Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stavební zákon v Senátu narazil. Vrací se zpět i kvůli ochranářským spolkům

Autor: Zuzana Štíchová, jer, ČTK - 
7. června 2017
19:39

Novela stavebního zákona se po středečním projednávání v Senátu vrací zpět do Sněmovny. Kritizuje ji přitom i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), z jejíž dílny vzešel. Většina senátorů se původně vyslovila pro to, že je lepší tato varianta, než žádná. Zákon ale Senát vrátil kvůli navrženým změnám zpět, nelíbí se mu například novinka v podobě účasti ochranářských spolků na povolovacím řízení.

Tři desítky pozměňovacích návrhů se sešly v Senátu k novele stavebního zákona. Přes sto třicet jich prošlo v Poslanecké sněmovně. To jsou čísla, která ilustrují složitost nových pravidel pro každého, kdo chce stavět. Ať už rodinný domek, nebo třeba dálnici.

Takto komentovala Karla Šlechtová (za ANO) schválení zákona v Poslanecké sněmovně:

Šlechtová: Jsem první kritik zákona

„Já jsem také kritik. Jsem první kritik. Cíle novely jsou nedostatečné. Navrhla jsem vládě, aby ty cíle byly velké – jedno povolení, jeden úřad a žaloba až na konci stavebního povolení. Mnoho ministrů, kteří mají v gesci své stavební úřady, to odmítlo. Byla jsem požádána, abych to stáhla,“ řekla Blesk.cz v průběhu projednávání stavebního zákona ve Sněmovně Šlechtová.

„Musím ale vyvrátit, že ta novela nic nepřinese. Přinese zjednodušení, méně papírování a pomůže malým stavebníkům, například při stavbě rodinných domků, ale zároveň i velkým investorům. Je to deštník výstavby v České republice. Chci poděkovat poslancům, ve výborech se nám povedlo domluvit, co smysl dává a co smysl nedává,“ dodala k obhajobě zákona.

V Senátu i sama Šlechtová předvídala, že průběh projednávání nebude hladký. „Těším se na společně budoucích strávených několik hodin během dnešního dne. Jsem zde, abych zastupovala prioritu vlády ČR, stávající vlády, a to novelu stavebního zákona,“ uvedla napůl žertem ještě před vrácením zákona do Sněmovny.

Dlouhý: Věřím, že je to jen zádrhel

„Tak ať se Poslanecká sněmovna těší na vrácený stavební zakon ze Senátu. Snad se již nikdo nebude vymlouvat na své role, hlavne Parlament,“ vyjádřila se po vrácení zákona do Sněmovny Šlechtová na svém Twitteru. „Věřím, že neschválení zákona v Senátu je jen legislativní zádrhel. Podnikatelé prostě čekají na nutnou novelizaci stavebního zákona,“ uvedl na sociální síti prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Hospodářská komora ČR, která zastupuje část českých podnikatelů, má sice k zákonu výhrady, další změny ale nechce. Před jednáním vyzvala senátory, aby schválili normu tak, jak přišla ze Sněmovny.

Zařídit všechny náležitosti, aby bylo možné začít stavět dům, je totiž v Česku průměrně martyrium na 247 dní. Pokud jde o větší budovy, trvá to pět až 10 let. Nejvíce je ale bita dopravní infrastruktura. Získat všechna potřebná povolení, často jde o desítky katastrálních území roztroušených i po více krajích, je pak vytrvalostní běh. Trvat může až 20 let. I proto chtěli podnikatelé jen „jednu cestu na úřad“. To se ale nepovedlo.

„Teď je to tak, že vy musíte nejdříve absolvovat takzvané vodohospodářské řízení. I když máte rodinný domek a chcete si připojit vodu, tak musíte nejprve požádat o toto povolení. Pak když ho dostanete, můžete jít teprve žádat o společné řízení, během kterého se k tomu ale budou vyjadřovat všechny možné instituce a vy třeba také budete muset na některé z nich dokládat další a další věci,“ zmínila viceprezidentka komory Irena Bartoňová Pálková.

Štěch měl štěstí na úředníky

„Ten zákon potřebujeme, aby doznal změny. Potřebujeme urychlit povolovací řízení,“ přiznal také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). „Měl jsem vždy štěstí, že jsem narazil na fundované úředníky stavebních odborů na městském úřadě. Vždy tu věc řešili, poradili. Je ale něco jiného jen upravovat rodinný domek a dělat infrastrukturální stavby, kde se vyjadřuje větší množství veřejnosti. Vím, že někteří občané mají i s tím individuálním řízením problémy. Záleží to na jednotlivých stavebních úřadech,“ podělil se o své zkušenosti Štěch.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa