Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Německo řeší uprchlickou krizi: EU přijme Turecko i s uprchlíky

Německá kancléřka Merkelová, turecký prezident Erdogan a komentátor Holec
Německá kancléřka Merkelová, turecký prezident Erdogan a komentátor Holec  (Autor: EPA)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
19. října 2015
10:00

Když se kancléřka Angela Merkelová nedávno rozhodla, že v Německu srdečně uvítá milion převážně muslimských uprchlíků, snad protože její vlast dodnes nedokázala integrovat ani tureckou menšinu, jíž Němci vítali jako levnou pracovní sílu od 50. let dvacátého století, mnozí se ptali, jak to celé skončí? Teď se konečně rýsují obrysy – na tlak Německa EU přijme osmdesátimilionové muslimské Turecko.  

 Přinejmenším to vyplývá z víkendové návštěvy Merkelové v Ankaře. Stále méně čitelná německá „Mutti“ tam Turecku slíbila, že kvůli evropské migrační krizi Brusel „urychlí rozhovory“ o vstupu Turecka do EU. To je pro většinu EU překvapení: ještě nedávno se totiž rozhovory o vstupu Turecka do EU i kvůli tlaku Německa v podstatě zmrazily.

Nejen Berlín celkem férově argumentoval, že stále více muslimské a méně demokratické Turecko vedené novodobým sultánem Recepem Erdoganem, jenž si staví tisícipokojové paláce, do EU nepatří. Protože pak můžou jiní méně důležití evropští státníci, jako třeba český prezident Miloš Zeman, právem děsit své voliče poplašnými zprávami o kamenování žen v Česku.

Překvapivé je navíc i to, že Merkelová slíbila Turecku ústupky právě v Ankaře. Původně totiž chtěla Turecko blafovat v kosmopolitnějším Istanbulu, protože se bála politicky méně korektních palácových fotek z Erdoganovy Ankary; ta stále více připomíná Bagdád či Rijád než liberální metropole EU, jež tak rády oslavují festivaly homosexuálů a v žebříčcích kvality života se předhánějí v míře tolerance. Aspoň že si kancléřka v Ankaře neoblékla burku.

Je to hezký bruselský paradox, kvůli němuž se hlavouni EU často pozdě v noci rádi objímají: EU nakonec vyřeší migrační krizi tím, že přijme Turecko i s migranty, ještě předtím mu ale dá miliardy euro. Voila! Je to stejné jako zbavit se ve špatné detektivce mrtvoly tím, že ji obléknete do kabátu a ten si pak pověsíte do skříně. Ano, Merkelová zřejmě i tentokrát blafuje úplně stejně, jako blafovala s vítáním milionu uprchlíků, na které je teď i její Německo malé. Problém je, že neblafují uprchlíci.