Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stavební zákon po maratonu prošel. Foldyna omezil „ekoteroristy“

Poslanci odsouhlasili stavební zákon
Poslanci odsouhlasili stavební zákon  (Autor: ČTK/Blesk)
Autor: Zuzana Štíchová - 
5. dubna 2017
14:31

Dvě stovky změn museli před schválením novely stavebního zákona odhlasovat poslanci. Nejvýraznější změnou je omezení občanských iniciativ, které mohou blokovat stavby. Tu navrhl Jaroslav Foldyna (ČSSD). Novela by měla přinést méně byrokracie. Podnikatelé mají ale pocit, že zákon mohl stavební řízení zjednodušit ještě více. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) souhlasí, označuje novelu za politický kompromis.

„Já ve svém pozměňovacím návrhu chci omezit vstup a vliv takzvaných různých ekologických spolků a iniciativ. Domnívám se a jsem přesvědčen, že v současné době povolovací procesy v České republice jsou do jisté míry hendikepem pro příchod nových investorů,“ předstoupil před poslance Foldyna se svým návrhem. S podporou pravice se mu nakonec podařilo změnu prosadit.

Novelu stavebního zákona, která slučuje některé adminsitrativní procesy, nakonec podpořilo 117 poslanců, proti byli jen 4 z nich. Paradoxně šlo ale o tři koaliční poslance z řad ČSSD a Janu Černochová (ODS).

Co na schválení novely říká opozice? Podívejte se:

Z novely není nadšená ani Šlechtová

Novela plná nedůvěry, i tak se mluvilo o změnách ve stavebním zákonu, které by měly přinést méně byrokracie. Nadšením kolem stávající podoby totiž paradoxně nehýří ani jeho předkladatelka, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Během posledního jednání ve Sněmovně ji navíc nepodpořil svou přítomností ani jeden z vládních kolegů. A ani dnes to není o mnoho lepší. Řada ministrů se z jednání omluvila, přestože je večer v plánu ještě jednání vlády.

„Dovolila bych si poděkovat vám všem, kteří jste se podíleli na pozměňovacích návrzích. Sešlo se jich k tomuto návrhu mnoho. Došli jsme k mnoha konsenzům. S některými ale ministerstvo nesouhlasí, některé považujeme za zcela nevhodné,“ prohlásila před hlasováním Šlechtová.

Ta v minulosti vyhrožovala, že pokud se budou poslanci snažit k novele přilepit nesmysly, celý návrh stáhne a Česko stavební zákon do konce tohoto volebního období už nenovelizuje. Za nesmysl označila například zavedení institutu statika-experta.

Po schválení zákona se Šlechtová vymezila proti dvěma změnám, které poslanci prosadili. "Čekali jsme mnohem horší hlasování. Jsme spokojeni. Máme dvě velké výhrady. A to je posunutí termínu pro aktualizaci územních plánů, jedná se o Prahu a Brno. Je to nesystémové. Ta druhá věc se týká toho, že vodní díla nejsou začleněna do společného řízení," řekla po jednání Šlechtová.

Podívejte se na celý komentář Karly Šlechtové ke schválení stavebního zákona:

Tlak developerů a stavebních firem byl enormní, ale já jsem celkem známá tím, že s podnikateli při tvorbě zákonů příliš nekomunikuji. Nechci se nechat zlobbovat a neudělala jsem to ani v tomto zákoně. My jsme si jeli opravdu v tomto zákoně to, abychom to zjednodušili,“ přiznala také novinářům.

„Já jsem také kritik. Jsem první kritik. Cíle novely jsou nedostatečné. Navrhla jsem vládě, aby ty cíle byly velké – jedno povolení, jeden úřad a žaloba až na konci stavebního povolení. Mnoho ministrů, kteří mají v gesci své stavební úřady, to odmítlo. Byla jsem požádána, abych to stáhla,“ řekla už dříve Blesk.cz Šlechtová a shrnula tak své výtky vůči vlastnímu zákonu.

Za nedostatečný považuje stavební zákon Hospodářská komora. Ta dokonce poslancům zaslala „semafor“ pozměňovacích návrhů, tedy její názor na jednotlivé změny. „Velkým nedostatkem novely je, že významněji nezavádí prvky vedoucí k principu jeden úřad – jedno řízení – jedno rozhodnutí – jedna žaloba. Stavební zákon tak nepřináší očekávané zjednodušení a zrychlení povolovacích řízení u většiny staveb, ale možná pomůže jen malým stavebníkům, kdy zavedené koordinované řízení může být pro některé menší projekty výhodou,“ poznamenala viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková.

Bude Šlechtová jako nestraník pokračovat v politice za hnutí Andreje Babiše? Podívejte se na video:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa