Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Když rozum zastíní panika: Fáma o uprchlících vyděsila Prostějov

V Prostějově se báli, že do města přijdou uprchlíci. (ilustrační foto)
V Prostějově se báli, že do města přijdou uprchlíci. (ilustrační foto)  (Autor: Reuters)
Autor: sou - 
11. srpna 2015
13:54

Nenávist, obavy a děs, to vše v obyvatelích Prostějova vyvolala zpráva o tom, že do jedné z městských částí míří zhruba 100 uprchlíků. Po silných slovech v komentářích a silném odporu se ale ukázalo, že vše je jenom fáma.

„Nedivte se tomu. V době, kdy v televizi každý den vidíte reportáže o emigrantech, kvótách a o tom, která země má s uprchlíky problémy a které zařízení je přeplněné, pak stačí, aby někdo do vzduchu vypustil zmínku, někdo další se toho chytne a už to jede samo,“ řekla náměstkyně primátora Prostějova Alena Rašková pro iDnes.cz, který na celý případ upozornil.

Rychlost šíření fámy je přímo úměrná strachu z ní

Podle MF Dnes poplach začal na posledním zasedání osadního výboru. Informace o uprchlících se objevila v bodě, v němž se hovořilo o tamní problémové ubytovně. Provozovatelem je organizace Schola Servis, jejímž zřizovatelem je Olomoucký kraj. Přišel s ní ředitel prostějovské pobočky. Slyšel ji ze dvou neověřených zdrojů. Ukazovaly na konkurenční boj. 

Nechtěli jsme nic podcenit, proto jsme požádali město, aby tuto informaci ověřilo na ministerstvu vnitra,“ řekla webu předsedkyně osadního výboru ve Vrahovicích a prostějovská zastupitelka Milada Galářová. Podle dostupných informací ale stále nemá odpověď. 

Po provalení informací na veřejnost se na sociálních sítích začaly rojit obavy a strach tamních obyvatel. Některé komentáře ale byly plné vzteku, nadávek a vulgarismů. 

O uprchlících majitelé ubytovny neuvažovali 

Vrahovická lokalita by ale nejspíš nebyla zrovna nejlepší volbou pro ubytování 100 uprchlíků. Už nyní tam žije ve stávajících ubytovnách mnoho lidí. Velkou část tvoří například Romové. Podle náměstkyně Raškové toho už tamní obyvatelé mají dost. „Vznikají i konflikty a řada místních se bojí. Kdyby do toho měli přijít ještě uprchlíci, to si nedovedu představit,“ dodala. 

Podle jednatelky společnosti Dům MP Prostějov Zity Konupčíkové, která ubytovnu vlastní, je nikdy ani nepadlo použít budovu k ubytování uprchlíků. Podle ní ji využívají hlavně rodiny a stavební firmy k ubytování svých zaměstnanců.