Nejedná se přitom o byty přímo u zastávky, ale vzdálené až jeden kilometr chůze. Nejvíce se samozřejmě „prohnete“ v centru Prahy. Za průměrný byt o 60 metrech čtverečních tu dáte nejméně 10 milionů korun, a to nemusí být nový nebo zrekonstruovaný. Staroměstská meziročně zůstává nejdražší stanicí v metropoli – byty v okruhu půl kilometru se tu prodávají průměrně za 171 tisíc korun za metr. Podobně je na tom také Malostranská nebo garsonky u zastávky Náměstí Republiky na trase B.

Naopak nejlevnější „zastávky“ jsou dlouhodobě na okraji Prahy. Oproti loňskému Opatovu je letos nejlevnější bydlení u metra Roztyly, i tak ale není dostupné pro každého. Zde za metr zaplatíte průměrně 53 tisíc korun. Druhý nejlevnější je pak Černý Most s částkou jen o něco nižší.Tato čísla dlouhodobě potvrzují i developeři. „Stavebnictví roste pomaleji než zbytek ekonomiky, a navíc z žalostné úrovně předchozích let. Bytová výstavba je nejspíše ještě v hlubší krizi a vzhledem k pomalému povolování z ní hned tak brzy nevybředne,“ popsala v únoru tohoto roku pro Blesk.cz výkonná ředitelka developera Central Group Michaela Tomášková.

A co trasa D?

Diskutované jsou také ceny na budoucí trase metra D, které by mělo být hotové v polovině dvacátých let. A už nyní je tu bydlení dražší než levnější bydlení na konečných zastávkách stávajícího metra. Nejlevnější jsou ceny na Libuši, kde začínají na 56 tisících korunách za metr, postupně se ale zvyšují částky až na 69 tisíc korun v zastávce Nádraží Krč.

Vysoké ceny platí také pro pronájem. Oproti loňsku stouply přibližně o šest procent. Za pronájem bytu o velikosti 60 metrů čtverečních nyní zaplatíte v průměru 21 tisíc korun. Nejvíce opět v Praze 1, kde si připravte až 26 500 korun. Z deseti vybraných městských částí je pak nejlevnější Praha 4, i tak je to ale pro rodinu obrovský zásah do rozpočtu – za pronájem tu dáte přibližně 17 500 korun, informuje server Realitymix.cz.

Mapa cen bytů u pražského metra
Autor: cenovamapa.org