Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Soudce Smetky z H-Systemu: Klienti si za to mohou sami, věděli, co se může stát

Autor: base, ČTK, simao - 
26. července 2018
05:01

Členové družstva Svatopluk věděli už při projednávání trestní kauzy H-Systemu, že bydlí v majetku z konkurzní podstaty, uvedl soudce pražského městského soudu Kamil Kydalka, který majoritního akcionáře H-Systemu Petra Smetku poslal za podvod na 12 let do vězení. Podle něj se lidé tedy nemohou pířliš divit, jak vše dopadlo. Jeden z klientů postižených v této kauze Zdeněk Vašina však Blesku vylíčil, jak se dohodli s dřívějším správcem konkurzní podstaty. A jak se snažili na odkupu svých domů a bytů domluvit i s jeho nástupcem Monsportem.

Lidé si mohli před časem domy i s pozemky odkoupit za 140 milionů korun. Znalecký posudek před lety ocenil osm domů včetně velkých pozemků na 230 milionů korun, z toho hodnota dostavby činila 90 milionů korun.

„Od nás věděli, že se to může stát. Tak ať dneska nedělají překvapené,“ podotkl soudce Kydalka. Nynější stav je podle něj logickým vyústěním situace z let 1998 a 1999, na které se podepsal právě Smetka. Ten si kvůli kauze H-Systemu odseděl 12 let. 

Soudce: Neměli oprávnění s nemovitostmi nakládat

Kydalka se trestní kauzou zkrachovalého H-Systemu zabýval od chvíle, kdy dorazila k soudu, tedy od srpna 2001. V roce 2004 uznal vinným Smetku a společně s ním odsoudil k podmíněným trestům i dva představitele družstva Svatopluk - Ivana Krále a Pavla Středu, a to pro poškozování věřitele.

V rozsudku z roku 2004, který má několik stovek stran, je podle Kydalky velmi podrobně popsán celý stav kauzy. Soudce zdůraznil, že všichni poškození verdikt obdrželi a měli možnost si jej přečíst.

„Samotné družstvo spoluzakládal odsouzený Smetka. Již ve zmíněném rozsudku jsme zmínili, že je možné, že pokud budou chtít bydlet v majetku z konkurzní podstaty, budou muset bydlení znovu uhradit. Někteří i potřetí,“ podotkl Kydalka, který se k věci obsáhle vyjádřil i na svém facebookovém profilu.

„Samozřejmě, někdo to považuje za nespravedlivé rozhodnutí, ale tak tomu v podstatě není. Již v roce 2008 rozhodl občanskoprávní soud o tom, že pozemky i stavby na nich patří úpadci, tedy společnosti H-System. SBD Svatopluk nemělo od tohoto rozhodnutí žádné oprávnění s nemovitostmi dále nakládat,“ napsal Kydalka k aktuálnímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, který dal členům družstva Svatopluk měsíční lhůtu na vystěhování z nemovitostí, jež si dostavěli svépomocí.

Podle soudce je rozhodnutí Nejvyššího soudu „trošku překvapující“ v tom ohledu, že pražský městský soud i pražský vrchní soud předtím ve sporu Svatopluku a správce konkurzní podstaty H-Systemu řekly něco úplně jiného - tedy přiklonily se na stranu družstva. „Ale u civilu (civilní proces) to takto asi jde,“ podotkl trestní soudce.

Soud: Do měsíce ať jste pryč

Družstvo Svatopluk si mohlo před časem domy i s pozemky odkoupit za 140 milionů korun. Znalecký posudek před lety ocenil osm domů včetně velkých pozemků na 230 milionů korun, z toho hodnota dostavby činila 90 milionů korun. ČTK to řekl konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport.

Družstvo ale podle něj nabídlo 20 milionů, tedy sedminu, což věřitelský výbor tehdy jednohlasně odmítl akceptovat. O dnešních cenách odmítl správce spekulovat. V průměru by tak na jednu z 56 rodin, o kterých se hovoří, připadalo doplatit 2,5 milionu Kč.

„Pokud by akceptovali, tak to mělo proběhnout tím způsobem, že by zaplatili celkovou cenu domu a souběžně s tím já bych vyplatil z konkurzní podstaty to zhodnocení,“ uvedl Monsport. Stejný návrh učinil i jiným klientům H-Systemu ve Velkých Přílepech. „Ti na to přistoupili, proběhlo to bez jakýchkoli problémů,“ dodal.

Lidem bydlícím v osmi domech v Horoměřicích nyní běží měsíční lhůta, do které mají domy vyklidit. Nařídil jim to v pondělí Nejvyšší soud, který vyhověl dovolání konkurzního správce. Lidé se odstěhovat odmítají. Na jiné bydlení nemají peníze. Jde téměř o 60 rodin. Podle NS jsou nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů absolutně neplatné.

Předseda senátu NS Zdeněk Krčmář na úterní tiskové konferenci zmínil, že konkurzní správce na nájemném z užívání domů nevydělal ani korunu. „Nájemní smlouvy jsou sepsány tak, že to platí nájemníci ve prospěch bytového družstva, tedy někoho, kdo ty domy zadržuje a nemá k nim nájemní právo,“ uvedl Krčmář. Nyní družstvo Svatopluk doufá v nápravu u Ústavního soudu, kam se chystá podat stížnost.

Nabídli, že si domy odkoupí. Prý několikrát

Když se přitom klienti H-Systemu dozvěděli, že nejspíš spor s insolvenčním správcem prohráli a Nejvyšší soud jim nařídil do měsíce vyklidit domovy, jejich noční můra nabyla reálných rozměrů. „Během okamžiku si připadáme jako vyvrhelové, že obýváme něco neoprávněně,“ řekl Blesku Zdeněk Vašina (45) a těžko skrýval emoce. „Všechno jsme H-systemu zaplatili, jak může soudce Krčmář říct, že v těch domech bydlíme neoprávněně?!“ kroutí Vašina hlavou.

Lidé z družstva Svatopluk musejí do měsíce vyklidit byty v sousedství Prahy. Přitom jsou ochotni je potřetí zaplatit. Nikdo ale jejich nabídky nevyslyšel. „Několikrát jsme nabídli, že si domy znovu odkoupíme. Konkurzní správce Monsport se s námi ale domluvit nechce,“ vadí Vašinovi i ostatním, kdo už 20 let prožívají ve strachu a nejistotě.

„Z toho rozhodnutí jsem zděšený,“ podotkl Vašina. „Vždyť my se snažíme tu situaci řešit už od roku 1997. Teď jsme v situaci, kdy soud tvrdí, že tu bydlíme neoprávněně,“ podotkl. Družstvo se dle něj domluvilo s dřívějším správcem konkurzní podstaty H-Systemu Karlem Kudláčkem, který místním za daných podmínek povolil domy a byty dostavět.

„Když jsme dostavěli za další peníze, dostali jsme rozhodnutí o předběžném užívání bytů, kolaudační rozhodnutí... že se prostě můžeme nastěhovat,“ pokračoval Vašina. Klíče od bytu si Vašinovi převzali 23. prosince 1999, v lednu se stěhovali z dočasného bytu na Žižkově.

„Věřili jsme, že to tady všichni znovu odkoupíme za odhadní cenu 10 milionů, kterou rozestavěná čtvrť měla. Jenže pak přišel nechvalně známý Josef Monsport. Tenhle člověk z nám neznámých důvodů na naše nabídky nereaguje. Naposledy letos v březnu jsme za ním šli s vyšší nabídkou, on se ale dohodnout nechce,“ tvrdí Vašina i jeho sousedé. „Zadarmo nic nechceme, ale odkup nám nebyl umožněn,“ uzavřel.

Video  Tragédie, nespravedlnost, hrůza, říkají klienti H-Systemu. Domy si dostavěli svépomocí.  - Martin Pekárek, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

cervena_sedma ( 30. července 2018 05:21 )

Je to hrozný, co se jim stalo, ale taky když mě někdo okradne, nemůžu ani já přijít ke zloději domů a vzít si, co si myslím, že mi náleží. Tím se stávám sám zlodějem. Toto má a musí řešit jen soud. A pokud se tam oni vlastně vlámali, tím blokují další poškozené. A těch je většina. Z jejich strany je to jen sobecké. Poškozenými nejsou pouze oni

jozinzbazin ( 26. července 2018 11:40 )

Jakkoli to vypada jako vsivarna ( jako vse v cr), tak mel soudce v podstate pravdu. Klienti si meli pozemek i nemovitost nejdrive koupit a pak investovat do vystavby. Za zaklady a obvodove zdi by urcite neplatili moc. V jine obci si to odkoupili a nemaji tyto trable. Investovat do CIZIHO beze smlouvy je fakt hazard.

sores ( 26. července 2018 09:41 )

V Česku něco kupovat za velké prachy nebo pořizovat je velké riziko!! Každý by si měl uvědomit, že jsme silně zlodějský,podvodný a korupční stát!!! Každý chce dohnat za těch 30 let "demokracie" aby byl co nejdříve milionář!! Mladí, zmizte z Česka pokud to ještě jde, nikde jinde už se hůře mít nemůžete pokud nebudete krást a podvádět. Taková je realita. Poctivost a slušnost v Česku je neznámej pojem.

Inka ( 26. července 2018 09:12 )

Část peněz klientů H-Systemu skončila u ČSSD, Zeman byl tehdy premiér, říká Marvanová 25. 7. | V jednom z rozsudků je popsáno, jakým způsobem pan Smetka přenášel kufry peněz panu Šloufovi do Lidového domu, část peněz klientů H-Systemu skončila v pokladně ČSSD. Miloš Zeman byl tehdy premiér...

dyskrymynaclja ( 26. července 2018 09:11 )

Tak,tak.Ani se nic neplatí předem

Zobrazit celou diskusi