Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zakladatel H-Systemu tunelář Smetka: Obral lidi o stamiliony, adresu má u Václaváku

25. července 2018
12:45

Investovali celoživotní úspory, těšili se na bydlení, mnohdy se i zadlužili, a k čemu? Aby jim soud nařídil vystěhovat se! Řeč je o podvedených lidech, kteří svoji důvěru a peníze svěřili před 25 lety společnosti H-System. Nyní to vypadá, že skončí na ulici. Zakladatel společnosti Petr Smetka (59) si za její vytunelování odseděl 12 let. Musí doplatit tři čtvrtě miliardy korun. Podle katastru má ale dva pozemky a trvalé bydliště hlášené na lukrativní adrese v centru Prahy.

Smetka by měl bydlet na Jungmannově náměstí, jen pár kroků od »Václaváku«. Redaktorům Blesku se ho ale na uvedené adrese zastihnout nepodařilo a i jméno na zvoncích byste hledali marně. Podle katastru Smetka vlastní pozemek na Hodonínsku a další v Hostivici u Prahy. Ale namísto dobré stavební parcely byly na místě jen rozvaliny zarostlé kopřivami.

Majetek k ničemu

Smetka má sice majetek, je ale na něm exekuční příkaz. Se svými nemovitostmi tak nemůže nikterak nakládat. Sehnat samotného hříšníka kauzy H-System se nepodařilo a ani jeho rodina nechtěla případ jakkoliv komentovat. „Promiňte, nebudu se k tomu vyjadřovat,“ řekl Blesku Smetkův syn Radim (30), který je politikem za stranu Svobodných.

Další tři členové vedení firmy Jaroslav Vítek, Jaroslav Eliáš a Ladislav Tůma do vězení nakonec jít nemuseli. Jejich stíhání zastavila amnestie někdejšího prezidenta Václava Klause (76). Podle Petra Macinky z Institutu Václava Klause ale nemá amnestie s rozhodnutím Nejvyššího soudu co dělat. „Jediný usvědčený viník tohoto podvodu si odpykal celý trest ve výši 12 let a amnestie se na něj nevztahovala,“ sdělil Blesku. Eliáše, Vítka ani Tůmu se nepodařilo dohledat a ani v katastru nemají zapsán nemovitý majetek.

Video  Tragédie, nespravedlnost, hrůza, říkají klienti H-Systemu. Domy si dostavěli svépomocí  - Martin Pekárek, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Více o H-Systemu se dočtete ZDE

anka ( 25. července 2018 23:10 )

za ty nesmysly ti nekdo plati, nebo to roztrubujes dobrovolne

hafblaf ( 25. července 2018 22:12 )

Stále stejná pohádka, podvodníci se beze strachu smějí nejvíce.

anka ( 25. července 2018 21:09 )

komunismus, fasismus...byla zlata leta jen pro par jedincu

milan1959 ( 25. července 2018 18:18 )

Kontrolní otázka: kdo měl v roce 1993 1 mil. Kč úspor, jak ti lidé deklarují? To dnes odpovídá cca 5 mil. Kč

Omur ( 25. července 2018 17:21 )

OKD už řeší hutně 2 dny. Nesleduješ? Jsem pro všechny neduhy z prava, středu a z LEVA. Pak se tu nebudeme dohadovat, my "dole".

Zobrazit celou diskusi