Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stavební zákon má svázat ruce ekologickým spolkům, Zelení to ženou k Ústavnímu soudu

Autor: pet, ČTK - 
22. srpna 2017
18:45

Skupina 17 senátorů navrhla Ústavnímu soudu, aby zrušil část novely stavebního zákona. Chce odstranit pasáže, které ruší nebo omezují účast spolků a tím i veřejnosti ve stavebních řízení, což vadilo hlavně ekologickým organizacím. V úterý o tom informovala Strana zelených, která návrh iniciovala.

„Vyloučení veřejnosti považujeme za protiústavní zásah do občanských práv,“ uvedl předseda strany Matěj Stropnický. Pokud ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) chtěla novelou dosáhnout toho, aby omezila zdržování výstavby ze strany některých ekologických spolků, mohla například omezit účast veřejnosti podle místa bydliště, ale ne ji vyloučit úplně, míní.

Senátoři navrhli Ústavnímu soudu odstranit z novely pasáž, která ruší možnost účasti spolků ve správních řízeních vedených stavebními úřady podle stavebního zákona, pokud se o záměru nevede proces posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Napadli rovněž ustanovení, která omezují možnost přezkumu zákonnosti závazných stanovisek vydávaných pro účely řízení podle stavebního zákona.

VIDEO: Šlechtová je za stavební zákon ráda, i když nesouhlasí s některými změnami

Opatření proti spolkům pokládají navrhovatelé za nepřiměřené omezení základního práva obyvatel domáhat se svých práv na užívání majetku, popřípadě práv na přístup do krajiny a na obecné užívání veřejné zeleně a lesa. Novelou prý lidé z okolí stavby, kteří nevlastní sousední pozemky nebo stavby, ztratili možnost ovlivnit rozhodování stavebního úřadu alespoň prostřednictvím spolků.

Návrh senátorů vychází ze stanoviska 22 expertů čtyř právnických fakult. Podpořilo ho pět senátorů zvolených s podporou Zelených včetně bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové, sedm senátorů za KDU-ČSL včetně místopředsedkyně horní komory Miluše Horské, tři sociální demokraté včetně exministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, senátorka Alena Dernerová (za SD-SN) a místopředseda Senátu Jiří Šesták (za STAN). K předložení bylo třeba nejméně 17 senátorů. 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zlymikes ( 22. srpna 2017 19:21 )

a stát, tedy my z daní, si tyhle škůdce platíme - a zase o tom nemají rozhodovat odborníci a zájem všech,ale páni soudci

malinak ( 22. srpna 2017 18:59 )

 Tyhle organizace a zeleni. ...zhouba spolecnosti! Kdyby normalne argumentovali, ale oni vzdycky hned jako extremisti. ..az na doraz. ...posted nas potopa. ....tak at se nedivi, ze uz po nich jdou! !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa