Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Levné garsonky a 51 tisíc od státu: Klienti H-Systemu dostali první nabídky pomoci

Autor: ČTK, Mii - 
25. července 2018
13:45

První nabídku na náhradní bydlení pro klienty zkrachovalé firmy H-System dostal starosta Horoměřic u Prahy Zdeněk Babka (ODS). Soukromník dává k dispozici osm garsonek na Kokořínsku za minimální nájem. Nové bydlení lidem nabídl i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), úřad práce jim chce navíc vyplatit krizový příspěvek 51 tisíc korun. Možnosti pomoci hledá také středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Soud v úterý rozhodl, že družstvo Svatopluk, které tvoří někteří bývalí klienti H-Systemu, musí v Horoměřicích do měsíce vyklidit byty v osmi domech.

Samotná obec podle Babky nemá jak lidem pomoci. „Já bych jim musel opravdu sehnat unimo buňky nebo něco takového a dát je někam na louku. Není (pro obec) možnost ty lidi ubytovat, je to hodně lidí, není to legrace. Je to, jako by tady spadlo tornádo a vymetlo tu oblast, jako když ty lidi jsou bez přístřeší, to je to samé,“ řekl Babka.

Ve středu se chce sejít se zástupci družstva. „Musím nejdřív vědět, co chtějí dělat oni. Chce to postupovat koordinovaně. Když řeknou: 'Jsme zoufalí, musíme se vystěhovat, pomozte nám', tak se obrátím na starosty nejenom z okolních obcí, jestli jsou schopní nějakým způsobem je ubytovat,“ řekl Babka. Nabídku bytů z Kokořínska označil za úžasnou. Soukromník nabídl osm bytů až na šest měsíců za minimální nájemné.

Připustil ale, že stěhování lidí z Horoměřic na Kokořínsko je problematické. „Mají tady zaměstnání, mají tady kořeny, oni nebudou toto chtít. Musíme se domluvit já a (družstvo) Svatopluk a pak mohu říct, co budeme dělat, abych nešel nějak proti nim,“ dodal.

„Žádní bezdomovci, ale právníci a doktoři“

Nejvyšší soud tento týden rozhodl o tom, že družstvo Svatopluk sdružující některé bývalé klienty zkrachovalé společnosti H-System musí do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy. NS tak vyhověl dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta. Lidé, kterých se rozhodnutí týká a kteří si domy sami dostavěli, se odstěhovat odmítají. Na jiné bydlení nemají peníze. Jde asi o 60 rodin.

Podle NS jsou ale nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů absolutně neplatné. Družstvo šlo do rizika, když pro své plány nemělo souhlas konkurzního soudu, uvedl NS.

Starosta Babka již zaznamenal také názory, že by měla být ve prospěch těchto lidí založena veřejná sbírka. „Sbírku musí potvrdit kraj a na to čekáme měsíc, než uděláme veřejnou sbírku. To už ty lidi budou sedět někde na chodníku. Tam je šílený ten termín do měsíce,“ poznamenal starosta.

Obec se podle něj snažila lidem z dotčených domů vždy pomoci. „Mají své právníky, oni je zastupují. Kdykoliv byl soud, tak oni přicházeli a potřebovali různé věci od obce. Chtěli společenské záruky, zastupitelstvo dalo několikrát za ně společenskou záruku,“ uvedl. „To nejsou neplatiči, to jsou inženýři, to jsou doktoři. To nejsou bezdomovci, kteří se chtějí někde chytit. To jsou lidi, kteří jedou naplno, kteří dávají léta daně do obce. Obci nedělají žádné problémy, oni mají svých problémů dost,“ řekl.

Hamáček: Je to nelidské

S nabídkou pomoci v úterý přišel také vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Ministerstvo vnitra podle něj má k dispozici 17 bytů, které může poškozeným klientům H-Systemu poskytnout. Máme prvních 17 bytů, které můžeme nabídnout nejvíce zasaženým, zejména seniorům, alespoň jako dočasné řešení. V příštích dnech dáme konkrétní nabídku,“ uvedl Hamáček.

Sdělil také, že nechápe, jak mohl soud lidem nařídit k vystěhování tak krátký termín, zvlášť když je léto. Podle něj je toto chování nelidské a neobhajitelné.

Babiš prostředníkem

Jsem šokována. Ani si neumíme představit, co tito lidé zažívali po více jak 20 let. A tento výsledek pro ně musí být zcela devastující. Je to naprosto nespravedlivý verdikt," řekla Jermanová. Nyní zjišťuje, jak může hejtmanství lidem pomoci. 

Chce proto předložit zastupitelům materiál, který by podle ní měl lidem "zcela zásadně finanční pomoci". "Chápu, že se jedná o zcela nestandardní krok a dost možná, že v rámci naší legislativy nemožný. Ale neumím si představit, že těmto lidem teď seberou domovy po všem, co si prožili. Prostě neumím. Je to ponižující a absolutně nespravedlivé. Udělám vše pro to, aby lidem v Horoměřicích jejich domovy zůstaly," dodala Jermanová. Věří, že najde podporu napříč politickým spektrem.

Video  Tragédie, nespravedlnost, hrůza, říkají klienti H-Systemu. Domy si dostavěli svépomocí  - Martin Pekárek, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zástupci družstva Svatopluk se dohodli s premiérem Andrejem Babišem (ANO), že předseda vlády bude zprostředkovatelem v jednání bytového družstva a konkurzního správce H-Systemu Josefa Monsporta. Babiš jako zprostředkovatel uspořádá první jednání mezi bývalými klienty H-Systemu a konkurzním správcem zřejmě v pondělí, uvedl Úřad vlády.

Stát nabízí příspěvek 51 tisíc

Alespoň k finančními příspěvku by mohli poškození klienti H-Systemu dospět. Úřad práce by jim mohl vyplatit až 51 150 korun. Tuto mimořádnou okamžitou pomoc by mohli získat velmi rychle. Sdělila to mluvčí ministerstva práce Barbara Hanousek Eckhardová.

Pokud lidé prokážou, že se v takové tíživé situaci nachází, může jim být velmi rychle poskytnuta finanční pomoc až do výše 50 000 korun. V případě, že taková situace nastane u lidí zasažených právě kauzou H-System, pak bude ministerstvo práce pod mým vedením připraveno jim co nejrychleji pomoci právě touto cestou. Peníze by pak mohli použít například na úhradu nákladů spojených se stěhováním nebo zaplacení kauce bytu,“ uvedla prostřednictvím mluvčí resortu kandidátka na ministryni Jana Maláčová (ČSSD).

Mimořádnou okamžitou pomoc mohou dostat lidé, kteří se ocitli ve vážné situaci a nedokážou ji vlastními prostředky překonat. Úřady práce tuto dávku vyplácejí například těm, které postihly povodně či jiné živelní pohromy, požáry či havárie. Maximálně je možné vyplatit patnáctinásobek životního minima pro dospělého, které činí 3410 korun. Celkem tak stát může poskytnout 51 150 korun.

Více o kauze H-System čtěte ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

drzaaaa ( 26. července 2018 10:51 )

převelikou chybu až zustává rozum stát a taková masa lidi a prej i se vzděláním .............

drzaaaa ( 26. července 2018 10:47 )

jj situace je z lidského hlediska nezáviděníhodná ,ale až tak být lehkovážní a taková spousta lidí to se nějak vymyká normálu ,a kor v této pohnuté době v čr

drzaaaa ( 26. července 2018 10:44 )

ale na ne vlastním pozemku!!!!!! budovat mužeš jen na dobrých základech a ne na příslibech to je rozdíl

drzaaaa ( 26. července 2018 10:41 )

asi tak nějak ,kradeš nekradeš z hrušky dólu no né

drzaaaa ( 26. července 2018 10:38 )

mají kliku ,že se jimi vuuuuuuuuuubec někdo zabývá ,v životě nastanou chvíle kdy vás každý překročí bez povšimnutí a ne aby jim pomáhal z jejich vlastní vinou zaviněné životní šlamastyky

Zobrazit celou diskusi