Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Jen přes mou mrtvolu.“ Milena dům neopustí. Budou klienti H-Systemu platit i nájem?

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao - 
25. července 2018
17:35

Paní Milena je jedním z klientů H-Systemu, jimž soud přikázal vystěhovat se z domu. Celkem jde zhruba o 60 rodin. Klientka tvrdí, že dům opustí jedině přes svou mrtvolu a raději by jej nechala zbourat. Lidé z Horoměřic by přitom byli rádi, kdyby Ústavní soud odložil vystěhování, které má proběhnout do měsíce. Bytové družstvo se přitom dnes rozhodlo, že stížnost k Ústavnímu soudu skutečně podá.

Lidé z bytového družstva Svatopluk v Horoměřicích u Prahy, kteří se mají do měsíce vystěhovat ze svých bytů, by uvítali, kdyby Ústavní soud (ÚS) odložil vykonatelnost rozhodnutí Nejvyššího soudu o vyklizení domů.

Budou muset platit nájem?

Lidé, kterých se rozhodnutí týká a kteří si domy sami dostavěli, se odstěhovat odmítají. Na jiné bydlení nemají peníze. Jde asi o 60 rodin. A jde také o případ paní Mileny Drdácké.

Nejvyšší soud vyhověl ve svém verdiktu dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta. Podle informací dnešních Hospodářských novin bude Monsport po klientech požadovat i uhrazení nájmu za poslední tři roky. „Není to moje libovůle. Podle zákona to musím udělat,“ řekl listu s tím, že další postup projedná s věřitelským výborem během srpna.

Paní Milena: Nedám jim to

Paní Milena žije v Horoměřicích 17 let. Když bydlení přebírali, šlo dle jejích slov o rozbořeniště. Původním správcem konkurzní podstaty a předchůdcem Monsporta jim prý bylo slíbeno, že si mohou své domy a byty dostavět a poté odkoupit. 

„Pak se vyměnil správce konkurzní podstaty, přišel pan Monsport a nastalo strašně moc různých divných věcí,“ řekla Blesku paní Milena z Horoměřic.

Opustit dům nechce. „Vložili jsme do toho hrozně moc peněz, úsilí, než jsme to dostavěli, než jsme to vyškrábali z toho, jak to bylo, a než jsme tady začali normálně bydlet. Teď se z médií dozvím, že mám 30 dní na to, abych se zabalila a vypadla. A já chci vzkázat, že to teda nikdy neudělám. Nikdy. Leda přes moji mrtvolu,“ říká emotivně.

„Nikdy to tu neopustím, protože jsem to nezaplatila jenom penězi, ale krví a potem,“ říká paní Drdácká. „Proč by mi to měli znárodnit? Žijeme v právním státě, nebo nežijeme? Kde vlastně žijeme? Proč se stát zastává lidí, jako je pan Monsport? Já to prostě nedám, nechám to zbořit, neodejdu odsud. Nedám jim to. Nedám,“ dodává. Podle Nejvyššího soudu ale bude muset odejít.

Podají stížnost k Ústavnímu soudu

Bytové družstvo Svatopluk přitom podá stížnost k Ústavnímu soudu, na jejímž základě může soud odložit vykonatelnost rozhodnutí Nejvyššího soudu o vyklizení domů v Horoměřicích u Prahy, uvedl dnes za družstvo Martin Junek.

„Není to úplně jednoduchá věc stížnost k Ústavnímu soudu, pokusíme se, aby byla co nejlepší, aby měla nějakou šanci na úspěch,“ upozornil Junek. Odložit vykonatelnost rozhodnutí Nejvyššího soudu o vyklizení domů v Horoměřicích u Prahy je v kompetenci ústavních soudců. Jde sice o výjimečné opatření, přesto letos Ústavní soud rozhodl o odkladu nejméně v 16 kauzách různého charakteru.

Stanou se z nich bezdomovci?

Lidé z Horoměřic už v úterý avizovali, že se na ÚS obrátí. Podle Nejvyššího soudu má ale konkurzní správce H-Systemu Monsport právo zpeněžit domy ve prospěch všech věřitelů H-Systemu. Nejen těch, kdo si po krachu H-Systemu dostavěli domy svépomocí.

„Několikrát jsme nabídli, že si domy znovu odkoupíme. Konkurzní správce Monsport se s námi ale domluvit nechce,“ vadí Zdeňkovi Vašinovi i ostatním, kdo už 20 let prožívají ve strachu a nejistotě. Právě v tu chvíli přichází jeho syn Timotej (9). „Už jsem nám našel na internetu bydlení,“ říká otci. „Vidíte, budoucnost tu řešíme všichni,“ dodává k tomu Vašina starší.

„Vše, co denně prožíváme, se točí kolem H-Systemu. Každý den se sem vracím z práce a říkám si, jak ještě dlouho? Mnohé to tady stálo nervy i zdraví,“ řekla Blesku také Hana Denková (45), matka syna Tomáše (15), který je jedním z dětí narozených už tady. „Copak je možné, aby se člověk řízeně, díky státu, stal bezdomovcem? My jsme přece nikoho neokradli,“ uzavírá.

Video  Tragédie, nespravedlnost, hrůza, říkají klienti H-Systemu. Domy si dostavěli svépomocí.  - Martin Pekárek, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Další nervy u Ústavního soudu

Podle NS jsou ale nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů absolutně neplatné. Družstvo šlo do rizika, když pro své plány nemělo souhlas konkurzního soudu, uvedl NS.

„Jistě, že bychom přivítali, kdyby Ústavní soud odložil výkon. Ale jsou to zase další nervy pochopitelně. Ale ve své podstatě soudit se, o co? Když všechny soudy vyhrajeme, poslední prohrajeme a máme odsud vystřelit? Takže zase se soudit, abychom něco vyhráli, a pak to zase prohráli? To se prostě musí vyřešit,“ řekla dnes ČTK jedna z obyvatelek Marie Nollová.

Babiš je potěšil

Souhlasí s ní i další obyvatelé dotčených domů, všichni volají po definitivním rozhodnutí. Nejasnost v majetkových poměrech komplikuje situaci také v případě rozvodů nebo úmrtí. Lidé vítají také to, že se premiér Andrej Babiš (ANO) stane zprostředkovatelem v jednání bytového družstva Svatopluk a konkurzního správce H-Systemu Josefa Monsporta.

„Nás to určitě potěšilo, že se o to zajímá pan Babiš i pan prezident. Toto se doposud nestalo, i když jsme kdysi dávno psali různé dopisy. Když už nám někdo odepsal, tak jen to, že nám to nepřísluší a postupujeme to tam a tam,“ řekl obyvatel jednoho z bytů Richard Stadler.

„Já si myslím, že každá pomoc je dobrá v tuto chvíli, je to předseda vlády, my jsme v takové situaci, že se nemůžeme zříkat ničeho,“ řekl další z obyvatelů Jiří Janouš.

Osm garsonek na Kokořínsku

Starosta Horoměřic Zdeněk Babka (ODS) dnes ČTK řekl, že mu soukromník pro lidi z družstva Svatopluk nabídl osm garsonek na Kokořínsku za minimální nájem. „Myslím si, že i na Kokořínsku se dá žít. Jestli nás odvezou na Kokořínsko, tak budeme na Kokořínsku. Já dobrovolně nepůjdu odsud, kdyžtak se nechám na Kokořínsko odvézt, jestli mě neodvezou rovnou tady na Ruzyň (do ruzyňské věznice),“ dodal Janouš.

Stadler uvedl, že nabídka bytů je hezké gesto. „Ale nevím, proč bych se měl odsud stěhovat. Dvakrát jsme to zaplatili, 380 000, které prostavěl H-System, to přece nevytrhne ty ostatní. Oni přišli o peníze, který vložili do H-Systemu, my jsme přišli o peníze, které jsme vložili do H-Systemu, my je nemáme. Nikomu nedlužíme ani halíř, naopak,“ řekl Stadler.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mbmb ( 26. července 2018 12:17 )

gauneri to ridi a pani Milena ma pravdu !! uSTAVNI soud dal pozehnani dalsim podvodnikum Statecni lide jsou vsem pro smich !!

deratizater ( 26. července 2018 03:28 )

Proč je ten zprávce obskurní podstaty nekompromisně vyhání aníž by jim nabídnul přednostně odprodej?On to chce prodat jako celek jednomu zájemci a tak to koupí nejspíše PENTA ta už vydělala na spekulačních nákupech a následných prodejích v Česku stovky miliard.Skupuje kde co na čem se dá vydělat dokonce i lekárny a nemocnice.

dyskrymynaclja ( 25. července 2018 23:07 )

zapal to,dokud je benzín pod 40kč

dylina ( 25. července 2018 22:39 )

V zemi, kde se dá jen tak půl miliardy na výkup prasečáku pro postavení památníku cikánům (u nichž je přínos pro ekonomiku státu velice diskutabilní) a který tam nyní chátrá……. se může stát cokoliv, co zvýhodní parazity a zloděje všeho druhu,…. ale pokaždé znevýhodní ty, kteří si stát 40 budovali a dnes mají holé zadky, protože je za čtvrt století okradl celý okolní svět a nikdo se jich nezastal…

TomasTillner ( 25. července 2018 21:40 )

 Povezte mi jedine: Kde je ta miliarda?

Zobrazit celou diskusi