Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mezi poškozenými H-Systemem to vře: Jedni chtějí bydlet, druzí „zašantročené“ peníze

Autor: ČTK, nkov, iht - 
25. července 2018
20:10

Kauza H-System rozdělila poškozené na dva tábory. Sdružení Maják, které zastupuje část poškozených klientů, nemá zájem na tom, aby se lidé z družstva Svatopluk, sdružujícího další klienty H-Systemu, vystěhovali ze svých domovů. Maják však upozornil, že družstvo Svatopluk svévolně snížilo majetek zahrnutý do konkurzní podstaty, ze které mají být odškodněni všichni bývalí klienti H-Systemu. Vyzval také politiky, aby hledali peníze, které z H-Systemu zmizely.

„Sdružení Maják nemá zájem na vystěhování klientů H-Systemu z jejich domovů a zásadně se nestaví proti jiné skupině klientů H-Systemu, kteří byli stejně jako oni podvedeni jednateli H-Systemu, konkrétně panem Petrem Smetkou a jeho společníky. Je však nutné si uvědomit, že tito lidé přes družstvo Svatopluk stavěli zcela svévolně bez povolení konkurzního správce a tím byli významně poškozeni ostatní klienti a věřitelé, neboť se snižovala hodnota majetku v konkurzní podstatě,“ uvedlo sdružení.

Maják: Nestarejte se jen o jednu skupinu poškozených

Sdružení upozornilo, že do Svatopluku ještě dlouho po krachu H-Systemu ze zoufalství přispívali i další klienti H-Systemu a nikdy za to nic nedostali, tedy na bydlení 60 rodin přispívali i další věřitelé.

Sdružení Maják také připomnělo, že se peníze z H-Systemu nepodařilo najít. „Policie nebyla za 20 let schopna dohledat ani nepatrnou část ze dvou miliard korun, které pan Smetka získal úvěry z bank, a jednu miliardu od samotných klientů,“ uvedlo sdružení.

Vyzvalo politiky, aby se nezasazovali pouze o jednu skupinu podvedených klientů H-Systemu, lidi z družstva Svatopluk. „Nenavyšujme napětí a pomozte nám hledat peníze a majetek, který pan Smetka zašantročil a který nemíní vydat,“ uvedlo sdružení.

Vystěhování se týká 60 rodin

„Hysterie a plamenná vyjádření mnohých politiků značí, že si nikdy nic důsledně nepřečetli o H-Systemu a že by právě teď měli být velmi zdrženliví, aby nepoškodili ty, kteří trpělivě 20 let čekali na spravedlivé vyrovnání,“ napsal Maják. Nebydlících rodin z H-Systemu je asi 950, což je zhruba 15krát více než těch rodin bydlících v Horoměřicích, připomnělo sdružení.

Družstvo Svatopluk musí podle verdiktu Nejvyššího soudu zveřejněného v úterý do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích. Týká se to asi 60 rodin. Poškozených v kauze H-System je dohromady více než tisíc.

Video  Tragédie, nespravedlnost, hrůza, říkají klienti H-Systemu. Domy si dostavěli svépomocí  - Martin Pekárek, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Ústavní stížnost příští týden

Družstvo Svatopluk přitom podá stížnost k Ústavnímu soudu (ÚS), na jejímž základě může soud odložit vykonatelnost rozhodnutí Nejvyššího soudu o vyklizení domů v Horoměřicích u Prahy, nejspíše v druhé polovině příštího týdne. Její příprava není jednoduchá, řekl ČTK dnes večer za družstvo Martin Junek.

Jiná možnost, jak zabránit vystěhování, podle něj nyní není. „Právníci mi vysvětlili, že určitě musíme podat ústavní stížnost zároveň se žádostí o odkladný účinek. To se musí udělat. Jak jsem se dozvěděl, vyžaduje to spoustu formalit, které není možné udělat třeba ještě během tohoto týdne. Zřejmě příští týden, spíše v druhé polovině týdne, budeme schopni tu stížnost podat,“ řekl Junek.

V pondělí bude první jednání mezi družstvem a konkurzním správcem Josefem Monsportem, které má moderovat premiér Andrej Babiš (ANO). Schůzka se podle Junka uskuteční v 10:30 v Hrzánském paláci v Praze. V neděli večer by se měli společně sejít členové družstva Svatopluk, kteří projednají současnou situaci. Podle Junka přislíbili nezávazně účast i někteří politici.

„Připadáme si jako vyvrhelové“

Kauza H-Systemu přitom v Horoměřicích dál vyvolává silné emoce. „Během okamžiku si připadáme jako vyvrhelové, že obýváme něco neoprávněně,“ řekl Blesku Zdeněk Vašina (45) a těžko skrýval emoce.

„Dvacet let žiju s tím, že po mně dětem zůstane dům, že jsme nevěřili a nesnažili se takovou dobu marně, že si ti nahoře uvědomí, co se tu děje za nespravedlnost,“ svěřil se Blesku další ze sousedů, který si nepřál uvést jméno. „Už ale nemám sílu. Spravedlnost neexistuje, jen slova na papíře,“ dodal.

 

Omur ( 25. července 2018 20:46 )

Část peněz klientů H-Systemu skončila u ČSSD, Zeman byl tehdy premiér, říká Marvanová. https://video.aktualne.cz/dvtv/cast-penez-klientu-h-systemu-skoncila-u-cssd-zeman-byl -tehdy/r~df96e718900511e89e91ac1f6b220ee8/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu &redirected=1532544266

Zobrazit celou diskusi