Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Nejsem car.“ Správce H-Systemu byl za komunistů prokurátor. Co vzkázal klientům?

Autor: jer, ČTK, simao - 
26. července 2018
21:03

Konkurzní správce H-Systemu Monsport nechce po uplynutí měsíční lhůty k vystěhování lidí z domů v Horoměřicích přistoupit k unáhleným a překotným krokům. Klienti zkrachovalé společnosti tak nebudou muset své byty opustit ihned. Obyvatele Monsport znovu vyzval, aby ho kontaktovali. Kdo je přitom Josef Monsport? V minulosti zastupoval třeba Borise Vostrého, Martina Bartáka či Vladimíra Železného. A před revolucí byl prokurátorem, který vystupoval i ve vykonstruovaném procesu se členy Jazzové sekce.

Nejvyšší soud tento týden rozhodl, že lidé sdružení v družstvu Svatopluk musí do jednoho měsíce vyklidit byty v osmi domech. Týká se to téměř 60 rodin. Družstvo podá příští týden stížnost k Ústavnímu soudu. Lhůta k vystěhování vyprší 23. srpna. Správci i předseda věřitelského výboru jsou ale připraveni s obyvateli domů v Horoměřicích jednat o dalším postupu.

Se zástupci družstva Svatopluk a s konkurzním správcem Josefem Monsportem se v pondělí sejdou premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO).

Kromě Svatopluku však ve sporu vystupuje i další sdružení – Maják, které zastupuje jinou část klientů zkrachovalé společnosti H-System. Babiše s Kněžínkem vyzvali, aby jednali se zástupci všech bývalých klientů H-Systemu. Žádá, aby se hledalo spravedlivé řešení pro všechny poškozené. Sdružení také připomnělo, že se peníze z H-Systemu dosud nepodařilo najít.

Monsport: Nejsem car, ale správce

Spor družstva Svatopluk s konkurzním správcem Monsportem se vleče od roku 2000. Lidé z Horoměřic tvrdí, že jim jeho předchůdce slíbil, že si domy mohou dostavit svépomocí. A později odkoupit v konkurzu. Nyní však na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu mají domy opustit.

Konkurzní správce Monsport rozhodnutí uvítal. Umožní to vypořádat věřitele rovným dílem, míní. Lidi, kterých se vystěhování z domů týká, lituje, verdikt samotný si ale pochvaluje.

„Je to dobře. Neberu to jako osobní prospěch. To málo, co Smetka (Petr Smetka - odsouzený zakladatel H-Systemu) zanechal, je třeba získat,“ řekl Monsport ČTK. Pokud by situace zůstala nezměněná, nemohli by všichni věřitelé dostat rovný díl.

V srpnu by se podle něj měl sejít věřitelský výbor H-Systemu. „Oslovili jsme členy věřitelského výboru, abychom se sešli v co nejbližší době v průběhu srpna,“ řekl Monsport. „Já jsem správcem, nejsem carem. Jsem jedním kolečkem, který má pravomoci, ale nemohu činit sám,“ podotkl.

Video  Tragédie, nespravedlnost, hrůza, říkají klienti H-Systemu. Domy si dostavěli svépomocí.  - Martin Pekárek, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Prohlášení konkurzního správce

Konkurzní správce Monsport přitom spolu se zástupkyní správce konkurzní podstaty Ivou Fialovou Ištvánkovou a předsedou věřitelského výboru Petrem Pavlem vydali ve čtvrtek prohlášení, ve kterém mimo jiné stojí:

„Sdělujeme tímto, že ve věci vyklizování jednotlivých občanů, jež obývají bytové domy v Horoměřicích, nebudeme činit žádné překotné a ani unáhlené kroky po dni 23. 8. 2018, tedy po uplynutí 1 měsíční lhůty stanovené v rozsudku Nejvyššího soudu (...) V dané situaci hodláme postupovat uvážlivě a jsme připraveni s jednotlivými občany, kteří obývají bytové domy, jednat o dalším postupu ve věci, při dodržení pravidel konkurzního řízení. Nicméně rozsudek Nejvyššího soudu ČR je závazný a tak opakovaně vyzýváme ty občany, kteří užívají bytové domy, aby se spojili s kanceláří SKP a začali konečně konstruktivně jednat o řešení nastalého stavu. Situaci nevyřeší komunikace přes média a ani neochota komunikovat či mlčení. Takovéto postoje by vedly ke zbytečnému vyhrocení situace. Důrazně odmítáme veškerá lživá mediální tvrzení pana Martina Junka v této věci o nekomunikaci ze strany konkurzní podstaty a věřitelského výboru se zástupci SBD Svatopluk. Komunikace se zástupci SBD Svatopluk a konkurzní podstatou probíhá dlouhodobě především prostřednictvím zvláštní správkyně KP pro zpeněžování majetku bez jakýchkoliv prodlev a problémů.“

Zloba na Monsporta: Proč se stát zastává takových lidí?

Přesto se na Monsporta nese z Horoměřic zloba. Postižení klienti H-Systemu, kteří se mají vystěhovat, mu vyčítají, že nevyslyšel jejich nabídky na odkup domů, které si za své peníze dostavěli. „Několikrát jsme nabídli, že si domy znovu odkoupíme. Konkurzní správce Monsport se s námi ale domluvit nechce,“ postěžoval si Blesku Zdeněk Vašina.

„Vždyť my se snažíme tu situaci řešit už od roku 1997. Teď jsme v situaci, kdy soud tvrdí, že tu bydlíme neoprávněně,“ uvedl také s tím, že družstvo se domluvilo s tehdejším správcem konkurzní podstaty H-Systemu Karlem Kudláčkem, který místním za daných podmínek povolil domy a byty dostavět. „Když jsme dostavěli za další peníze, dostali jsme rozhodnutí o předběžném užívání bytů, kolaudační rozhodnutí… že se prostě můžeme nastěhovat,“ dodal Vašina.

„Jenže pana Kudláčka vyměnili za pana Monsporta a ten pravil: Žádnej prodej, oni odtamtud vypadnou,“ říká paní Marie Nollová. „To, že to Monsport chce prodat i s námi, tím vyhrožuje už deset let. V roce 1999 jsme dostali klíče. Narodila se tady spousta dětí lidem. Řeší se to už 25 let, což je třetina mého života,“ podotýká. „Proč se stát zastává lidí, jako je pan Monsport? Ať zjistí, kde má uložené peníze,“ přidává se další z klientek H-Systemu Milena Drdácká.

Za komunistů prokurátor, po revoluci advokát

Kdo je přitom Josef Monsport, kterému nyní Horoměřičtí tolik spílají? V době komunistického režimu pracoval od roku 1985 jako prokurátor, ve vykonstruovaném procesu se podílel na uvalení vazby na sedm členů Jazzové sekce.

Sekce mu především vyčítá uvěznění svého pokladníka Miloše Drdy. Vážně nemocný jedenasedmdesátiletý muž strávil několik měsíců ve vazbě, kde se mu ještě přitížilo. Soud nakonec činnost sekce zakázal, ale v roce 1992 byli všichni odsouzení členové organizace rehabilitováni. Monsport ČTK řekl, že v procesu s Jazzovou sekcí postupoval v souladu s tehdejšími zákony.

V roce 1994 si Monsport založil soukromou advokátní praxi. Po revoluci zastupoval jako advokát například Borise Vostrého z Harvardských fondů nebo bývalého ministra obrany Martina Bartáka, kterého soud v roce 2014 osvobodil v kauze nákupu aut Tatra pro českou armádu. V několika případech zastupoval také bývalého ředitele TV Nova Vladimíra Železného.

Dlouhodobě působí jako osobní advokát podnikatele Petra Speychala. Toho letos v dubnu spolu s dalšími lidmi policie obvinila ze zkrácení daní nejméně o 850 milionů korun.

České centrum pro investigativní žurnalistiku (ČCIŽ) v dubnu 2016 napsalo, že Monsport je ve dvou firmách registrovaných na ostrově Samoa držitelem akcií v hodnotě 100 milionů dolarů. Podle ČCIŽ to vyplynulo z uniklých materiálů právnické společnosti Mossack Fonseca, které jsou základem kauzy Panamských dokumentů (Panama Papers) týkající se utajených převodů peněz do daňových rájů. Monsport deníku Právo řekl, že se Samoou neměl nikdy nic společného.

va45 ( 27. července 2018 17:25 )

Jak se může stát, aby komunistický prokurátor se stane správcem konkursní podstaty.Co na to Kalousek.Před nedávnem demonstroval s placenými pomatenci před senátem proti komunistům,že podpořili vládu.

asijo ( 27. července 2018 05:01 )

Byl si jejich kolega,navíc i člen LM.

santikxauz ( 27. července 2018 05:00 )

Zase je to tady,namísto,aby se hledali viníci,tak se zjišťuje,kdo byl a co dělal v minulosti Správce H-Systemu Monsport,který to přitom nezavinil.

vihor ( 27. července 2018 00:43 )

A to ještě nikomu nedošlo, že asi nebude náhoda, když se náhle soud dobral k rozhodnutí v případu H-System, poté co byl zvolen Zeman prezidentem a Babiš premiérem? Ti dva spolu s Monsportem jsou nejspíš domluveni. Ty peníze z H-Systemu nejspíš zmizely v CSSD, Agrofertu a spol. Je neuvěřitelné, jak se lidé nechali zblbnout a celou tu mafii si regulérně ve volbách zvolili. Nyní se v tom Babiš se Zemanem budou jako angažovat, slíbí lidem pár drobných a celý případ se jim podaří zamést. Babiš nikdy nevysvětlil, za co vlastně koupil Agrofert a další firmy financované přes záhadné švýcarské společnosti sídlící v poštovní schránce bez zaměstnanců.

19.3.1977 ( 26. července 2018 23:20 )

Dobře jim tak !!!!

Zobrazit celou diskusi