Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Po Čubovi jde zostra vedení Senátu: Ať nastoupí na nemocenskou jako každý

Autor: Zuzana Štíchová - 
8. června 2017
05:30

Lavice Františka Čuby je v Senátu už téměř deset měsíců prázdná a vedení horní komory došla trpělivost. Jeho nepřítomnost řešilo s Čubovým senátorským klubem a už mu i otevřeně vzkazuje, že by měl nastoupit na nemocenskou jako každý pracující. Situace vadí předsedovi Milanu Štěchovi (ČSSD) i jeho zástupci Jiřímu Šestákovi (HOPB). Štěch by dokonce uvítal změnu zákona, aby se něco takového nemohlo v budoucnu opakovat.

„V případě, že je senátor omluven, nemáme možnost, jak tuto věc řešit. Řešit to musí konkrétní senátor nebo klubu, jehož je členem,“ vysvětlil předseda Senátu. Vedení nemá tak na Čubu žádné přímé páky.

Podle Štěcha by měl ale takto dlouho absentující senátor nastoupit na neschopenku. „Pokud nemoc trvá dlouho, tak by měl zvážit, zda-li není seriózní se mandátu vzdát a uvolnit prostor pro další volbu,“ řekl rázně. Poznamenal ale, že je mu to vzhledem k Čubově nemoci nepříjemné.

Poslechněte si celý komentář šéfa Senátu Milana Štěcha:

Veleba se vyhnul odpovědnosti

Vedení Senátu chtělo zatlačit na předsedu senátorského klubu, jehož je Čuba členem, zatlačit. Jan Veleba (SPO) ale na organizační výbor nedorazil, poslal za sebe Jiřího Doubravu (S.cz).

„Všichni by měli mít stejná práva, ale také stejné povinnosti. Jsem-li nemocný a nemůžu práci vykonávat, protože výkon té práce není jen, že sedím v Senátu, tak by měl člověk minimálně mít neschopnost,“ míní Štěch. A volá po změně zákona, který by podobným situacím zabránil do budoucna.

Předsedu horní komory podpořil i její opoziční místopředseda Jiří Šesták (HOPB). „Neznám tu situaci, která za tím je, ani jak se klub dohodl se svým členem. Nelíbí se mi to,“ okomentoval situaci. „Ať to pan Čuba vysvětlí svým voličům,“ reagoval na dotaz, jak je to možné, když běžní pracující musí buď čerpat dovolenou, nebo být v pracovní neschopnosti. „Řada senátorů, která se dostala do podobné situace, to řešila tak, že šla na nemocenskou. To si myslím, že je správná cesta,“ doplnil.

Podívejte se na celý rozhovor s Jiřím Šestákem:

Na rozdíl od Štěcha by ale Šesták zákon ani jednací řád Senátu neměnil. Znovu ale apeloval na lidi, kteří Čubu do Senátu před třemi lety zvolili. Nejstarší senátor současnosti má přitom mandát až do roku 2020. V té době mu bude 84 let.

2alsata ( 15. června 2017 19:50 )

A co těm ostatním poslancům, kteří marodili a brali poslanecké platy?

2alsata ( 15. června 2017 19:46 )

Rád bych někde se dozvěděl, který z poslanců nebo senátorů byl za posledních 27 let na nemocenské. Myslím si, že to bude hodně malé číslo, hodně blízké nule.

milan1959 ( 8. června 2017 19:39 )

Čuba? To je ten bolševickej hajzl?

a-z- ( 8. června 2017 19:27 )

Žije ještě vůbec, nebo ho dal Veleba nabalzamovat?

marlen52 ( 8. června 2017 19:21 )

jaká nemocenská do důchodu by měl jít

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa