Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman po kauze H-System pochybuje o kvalitě soudů. Hamáček nabízí byty

24. července 2018
19:10

Rozsudek Nejvyššího soudu v kauze H-System společně s dalšími rozsudky vyvolává podle prezidenta Miloše Zemana vážné pochybnosti o kvalitě a lidskosti soudního systému. Chce se proto setkat s předsedou Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem. Na Twitteru to dnes uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Ministerstvo vnitra má k dispozici 17 bytů, které může poskytnout klientům společnosti H-System. Nabídku učiní v příštích dnech. Na twitteru to uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Z kauzy je mu lidsky zle, ale soudy je podle něj potřeba respektovat. 

„Tento rozsudek, spolu s osvobozujícím rozsudkem v kauze OKD a dalšími rozsudky, vyvolává vážné pochybnosti jak o kvalitě, tak o lidskosti našeho soudního systému,“ citoval Ovčáček Zemana. Dodal, že prezident je připraven setkat se s Šámalem a „diskutovat na toto téma“.

Byty pro nejpotřebnější

Ministr vnitra Hamáček v úterý navečer napsal, že jeho resort může nabídnout zatím 17 bytů. 

"Máme prvních 17 bytů, které můžeme nabídnout nejvíce zasaženým, zejména seniorům, alespoň jako dočasné řešení," uvedl Hamáček. Pomoc podle něj musí vnitro koordinovat s ministerstvem práce a sociálních věcí a také Úřadem práce, které mohou také pomoci například poskytnutím mimořádné finanční pomoci v nouzi.

NS rozhodl, že družstvo Svatopluk musí do měsíce od právní moci vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy. Vyhověl tak dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta. V minulosti pražské soudy žalobu správce zamítly, mimo jiné pro rozpor s dobrými mravy. NS dospěl k opačnému závěru.

Družstvo Svatopluk tvoří někteří bývalí klienti H-Systemu, kteří si po pádu firmy svépomocí byty dostavěli. Nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů jsou ale podle NS absolutně neplatné. Družstvo pokračovalo v započaté stavbě na pozemcích H-Systemu. V podstatě tak investovalo do cizího majetku.

Správce chce nemovitosti zpeněžit ve prospěch všech někdejších klientů vytunelované firmy H-System. Rozhodnutí o vyklizení se týká 60 rodin. Obyvatelé na rozsudek reagovali prohlášením, že se nevystěhují. Na jiné bydlení nemají peníze, navíc jeden měsíc je na sehnání náhradního ubytování málo.

Video  Tragédie, nespravedlnost, hrůza, říkají klienti H-Systemu. Domy si dostavěli svépomocí  - Martin Pekárek, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pepicek1953 ( 25. července 2018 20:44 )

kde je pravda se dnes už jaksi těžko dozvíme a ale hlavní je to že děda soudce tam nic nemá a tak je mu to šumafuk jak několik rodin přijde o střechu nad hlavou a podle Vaška od piva se to vše v cajku

malenabald ( 25. července 2018 06:46 )

Jak k tomu přijdou ti lidé, na které domy nerzbyly a také vložili milion? Z čeho je Monsport odškodní?

egyptanka ( 25. července 2018 00:56 )

Otřesné. Hamáček mě nezklamal. Správně jsem mu nikdy nevěřila. Nějaké usmolené byty a na přechodnou dobu? Dělá si z lidí srandu? Bože,snad nás ochráníš od takových politiků. Těm lidem ty domy musí zůstat!

lynx ( 24. července 2018 23:26 )

Hňupe! Smetka byl odsouzen a ti další dva vyvrhelové ne. Proč asi? Asi si nechali něco za nehtíky, co jim pomohlo. Klaus zastavil procesy táhnoucí se více, než 8 let! A to není problém Klause, ale soudců, kteří na to z nějakých "důvodů" serou. Soudy mají soudit a ne řešit! To bohužel platí jen pro plebs. Velcí gauneři si prostě počkají na to, kolik je potřeba složit.

anka ( 24. července 2018 23:20 )

kalina zadna fakta nepotrebuje - tu tu jenom krici a nadava - za Putina a za Zemana by se tu bila....vlastne je to chlap, jen si dava jmeno jako zenska....

Zobrazit celou diskusi