Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čunek se rozčiluje kvůli tunelování. A hájí muže, který seděl 12 let ve vězení

Autor: Jaroslav Šimáček - 
1. listopadu 2016
05:15

Vítěz voleb ve Zlínském kraji Jiří Čunek (KDU-ČSL) se stane tento týden hejtmanem. Vedle starostí o kraj má však i jiné – dlouhodobě se zabývá případem Petra Smetky, zakladatele H-Systemu, který sliboval lidem kvalitní bydlení, ale obral je o stovky milionů. Smetka v neděli po 12 letech vyšel z vězení. Podle Čunka seděl příliš dlouho a za tunel ve společnosti může někdo jiný. Čunek také promluvil o tom, jak za Smetkou chodil do vězení.

Byl odsouzen na 12 let, Petr Smetka si 12 let také odseděl. Za to, že o velké peníze připravil tisícovku lidí. Někdejší šéf H-Systemu, stavební společnosti, která nabízela projekt rodinných domů a levných bytů v okolí Prahy (konkrétně v Horoměřicích, Statenicích, Lichocevsi či Velkých Přílepech), vyšel v neděli z vězení.

Opustil brány věznice na Pankráci a vystoupil na skromné tiskovce, které se účastnil i senátor a budoucí hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). Ten se Smetkově kauze věnuje dlouhodobě. „Co já vidím jako pravdivé, je to, že nese spoluvinu na krachu H-Systemu, jednoznačně, ale nenese vinu za vytunelování H-Systemu,“ řekl Blesk.cz Čunek.

Čunek chodil za Smetkou do vězení

Lidovec Čunek prý vzal za svůj boj za podvedené klienty H-Systemu. I proto byl v uplynulých letech několikrát za Smetkou ve vězení. „Já jsem za ním byl ve vězení víckrát. Když jsem tam přišel poprvé, je to skoro tři roky, tak jsem tam našel naprosto zlomeného člověka. Bylo to vidět, byl na tom velmi špatně. Dneska je to úplně jiný člověk – ne proto, že ho propustili, ale především proto, že dostal naději v tom, že s ním někdo – a to i klienti z H-Systemu – chce bojovat o spravedlnost,“ tvrdí Čunek.

Smetka podle něj neměl dostat 12 let za podvod, ale jinou sazbu – za špatnou správu se svěřenými penězi. Podle Čunka to však nebyl Smetka, kdo H-System vytuneloval, ale byli to správci konkurzní podstaty.

Smetka si podle Čunka uvědomoval, že udělal chybu, když s penězi nakládal v rozporu se zákonem a pořizoval jiné nemovitosti i pozemky. „Udělal jsem průšvih, že mnoho lidí nebydlí. To je věc, kterou si s sebou ponesu. Zasloužil jsem si odsedět určitou část, ale určitě jsem si nezasloužil odsedět za podvod, a ještě plnou pálku,“ řekl Smetka po propuštění Právu.

Čunek souhlasí. Podle něj měl Smetka sedět dva až čtyři roky, ale ne 12 let. Smetka navíc šestkrát žádal o propuštění, prvoinstanční soud mu vyhověl, ale odvolací soud to zamítl. „Za ty nemovitosti, které nakoupil, by dnes dostali věřitelé víc peněz, než je ten dluh. Z toho byl velmi zklamán, že celá ta vina přešla na něho, ačkoli on se na tom podílel jenom částečně,“ míní Čunek. Konkurzní správci podle něj porušují zásady tržního prodeje, když se při prodeji majetku H-Systemu nesnaží dosáhnout nejvyšších cen na trhu.

Koupili pozemek za 17 milionů, třetinu prodali za 400 milionů

Čunek podal na správce trestní oznámení. A uvádí i příklad proč. „Bylo to například ve věci prodeje pozemku, který má 855 tisíc metrů čtverečních. Prodali ho za 17 milionů korun a po šesti letech si ten, kdo to odkoupil od správce, aniž by se cokoli na tom pozemku změnilo, jednu třetinu prodal za 400 milionů korun. Tady z toho je naprosto zřejmé, že něco bylo špatně. Policie to odložila s tím, že ano, je to podivné, ale správci konkurzní podstaty neporušili zákon, protože měli svolení soudu a věřitelského výboru, k tomu aby prodali mimo dražbu takovýto pozemek,“ řekl Blesk.cz Čunek.  

Čunek nyní tvrdí, že kdyby konkurzní správci postupovali tak, jak měli, žádný dluh k lidem, kteří přišli v H-Systemu o peníze, nemusel být. „Okradeni jsou jak klienti, tak pan Smetka. Ale správci konkurzního systému. Pro to, aby ti klienti dosáhli svého, potřebujeme také pana Smetku, aby se účinně bránil. Stejně jako jsem pomáhal klientům, tak chci pomoci i jemu,“ uvádí Čunek.

Odmítá přitom nařčení, že by hájil jen malou část podvedených klientů. Celkově přišlo 1085 lidí o více než 980 milionů korun. „Mělo by být vyplaceno zhruba 20 procent těm lidem. Proto se zasazuji v boji za ty lidi, jsem přesvědčen, že většina těch peněz je zřejmě v Panama Papers,“ zmínil Čunek i známou panamskou kauzu.

„Já jsem přesvědčen, že těmi vytunelovanými konkurzy – ne panem Smetkou, ale těmi správci konkurzní podstaty a tím, jak naprosto zásadně špatně vedou konkurz, a to říkám velmi jemně, protože se mohu domnívat, že tam je úmysl – jsou vlastně ti lidé okrádáni,“ dodal Čunek.

Čunek: Hloupí lidé řeknou, co je to 12 tisíc?

Čunek také zmínil to, jak Smetka ve vězení pracoval na zaplacení dluhu. Soud totiž rozhodl, že má zbylé peníze, o které H-System obral klienty a které se doposud nepodařilo v konkurzu vrátit, splácet. A tak Smetka nakonec ve vězení vedl tamní kovovýrobu.

Sám se netají tím, že právě práce pro něj byla jedinou cestou, aby ve vězení „nezblbnul“. „Brzy pochopil, že nepracovat je pro něj ještě horší, takže se velmi rychle po nástupu zařadil, a ne podle něj, ale podle slov vedení pankrácké věznice to byl vězeň, který vydělával, když takto pracoval, nejvyšší možné dosažitelné peníze ve vězení, což je asi až 12 tisíc korun. A z těchto peněz dostal jenom 100 korun měsíčně. Všechny ostatní peníze byly odvedeny na účet věznice a na účet H-Systemu,“ hájí Čunek Smetku. 

„Najdou se, řekněme, až tak hloupí lidé, kteří řeknou: A co to je 12 tisíc? Těm lidem to nepomůže. Ano, ale on také mohl nepracovat vůbec. Ale on pracoval. Na rozdíl od jiných. Já jsem na něm viděl, že dělal všechno pro to, aby splnil podmínky, které po něm společnost chtěla uvalením trestu,“ pokračuje Čunek.

Právě kolem peněz se však točí Smetkova další budoucnost. Bude schopen splácet obří stamilionový dluh? „Když to trošku zlehčím, tak to bychom ho museli udělat ředitelem ČEZ, aby mohl efektivně splácet,“ glosoval to Čunek.

Čunek prý neví, jak se Smetka rozhodne, situaci mu nezávidí. „Zkusme si každý sám pro sebe položit otázku: Když mě zavřou na 12 let a já jsem přesvědčen, že z toho minimálně 8 let je naprosto nespravedlivě, protože někdo jiný rozkrádá majetek, který byl kdysi také můj, a já teď celou škodu musím nahradit, nikdy to nenahradím. Protože když on bude vydělávat 20 nebo 100 tisíc měsíčně, tak pořád mu zůstane jenom životní minimum a zbytek peněz půjde na splácení, které být nemuselo,“ uvedl pro Blesk.cz Čunek.

„Já jsem mu samozřejmě radil, že věřím ještě v obrat celého toho příběhu, že může dojít ještě k tomu, že soud může ještě nastat, aby minimálně určil viníky, to znamená, že on by nemusel být jediným viníkem, kdo to má zaplatit,“ dodal Čunek.  

ellenic ( 1. listopadu 2016 07:50 )

Nestačím se divit, jak Čunek obhajuje člověka, který stojí také za krachem společnosti a ještě ke všemu přišli lidé mnohdy o své celoživotní úspory. Tím, že tuneláři tunelují a ještě stačí převést své majetky, tzv. je odkloní se nahrává všem lumpům . Kdo nyní nahradí lidem škodu, možná pan Čunek, když tak hájí pana Smetku. Uvědomuje si, k čemu vůbec došlo .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa