Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Do Zemana se navezli experti: Do H-Systemu nemá co mluvit a šéf soudu mu není podřízený

Autor: Zuzana Štíchová - 
26. července 2018
05:45

Pokouší se prezident Zeman ovlivnit nezávislost a nestrannost českých soudů kvůli rozsudku v kauze H-System? Obavy má v souvislosti s předvoláním předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala na Hrad ústavní právník Jan Kysela. Soudci totiž nejsou Šámalovi nijak podřízeni. Podle Kysely se tak Zeman plete do věcí, které mu nepřísluší. Řekl to v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Zemanův krok nepřímo označil za „mocenskou pohrůžku“. Naopak bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf si myslí, že by se prezident selháním systému zaobírat měl.

Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal na Pražském hradě. To by nebylo nic tak neobvyklého, kdyby si ho tam prezident Zeman nepředvolával kvůli konkrétnímu rozsudku, byť velmi kontroverznímu. Miloš Zeman chce se Šámalem mluvit v souvislosti s kauzou H-System, kvůli které se má ze svých domovů vystěhovat 60 rodin.

Není na prezidentu republiky, aby dělal něco ve věci H-Systemu, zejména ne ve věci toho soudního rozhodnutí, protože to prostě není věc prezidenta republiky. Pakliže byste přemýšlela, jak těm lidem pomoci, tak asi nebudete pomáhat tím, že se budete pokoušet ovlivňovat soudy či soudce, ale budete vymýšlet, jestli jim nepostavit náhradní domy, neposkytnout půjčky, nevím. Nic z toho ale není úkolem prezidenta,“ reagoval na tento krok hlavy státu pro Blesk Zprávy ústavní právník Jan Kysela.

Video  Tragédie, nespravedlnost, hrůza, říkají klienti H-Systemu. Domy si dostavěli svépomocí.  - Martin Pekárek, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Kysela: „O čem se budou bavit?“

Pokud se v tomto případě jedná o rozhodnutí Nejvyššího soudu a prezident republiky na něj reaguje tím, že si předvolává jeho předsedu, o čem s ním bude mluvit? Aby si udělal pořádek mezi soudci, kteří mu nejsou podřízeni? V tomto ohledu mi to připadá mimořádně nešťastné,“ dodal a připojil obavy o to, zda prezidentův nesouhlas neovlivní jeho rozhodování v budoucnu.

Zemana totiž čeká v říjnu jmenování nového předsedy Nejvyššího správního soudu (NSS) po končícím Josefu Baxovi. Stejně tak musí rozhodnout o jeho místopředsedovi. 

„Pokud tohle jednání, že prezident považuje předsedu soudu za jaksi odpovědného za to, co se na jeho soudu děje, pokud by to tak měl i ve vztahu k předsedovi NSS, tak to bude tak, že si uděláte seznam rozhodnutí, která se vám příliš nelíbí, a budete se ptát kandidátů, co by s nimi udělali? A podle toho si je vyberete? Pokud byste takhle postupovala, tak pochopitelně je to výrazná rána tomu, co si představujeme jako nezávislé a nestranné soudní rozhodování,“ řekl bez obalu právník, který je zároveň také odborníkem na politologii.

Kysela připomněl případ tzv. poslaneckých trafik, kvůli kterým Zeman „ztratil důvěru v Nejvyšší soud“, který přispěl k zastavení stíhání exposlanců ODS Šnajdra, Tluchoře a Fuksy. S jeho předsedkyní Ivou Brožovou, která s rozhodnutím neměla nic společného, pak přestal konzultovat výběr soudců Ústavního soudu. A také případ Davida Ratha, kde prezident vyhrožoval kárným řízením soudci, který označil exhejtmanovy odposlechy za nezákonné.

„Zjevně to je nějaký indikátor, že má prezident pocit, že mezi ním a soudním rozhodováním není tlustá zeď, ale spíš polopropustná membrána. Nemohu vyloučit, že se to do výběru třeba předsedy NSS promítne, ale nevím to,“ uzavřel Kysela.

Hasenkopf: „Šámal není Zemanův podřízený. A měl by mu to říct.“

Opatrněji se k pozvánce Hradu pro předsedu Nejyvššího soudu staví právník Pavel Hasenkopf. I podle něj by ale měl v případě nutnosti Šámal prezidentovi připomenout, že není jeho podřízeným.

„Jedna věc je si někoho pozvat, druhá věc je něco mu přikazovat. Předpokládám, že prezident Zeman ví, že předseda Nejvyššího soudu není jeho podřízeným, a předpokládám, že ve funkci předsedy Nejvyššího soudu sedí člověk, který by byl schopen to prezidentovi v případě nutnosti do očí říct,“ reagoval na dotazy Blesk Zpráv bývalý hradní právník, který se musel poroučet kvůli sporům o autorství Klausovy amnestie.

Podle Hasenkopfa by měl Šámal pozvání přijmout a využít debatu i k vysvětlení pro veřejnost. „Měl by jej využít k tomu, aby prezidentovi, a jeho prostřednictvím i ostatním smrtelníkům, lidským jazykem vysvětlil, že tady už nejde o boj obětí se svým trýznitelem, ale o to, aby při odškodňování obětí H-Systemu nebyl nikdo z podvedených zvýhodněn. A nejen prezidenta by jistě zajímalo i to, proč Nejvyšší soud změnil rozsudek Městského soudu a jak je možné, že soudní spory v ČR tak často trvají i celou generaci,“ dodal.

S Kyselou nesouhlasí v názoru, že celá kauza není prezidentova věc. „Kauza H-System není selháním jednotlivce, ale celého soudního systému – jasné téma pro prezidenta,“ míní a dodává, že prezident by mohl přijít s vlastní reformou justice, aby „skončil onen nekonečný justiční ping pong“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 27. července 2018 14:03 )

Kdyby se pan prezident ke zlodějně H systému nevyjádři, experti by ho kritizovali také. Chapadla mafiánům a zlodějům za 28 let " demokracie" narostala do neuvěřitelných rozměrů.

salto ( 27. července 2018 09:27 )

Experti se měli navážet do H-systemu, když okrádal lidi a pokud si těchto lidí zastane prezident Zeman tak je zle. Tady je vidět rozdíl mezi prezidenty: pan Havel si plnil svoje dětské sny a jezdil po výletech a sbíral zážitky. Pan Zeman se zastane obyčejných lidí a najednou takový křik? Inu kavárna, sluníčka a vítači - co od nich můžeme čekat - pouze destruktivní kritiku, ale řešení žádné

snehulak ( 26. července 2018 18:58 )

Jak se Zeman někoho zastane hned na něj tahají průšvihy. Vyváděli z HS přes Šloufa peníze? Kolik vyvedli ti "národní správci" Mofortem konče? Myslíte, že za svou práci berou konkurzní správci desetitisíce? Ne jen pakatel - stotisíc. Takže za těch dvacet let (pominu všimné od dražitelů), vytahali stamiliony. Už tam nemůže být ani haléř, jen ty byty v Horoměřicích.

qtek ( 26. července 2018 13:23 )

ptali se Zemana na Šloufa, prý si nepamatuje ...

Actimel ( 26. července 2018 12:59 )

Pan Kysela se pořád stará o to co by prezident neměl! Proč se nepodívá na to jak to naše lavné soudnictví vypadá!!! Kdo jiný by se měl těch lidí zastat než jejich prezident?? Nebo snad chce pan Kysela, aby se lidé obrátili na Evropský soud pro lidská práva a ukázali jim tam jaká máme soudce ho..va..da??? Jak nedokáží odsoudit ty pravé zločince, kterým udělme prezidentskou milost a raději ožebračíme lidi, kteří si ty domovy už 2x zaplaili????? To chce pan Kysela? Jak jen se obout a podrýt prezidenta republiky! Kdo vás všechny za toto platí????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa