Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Lidi se tu narodili i umírali. Skončíme na ulici?“ Klienty H-Systemu šokoval soud

Video se připravuje ...
Autor: idh, jt, ČTK, simao - 
24. července 2018
16:26

Mají se vystěhovat. A to z domů, které po krachu H-Systemu dostavěli za své. Klienti zkrachovalé společnosti jsou verdiktem Nejvyššího soudu šokováni. Emoce z jejich vyjádření jen prýští. Nejinak tomu bylo u paní Moniky, ale i dalších, kterých se úterní verdikt Nejvyššího soudu týká. Obávají se, co bude dál, řada z nich neví, kam půjde, či zda skončí na ulici. Padají i nápady požádat o pomoc Pražský hrad. Advokát Josef Monsport, který soud vyhrál, rozhodnutí přivítal.

Obyvatelé bytů družstva Svatopluk v Horoměřicích, kteří mají do měsíce byty vyklidit, se odmítají odstěhovat. Na jiné bydlení nemají peníze, navíc jeden měsíc je na sehnání náhradního ubytování málo, řekli dnes.

Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS), který vyhověl dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta, se budou snažit bojovat všemi prostředky. Rozhodnutí o vyklizení se týká asi 60 rodin.

Šok a plno emocí

Obyvatelé dotčených domů dnes uváděli, že za 25 let si z holostaveb vybudovali útulné bydlení, do kterého investovali spoustu peněz. Řada obyvatel dotčených domů se informaci o tom, že se musí vystěhovat, dozvěděla z médií.

Množství lidí se pak sešlo na zahrádce jednoho z bytů, kde hovořili s novináři. Rozhovory provázely emoce. Lidé se shodují na tom, že se odmítají vystěhovat, zároveň ale přemýšlejí, kam by v případě nutnosti odešli. „Asi budeme stanovat tady na ulici. Já se nikam nestěhuji, mě musí vynést,“ řekla jedna z obyvatelek. Zazněly také názory, že se lidé obrátí s prosbou o pomoc na Pražský hrad.

Němcová: Lidi se tu narodili i umírali

Pro Moniku Němcovou (51) byl tenhle verdikt absolutním šokem. „Ten insolvenční soud probíhal tři roky. My jsme do něj nesměli vstupovat, neměli jsme žádné informace a najednou se objeví taková zpráva z čistého nebe!“ řekla Blesku Němcová. „Ta situace je teď nejhorší, čím se mohla stát. Je to naprostý rozkol mezi spravedlností a právem,“ míní.

Už třikrát prý navrhovali, že si „své“ domy odkoupí. „Za to bojujeme už patnáct let. Naší jedinou snahou vždy bylo vše dorovnat. Teď máme všichni pocit absolutní nespravedlnosti, byť jsme doufali v opak,“ podotkla paní Němcová.

„Kromě pročítání spisů by bylo dobré vidět za nimi osudy konkrétních lidí, kteří tu dvacet let žijí, vychovávají děti, lidé se tu narodili i umírali. To, jestli se prodá osm domů, nikoho nezachrání,“ dodala.

Junek: Obavy ze sebevraždy

Předseda Stavebního bytového družstva Svatopluk Jaroslav Junek (67) Blesku řekl: „Vůbec nemám slov... nedokážu si představit, co nastane... Nemám ponětí, kam bychom šli, kdybychom se vážně museli vystěhovat. Přijatelnější je snad zabarikádovat se tady.“

Zástupce družstva Martin Junek (57) však přiznal, že pomyslel i na emigraci. „Teď jsem se ocitl ve státě, který za mnou coby občanem nestojí. Jsem šokovaný tím, co se tu může stát a děje,“ postěžoval si. Vadí mu i to, že soud chce místním vzít domovy, které zaplatili dvakrát. „To je nehoráznost! Teoreticky bychom mohli domy rozebrat a materiál prodat nebo by i naši senioři mohli ve svých domech squatovat...,“ nadhodil. 

A přidal i černé myšlenky: „Doufám, že nikdo nespáchá třeba sebevraždu, už k tomu kvůli H-Systemu došlo. Musíme vyčkat.“

Paní Marie: Koupili jsme 1+1, na víc jsme neměli

Paní Marie Nollová (71) Blesku řekla, že jim první správce slíbil, že mohou své domy dostavět. „My máme děti, ony by se o nás postaraly, ale proč by se měly starat. Zatím jsme ustáli všechno, tak ustojíme i tohle. Musíme se poradit s hlavami pomazanými. S právníky. To, že Monsport to chce prodat i s námi, tím vyhrožuje už deset let. V roce 1999 jsme dostali klíče. Narodila se tady lidem spousta dětí. Řeší se to už 25 let, což je třetina mého života. Snad se dá ještě něco udělat. Budeme doufat,“ podotkla.

Do H-Systemu se zapojili v roce 1994. Koupili malý byt 1+1, na větší neměli. Byt je tehdy stál 400 tisíc, což se jim ale také nezdálo málo. „Mě tak napadlo, že bych šla třeba na Hrad si stěžovat a tam budu sedět a sedět,“ říká nyní.

Klienti H-Systemu prohráli soud a mají se podle Nejvyššího soudu vystěhovat. Přijdou o střechu nad hlavou? Klienti H-Systemu prohráli soud a mají se podle Nejvyššího soudu vystěhovat. Přijdou o střechu nad hlavou? | Foto Blesk - Martin Pekárek

„Mají nás za okupanty, nevím, kam půjdu“

„Celou tu dobu, co se táhne ta kauza, ačkoliv nám hodně lidí fandí, tak někteří si myslí, že jsme si pořídili levné bydlení. V roce 1995, kdy my jsme platili H-Systemu 1 milion za stometrový byt. Což si myslím, že v roce 1995 to nebylo levné,“ podotkla další z klientek, paní Beníková.

„Jsme zločinci? Okupanti? Pod most nás hoděj,“ dodala emotivně. Své holobyty si začali dostavovat za vlastní náklady. I ona tvrdí, že jim to tehdejší správce povolil. „V normální evropské zemi by to nebylo možné – my jsme ti, kteří to tady okupujeme a musíme do třiceti dnů odejít. Nevím, kam odejdu, nevím kam jít. A zadarmo jsme to opravdu nedostali,“ postěžovala si.

Monsport rozhodnutí vítá

Klienti H-Systemu prohráli soudní spor, při kterém byl na druhé straně konkurzní správce Monsport. Ten rozhodnutí Nejvyššího soudu ve sporu s družstvem Svatopluk vítá. Umožní to vypořádat věřitele rovným dílem.

„Je to dobře. Neberu to jako osobní prospěch. To málo, co Smetka (Petr Smetka – odsouzený zakladatel H-Systemu) zanechal, je třeba získat,“ uvedl dnes Monsport. 

Klienti H-Systemu u soudu v roce 2015 Klienti H-Systemu u soudu v roce 2015 | Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Prokurátor za komunistů

Členové družstva vedli s Monsportem od roku 2000 soudní spory, aby se nemuseli vystěhovat. Monsport v době komunistického režimu pracoval od roku 1985 jako prokurátor, ve vykonstruovaném procesu se podílel na uvalení vazby na sedm členů Jazzové sekce. V roce 1994 si Monsport založil soukromou advokátní praxi.

Advokát Monsport po revoluci zastupoval například Borise Vostrého z Harvardských fondů nebo bývalého ministra obrany Martina Bartáka, kterého soud v roce 2014 osvobodil v kauze nákupu aut Tatra pro českou armádu.

V několika případech zastupoval také bývalého ředitele TV Nova Vladimíra Železného. Dlouhodobě působí jako osobní advokát podnikatele Petra Speychala. Toho letos v dubnu spolu s dalšími lidmi policie obvinila z krácení daní nejméně o 850 milionů korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zkzkz ( 25. července 2018 09:44 )

Havel byl největší podvodník

zkzkz ( 25. července 2018 09:41 )

zkzkz ( 25. července 2018 09:34 )

dietr ( 25. července 2018 09:18 )

Za všechno může kouzelná věta "jednou vám to prodáme". Tohle vymyslel Bakala, a haviři mu králíkárny předělali na luxusní byty. Zadarmo.

bullshit ( 25. července 2018 08:39 )

Klidné spaní by měli. Hezky se to říká když se Tě to netýká. Vzít opravdovou elementární spravedlnost do svých rukou, se vším všudy, není tak jednoduché jak to vypadá.

Zobrazit celou diskusi