro jedineho muslima, dokud ten neni schopen porucit sve zene nobo dceri. Vzpomente muslim si muze vzit za zenu krestanku , ale muslimka nemuze zit s krestanem. Dovolte zit bezencum u nas, ale podle nasich pravidel. Pokud nase vlada nema silu udrzet nase zakony pred cizinci, jak chce chranit svuj narod?

jan490 ( 7. října 2015 12:07 )

Obycejne zde delem vtipy na postup nasich cinitelu,jim prikazat ted to zkusim jinak. Na reseni staci , aby kazdy muz starsi 18 let byl vracen do zeme odkud prijel. Zena a deti by dostaly prechodny pobyt na 5 let. Pritok bezencu by okamzite prestal. Ziju v zahranici, mam i mel jsem dost pratel z rad muslimu. Bohuzel, cele pratelstvi se velmi otevrene meni na skutecnou nenavist , dokonce pokusy atakovat , pokud jim nedovolite delat to co je zrovna napadne. Oni z principu neuznavaji krestany a jakykoliv pokus jim neco prikazat prevraceji na nenavist k muslimum. Cesko bude mit velke neprijemnosti jestli hned ze zacatku neukaze, kdo je doma a pomaha a kdo ma musi dodrzovat pravidla. Pokud chteji zit podle svych pravidel musi jit do sve zeme. Takze staci zakaz noseni zakrytych tvari z bezpecnostnich duvodu zeme vam da obrazek koho prijimate. Zacnete premyslet dokud je cas u udelejte nase pravidla zakonem. Potom bude pozde.

xindlceskej ( 7. října 2015 06:46 )

T.e-p¨loušovi tam je to vyhvězdičkovaný

xindlceskej ( 7. října 2015 06:28 )

Nějak mu narostla vana ***ovi jednomu!! Asi to vyhovuje jeho teplé nabíječce místnímu blbovi milos_zeman alias ovcacek a dalších jeho 854 nicků

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa