Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stavba domů i bez povolení, rychlejší vznik dálnic: Co změnil stavební zákon?

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    8. 4. 2017
    10:34

    Poslanci dali zelenou novele stavebního zákona po hlasovacím maratonu. K normě se totiž sešly stovky navržených změn. Legislativa umožní mimo jiné sloučit nyní oddělené územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí (EIA). Co se mění pro lidi, kteří staví rodinné domky, chaty nebo se rozhodnou stavět svépomocí? A jak by měl zákon urychlit výstavbu silnic a dálnic? Zeptali jsme se za vás přímo na ministerstvu pro místní rozvoj.

  • 1.Jednotné řízení zmenší papírování

    Novela má zrychlit povolování staveb a zjednodušit celý stavební proces. O kolik? Podle Hospodářské komory ČR průměrně trvá získat stavební povolení v Česku 247 dní. Norma má sloučit územní řízení se stavebním a posouzením vlivu na životní prostředí.

    Konkrétní lhůty aktuálně:

    Aktuální lhůty související s povolením stavby v Česku Aktuální lhůty související s povolením stavby v Česku | MMR ČR

    Lhůty po případném přijetí novely zákona: 

    Lhůty související s povolením stavby v Česku po případné novelizaci stavebního zákona Lhůty související s povolením stavby v Česku po případné novelizaci stavebního zákona | MMR ČR

  • 2.Rodinné domy po umístění jen na ohlášení

    Mění se nějak i parametry staveb, které nepotřebují stavební povolení? Mluví se o zkrácení lhůty ze 30 na 15 dní…


    Poslanci schválili zkrácení lhůty, po kterou musí být na úřední desce zveřejněný oznámený certifikát autorizované inspektora, a to ze 30 na 15 dní. Lhůta pro vydání písemného souhlasu stavebního úřadu s provedením ohlášené stavby se nemění, zůstává 30 dnů. Všechny stavby pro bydlení a stavby pro rodinnou rekreaci, pokud budou mít jedno podzemní podlaží do hloubky 3m, maximálně dvě nadzemní podlaží a podkroví, budou po jejich umístění pouze na ohlášení.

  • 3.S vodovodním řadem máte smůlu

    Jaké papírování odpadne sloučením některých řízení? A které naopak zůstává? Jasné je, že se nepodařilo do jednotného řízení začlenit vodní díla, tedy například vodovodní řad…


    Co se týče dokladů pro řízení u stavebního úřadu, zde novela žádné podstatné změny nepřináší, a nenavrhovali je ani poslanci v rámci podaných pozměňovacích návrhů. Ale je to o tom, že pro společné řízení bude dotčený orgán vydávat závazné stanovisko pouze jednou, na rozdíl od dnešní úpravy, kdy nejdříve vydá jedno závazné stanovisko pro umístění a druhé potom pro povolení stavby. A dotčených orgánů, podle druhu staveb a podmínek v území, máme až 40.

  • 4.Svépomoc ve velkém

    Jak se mění pravidla pro stavbu svépomocí?


    Pravidla pro stavbu svépomocí novela nemění. Svépomocí mohou být prováděny stavby, které nevyžadují stavební povolení ani ohlášení, a dále stavby, které vyžadují ohlášení. No a vzhledem k tomu, že novela rozšiřuje výčet staveb, které nebudou vyžadovat stavební povolení, rozšíří se tím i výčet staveb, které budou moci být prováděny svépomocí. To je přímá úměra.

    Ministerstvo pro místní rozvoj si od novely stavebního zákona slibuje, že ulehčí život drobným stavařům. Ministerstvo pro místní rozvoj si od novely stavebního zákona slibuje, že ulehčí život drobným stavařům. | Profimedia.cz

  • 5.Urychlení výstavby dálnic

    V oblasti dopravních staveb (silnic, dálnic) se urychlí získání stavebního povolení? Některá komplikovanější řízení trvají i 20 let…


    Ke zrychlení povolovacích procesů v rámci přípravy a realizace dopravních staveb dochází zavedením společného řízení v novele stavebního zákona (jako jednoho řízení, v jehož rámci je vydáno jedno povolení) a integrací procesu posuzování vlivů na životní prostředí do územního a společného řízení, čímž dochází především k procesní a časové úspoře rozhodování o záměru. Je přesně stanoven procesní postup vedení společného řízení, v případě integrace procesu EIA s provazbou na právní úpravu v zákoně EIA. Jsou přesně stanoveny lhůty pro vydání konkrétních rozhodnutí a povolení, i lhůty pro vyjadřování se k záměru v jednotlivých fázích řízení.


    S novelou stavebního zákona byl novelizován i zákon o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury. Změna je vyvolána návrhem novely stavebního zákona (zavedení společného územního a stavebního řízení) s odlišnostmi pro stavby dle předmětného zákona.

    Na 8 místech hrábnou letos do země, aby se tudy dalo za pár let svištět po novém. Blesk přináší mapu prioritních dálničních úseků, s jejichž výstavbou začne Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Na 8 místech hrábnou letos do země, aby se tudy dalo za pár let svištět po novém. Blesk přináší mapu prioritních dálničních úseků, s jejichž výstavbou začne Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). | infografika Blesku

Uživatel_5635137 ( 27. března 2023 13:28 )

Nebankovní_Půjčka
Dobrý den, potřebujete půjčku, máme všechny typy půjček, jeho služby jsou velmi spolehlivé, obraťte se na pana Gala Pavola o Vaši nebankovní půjčku od 30 000 do 60 000 000 Kč s velmi výhodnou sazbou. pro více informací kontaktujte jeho email: rouso­vape­tra79@­gmail­.com

sores ( 8. dubna 2017 11:31 )

I h.o.v.no, opět jen sliby před volbama, nikomu v Česku se nemůže věřit. Politici na ty sliby měli 4 roky a nic se nezměnilo, proč by teď mělo??????

bre-burda ( 8. dubna 2017 11:21 )

Domy bez povolení, zrychlené stavební řízení - práce kvapná, houby platná! To odnese kvalita staveb! Spíš se měli podívat na úroveň práce projektantů než omezovat kontrolu jejich výstupů. Poznají to investoři a stavebníci.

zelvik22 ( 8. dubna 2017 08:53 )

To je tak když novinář píše o něčem o čem nic neví.... nejvíc mě ale pobavil "vodovodní řád". Řád za inteligenci se sečtělost by měl dostat ten kdo to psal Odjakživa je vodovodní řad. tj. krátce bez čárky nad a!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa