Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Václav Klaus: Falešná selfíčka uprchlíků s Merkelovou jsou nedůstojná

Autor: Vera Renovica - 
5. října 2015
15:55

Nejde o to, že by se k nám tisíce běženců nevešly. Ale o to, že se do naší společnosti nehodí. A migrační krize má všechny příznaky katastrofy. To si o uprchlické vlně, které nyní čelí Evropa, ve zkratce myslí bývalý prezident Václav Klaus (74). Přečtěte si celý jeho rozhovor pro Blesk.

Chcete, aby vláda potvrdila, že má právo Česko zastupovat ve věci uprchlických kvót, třeba referendem či předčasnými volbami. Co pro to děláte?

Už jsem rozeslal dopisy, kdy politiky zvu k tomuto jednání.

Vynechal jste někoho? Třeba Okamurovce a další vyhraněnější uskupení?

Není žádný důvod vylučovat seskupení, kterým zrovna není tleskáno na prvních stránkách novin.

Jakou čekáte odezvu?

Já předpokládám, že někteří řeknou, že to je hloupá iniciativa, že není potřebná a že naše vláda je tak geniální, že sama dobře ví, co má dělat. Doufám, že druhá část může mít třeba jiný názor.

A odezva lidí?

Lidé, tedy česká veřejnost, mají pocit, že je třeba něco zásadního udělat. Mně někdo poslal mail, který říká, že termín »migrační krize« nestačí, protože se jedná o migrační katastrofu, která je srovnatelná s invazemi do Evropy v jiných stoletích či tisíciletích. Myslím si tedy, že přemýšlející česká veřejnost opravdu nechce bagatelizovat tento fenomén, který v Evropě nastal a onou katastrofou hrozí.

Mluvíte o problémech v souvislosti s migrační krizí – odnárodňování Evropy, změně kulturního mixu. Co z toho považujete za problém největší?

Trápí mě ta migrace sama o sobě a její konkrétní důsledky pro ztrátu něčeho, co dělalo Evropu Evropou. Druhá věc je zneužití této migrační krize nezodpovědnými evropskými politiky v čele s Merkelovou a Gauckem a bruselskými Junckery a Tusky zejména. Tito politici znají dobře jedno úžasné pravidlo politiky: nastane-li krize, je třeba urychleně udělat výrazné změny, které by nám v normální situaci neprošly. Zneužijí migrační krize k tomu, aby utáhli v Evropské unii šrouby. A to znamená další omezení demokracie, další zesílení centralismu a další oslabení svobody.

Video Klaus naložil Merkelové: Falešná selfíčka s uprchlíky a zneužívání krize - Vera Renovica, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Mnohem méně než jiní politici zmiňujete riziko vniku islamistů na české území. Proč?

Je úsměvné, že více než deset let po 11. září byl každý člověk v turbanu či s burkou považován za teroristu. Já jsem to tehdy považoval za dětinský postoj Západu. Zrcadlově dětinské je tuto stránku vůbec nevidět. Ale zdá se, že pan Gauck a Merkelová pořád hrají kartu vstřícnosti. Pan Juncker teď zopakoval, že jsou migranti pořád vítáni. Chvílemi nevím, jestli se mám štípnout, zda spím či bdím.

Prezident Zeman gratuloval slovenskému premiérovi Ficovi, že se chce proti kvótám bránit soudně. Jak to vidíte vy?

Odmítám přijmout roli oněch evropských soudů, viděli jsme jejich zneužití v řešení následků jugoslávské tragédie. Mám pocit, že úkolem české vlády při jednání v Bruselu bylo něco jiného, bylo to říci: Stop, my s tím prostě nesouhlasíme. My to dělat nebudeme.

Ministr vnitra Chovanec to ale v Radě EU řekl, i tak ho přehlasovali.

No a já bych řekl, že to hlasování nebudeme akceptovat. Že prostě ne. A oni by pak začali »to znamená, že vy odmítáte principy Evropské unie«? A já bych řekl »ano, samozřejmě« (klausovský úsměv, pozn. red.).

Migrantů v ČR skončí tisíce, až se západní státy takzvaně přeplní. A pak je tady argument, že když přivítáme uprchlíky vstřícně, nebudou mít důvod se radikalizovat...

To si nedovedu představit jak. Vůbec připustit tuto diskuzi je fatální omyl. Nikdo z nás neodsuzuje migraci jednotlivců na základě vážných důvodů včetně nevůle žít v nějakém režimu. Ale to, co vidíme, je masová migrace. A navíc založená na falešném multikulturálním principu. Je to děsivé.

Navštívil jste někdy nějaké uprchlické zařízení, abyste třeba názor konfrontoval s realitou?

V zařízení tohoto typu jsou migranti, kteří přišli načerno. Podlezli plot nebo závoru. Navíc nevíte, jestli nejsou ve vlastní zemi považováni za zločince. Já nevidím důvod, proč by je měl politik legitimizovat svojí návštěvou. A falešná selfíčka, která si s nimi pořizuje paní Merkelová, jsou nedůstojná.

Angela Merkel s uprchlíky Angela Merkel s uprchlíky | EPA

Když se válčilo v 90. letech v bývalé Jugoslávii, ČR přijala 10 tisíc lidí bez problému. Uznáte tedy, že kapacitu na ty tři tisíce, které nám sem pošle Brusel, máme?

Nic jako kapacita neexistuje. Podíváte-li se tady z našeho okna, tak uvidíte takového prostoru a zeleně, že by se tam daly postavit tisíce stanů či takových těch maringotek, ve kterých bydlí dělníci. Jde o to, že lidská komunita je něco jiného než množství sardinek, které se dají naskládat na jedno místo. Jde o to, jestli ta společnost unese nesourodé elementy a prvky.

Prezidentu Zemanovi, který je odpůrce imigrace, roste popularita. Proč si myslíte, že se na migrační tematice tak krásně sbírají politické body?

Ta krize je veliká věc. Jak by mohla nevést k tomu, že lidi řeknou »ano« nebo »ne« na postoje toho či onoho politika. A neredukujme to tak, že masovou imigraci odmítají pouze xenofobní či xenofobně rasističtí lidé.

A vy se nebojíte, že se i vlivem takových prohlášení česká společnost nebezpečně radikalizuje?

Nevěřím, že by se reakce lidí v České republice diametrálně lišily od reakcí lidí u našich sousedů. I Německo se radikalizuje velikým způsobem. Tam dochází k zapalování azylových domů a nic se neděje… představte si, že by to někdo nedejbůh zkusil tady. Češi by byli ten den vylučováni z Evropské unie. Ta lživost a faleš nefér přístupů k jednotlivým zemím je do očí bijící.

Co vy a sbírání politických bodů? Spekuluje se, že budete v roce 2018 kandidovat na prezidenta a ještě jste neřekl defi nitivní »ne«.

Pravidlo, že politik nemá říkat slovo »nikdy«, platí v mém případě jako v případě jakéhokoliv jiného politika. Ale s naprostou vážností a upřímností říkám, že o něčem takovém neuvažuji. Další větu k tomu nejsem ochoten vyslovit. Nic nového se nemůžete dozvědět.

Třeba ty politické body nesbíráte pro sebe. Je zajímavý překryv myšlenek vás a prezidenta.

Náš překryv myšlenek nepochybně existuje, jako existuje překryv myšlenek s leckým jiným.

Nejste potají v jakémsi tandemu?

To tedy opravdu ne. My se s prezidentem Zemanem vídáme málo. Tak, že bychom spolu strávili hodinu, možná dvakrát do roka. Prostor pro koordinaci tady není.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa