Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rodiče i s jedním dítětem si polepší. A za vícerčata bude až 330 tisíc

Autor: ČTK, bk - 
8. června 2017
15:00

Daňová sleva na první dítě se zvýší, nárok na dětské přídavky se rozšíří a rodiče vícerčat budou mít vyšší rodičovskou. Senát to ve čtvrtek schválil beze změn v rámci novely o státní sociální podpoře. Norma také zavede možnost zrychleného čerpání rodičovského příspěvku. Změny ještě dostane k posouzení prezident republiky.

Senát novelu podpořil navzdory doporučení svého sociálního výboru, který chtěl v souladu s původní vládní předlohou zrušit kvůli administrativní náročnosti sledování docházky dětí do jeslí nebo mateřské školy při posuzování nároku na rodičovský příspěvek. Rodiče mohou dát dítě do jeslí nebo školky nejvýše na 46 hodin měsíčně, jinak o dávku přijdou.

Novela má rozšířit okruh rodin, které budou mít nárok na přídavek na dítě. Přídavky se zvýší v rodinách, v nichž aspoň jeden rodič pracuje nebo má příjem nejméně na úrovni životního minima.

Daňová sleva na první dítě by měla novelou vzrůst o 150 korun měsíčně, nově má činit 15 204 korun za rok. Rodiny s vícerčaty mají čerpat podle sněmovních úprav celkem 330 000 korun místo nynějších 220 000 korun.

Nárok na přídavky na děti by měly rodiny s příjmy do 2,7násobku životního minima místo nynějšího 2,4násobku. Navíc přídavky v rodinách, v nichž aspoň jeden rodič pracuje nebo má příjem nejméně na úrovni životního minima, se mají zvýšit o 300 korun na 800, 910 a 1000 korun měsíčně podle věku dítěte.

VIDEO: Podívejte se, jak známá česká rodina s paterčaty vyrazila na sraz vícerčat.

Video  Paterčata na srazu vícerčat  - Tomáš Koníček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Deneček ( 8. června 2017 16:29 )

Tak to si ta naše "těžce pracující menšina"pomůže.

Zobrazit celou diskusi