Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

60 rodin přijde o střechu nad hlavou. Klienti H-Systemu prohráli soud a mají vyklidit domy

Autor: ČTK, simao - 
24. července 2018
09:49

Družstvo Svatopluk musí vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy do měsíce od právní moci rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS), který vyhověl dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta. Správce chce nemovitosti zpeněžit ve prospěch všech někdejších klientů vytunelované firmy H-System. Rozhodnutí o vyklizení se týká 60 rodin.

Stavební bytové družstvo Svatopluk prohrálo spor s insolvenčním správcem zkrachovalé společnosti H-System Josefem Monsportem. Družstvo tvoří někteří bývalí klienti H-Systemu, kteří si svépomocí dostavěli byty v Horoměřicích v těsném sousedství Prahy. Správce plánoval, že byty prodá a peníze rozdělí mezi všechny poškozené klienty H-Systemu.

Babiš mluví o nespravedlnosti

Soudce Nejvyššího soudu Zdeněk Krčmář rozhodování připodobnil ke hledání „nejlepší z nejhorších variant“. Očekává, že družstvo se ještě obrátí na Ústavní soud.

Premiér Andrej Babiš v souvislosti s H-Systemem hovoří o nespravedlnosti. Ministr spravedlnosti Kněžínek verdikt nekomentoval, zdůraznil možnost obrátit se na Ústavní soud. „Určitě je to nespravedlnost,“ pronesl dnes Babiš. „Z hlediska ministerstva není možné zasahovat do rozhodování nezávislých soudů,“ podotkl Kněžínek, který prý chápe bolestivost případu. 

Lidé jsou v šoku

Rozhodnutí Nejvyššího soudu, který nařídil členům bytového družstva Svatopluk vyklidit domy, v nichž žijí, je pro družstevníky šokující, uvedl za družstvo Martin Junek. „Něco takového jsme absolutně nečekali,“ říká.

Podle informací České televize soud nařídit vyklidit domy do jednoho měsíce. Pokračovat ve výstavbě domů i za cenu dalších investic dovolil lidem tehdejší správce konkurzní podstaty H-Systemu Karel Kudláček - za určitých podmínek. Jeho nástupce Josef Monsport ale později vyzval obyvatele dostavěných domů, aby nemovitosti vyklidili a umožnili jejich prodej. Členové družstva vedou s Monsportem od roku 2000 soudní spory, aby se vystěhovat nemuseli.

Výjimky z vystěhování?

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale firma zkrachovala, stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu zhruba o miliardu korun. Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka si za vytunelování společnosti odpykal 12 let ve vězení.

Družstvo pokračovalo v započaté stavbě na pozemcích H-Systemu. Družstvo tak v podstatě investovalo do cizího majetku. Podle Nejvyššího soudu šlo družstvo do rizika, když pro své plány nemělo souhlas konkurzního soudu. Mělo pouze předběžnou domluvu s tehdejším konkurzním správcem o dostavbě a následném prodeji za pevně stanovenou cenu.

Výjimku z vystěhování by nyní teoreticky mohli mít ti obyvatelé bytů, jejichž nájemní smlouvy byly uzavřené se souhlasem správce konkurzní podstaty. Nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů jsou podle NS absolutně neplatné.

Dostanou odškodnění?

Lidem, kteří v rámci družstva investovali do dostavby domů, podle Krčmáře vznikla specifická pohledávka za konkurzní podstatou H-Systemu. „Měla by být uspokojena ještě před ostatními nepřednostními věřiteli,“ uvedl Krčmář.

Peníze po odprodeji se rozdělí mezi všechny věřitele. Pohledávky za H-Systemem jsou přes dvě miliardy korun, uvedl Krčmář. Riziko podle NS nelze přenášet na ostatní konkurzní věřitele, kteří zákonná pravidla o zpeněžování majetku neporušili.

Konkurzní správce podle Krčmáře mohl prodat bytové doby i bez dnešního rozhodnutí NS, prodával by je však i s jejich obyvateli, což by snížilo jejich cenu a poškodilo konkurzní věřitele.

Video  Tragédie, nespravedlnost, hrůza, říkají klienti H-Systemu. Domy si dostavěli svépomocí  - Martin Pekárek, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

vcelamaja ( 25. července 2018 01:54 )

presne.....

cezar8 ( 24. července 2018 15:45 )

Celé to skončí u Ústavního soudu a tam si myslím, že uspějí, co však je nejhorší, že verdikt nemá odkladný účinek a do doby než ÚS rozhodne (více než 2 roky) kde budou ti lidé bydlet? Myslím, že by měl být potrestán ten správce co jim tvrdil, že když si to dostavějí sami, že jim to prodá....

Monikay ( 24. července 2018 15:07 )

To je tedy dlouholetá noční můra navíc se špatným koncem...

drzaaaa ( 24. července 2018 14:56 )

pokud se přímí účastník neživí politikou, krádežemi, podvody je to pro něj psychicky i fyzicky likvidační...aleluja

CASSIOPE ( 24. července 2018 14:06 )

v stredoveku usekli ruku za krádež , dnes si ruky podávajú

Zobrazit celou diskusi