Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Štěch chce živnostníky nahnat do zaměstnání. Podnikatelé zuří, Chovanec couvá

Autor: ČTK, pet - 
16. června 2017
13:00

Za nejbrutálnější útok na živnostníky za poslední roky bere slova šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD) Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP). Štěch ve čtvrtek na sjezdu odborového svazu Kovo v Olomouci zmínil, že je potřeba drobným podnikatelům zvýšit odvody a získat tak zaměstnance pro firmy. Asociace žádá Štěchovo odvolání, kritizuje ho i ODS a TOP 09. Úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec už označil plán svého stranického kolegy jako nerealistický.

Zvýšení odvodových podmínek pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) na úroveň nyní platnou pro zaměstnance by podle Štěcha firmám v ČR mohlo zajistit příliv až několika desítek tisíc pracovníků. Uvedl, že si živnostníků váží, protože jsou to lidé, co se o sebe umějí postarat.

„Mezi skutečnými živnostníky a skutečnými podnikateli je mnoho pseudo-, kteří tam jsou jenom proto, že mají trvale lepší odvodové podmínky. Platí pouze jednu třetinu pojištění zdravotního a sociálního a to je enormně velká výhoda oproti zaměstnancům,“ dodal.

Řešení, o kterém mluvil Štěch, je podle asociace populistický předvolební výkřik, který nemá žádný racionální základ a jeho zavedení by ohrozilo infrastrukturu venkova a regionů, kde drobní živnostníci vytvářejí základní obslužnost. „Způsob, jakým se rozhodl druhý nejvyšší ústavní činitel v zemi řešit pracovní trh, považuje AMSP ČR jak z pohledu ekonomického, tak sociálního za naprosto diletantský,“ uvádí asociace na webu.

„Nápady kolegy Štěcha k OSVČ nepovažuji za realistické. Jsou jiná důležitá témata: mimo jiné výše mezd, ochrana spotřebitelů a podpora mladých rodin,“ napsal na Twitteru Chovanec, který se ve čtvrtek po odchodu premiéra Bohuslava Sobotky z funkce předsedy ČSSD ujal vedení strany.

Sociální demokracie přepřahá před volbami své vedení. Podívejte se na video:

Video  Sobotka odchází z vedení ČSSD: Musíme se změnit, voliči neoceňují naši práci.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Kalouskův muž: Já bych jim rovnou zakázal podnikat

Proti výroku se dnes ohradila i ODS. „Vypadá to, že „nová“ ČSSD přichází se stále stejnými nápady. Zatímco nedávné plány Bohuslava Sobotky zvyšovaly daně kvalifikovaným zaměstnancům s nadprůměrným platem, nyní chtějí zvyšovat daně živnostníkům,“ uvedl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Být živnostníkem je podle ČSSD špatné a tato činnost by se měla trestat, dodal.

„To je ale nápad, panečku. Já bych jim rovnou zakázal podnikat, to by bylo jednodušší,“ napsal k Štěchovým slovům ironicky na Twitteru místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Horáček na Facebooku uvedl, že Štěch přišel s antisystémovým návrhem, místo aby se snažil o konstruktivní řešení. „Já chci ČR s maximálně diverzifikovanou ekonomikou postavenou na vlastních úspěšných podnikatelích,“ napsal Horáček.

Výrok ale kritizuje například i poslanec ČSSD Jeroným Tejc, který kvůli nesouhlasu s vedením strany nebude letos obhajovat poslanecký mandát. „Chce Milan Štěch dorazit živnostníky, nebo ČSSD? V posledních týdnech mi připadá, že někteří kolegové soutěží o to, kdo sociální demokracii oslabí víc. Dva dny před programovou konferencí,“ připomněl sobotní akci, kde ČSSD představí svou kampaň a hlavní programové myšlenky.

Přehled živnostníků v ČR a sousedních státech Přehled živnostníků v ČR a sousedních státech | Blesk - Jarmila Hluchá

Skončí Štěch jako šéf Senátu?

Předseda AMSP Karel Havlíček se v nejbližších dnech sejde s předsedy politických stran zastoupených v Senátu a navrhne, aby se zvážilo jednání o odvolání Štěcha z funkce. „Zdvojnásobit desetině populace České republiky odvody jenom proto, že se někdo domnívá, že mezi nimi jsou i tací, kteří podnikáním skrývají běžný pracovní poměr, je neuvěřitelný návrh,“ uvedl Havlíček. Štěchův návrh je podle něj přímým útokem proti většině poctivých živnostníků.

Štěch už ve čtvrtek připustil, že úvaha o srovnání odvodů nebude před podzimními parlamentními volbami populární. Nad lepším využitím tuzemské pracovní síly by se podle něj přesto měla společně zamyslet vláda, parlament i zaměstnavatelé. AMSP k tomu v pátek uvedla, že respektuje diskusi ohledně ceny práce a odvodů, ale musí být podložena fakty a analýzou dopadů.

Počet podnikatelů v Česku, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, klesl v letošním prvním čtvrtletí o 10 tisíc na 97 tisíc. Ze všech OSVČ klesl o 8 000 na 570 tisíc počet těch, kteří mají samostatnou výdělečnou činnost jako hlavní. Počet těch, kteří ji mají jako vedlejší, tedy pro ně podnikání není hlavním zdrojem příjmů, činí 401 tisíc.

zkzkz ( 22. června 2017 19:30 )

janejaneja ( 17. června 2017 08:49 )

carmine: Pustili tě z ústavu pro chorobomyslné ? Vypadá to tak. Víš, kolik platí každý OSVČ měsíčně ? Jestli víš, odpověz mi. Plácáš tu nesmysly a je vidět, že nejsi normální, pokud ti toto vadí-přitom o tom víš zhola prd- a nevadí ti, že stát vydá měsíčně miliardy na výplatách- za nic- na nepřispůsobivé chudáky, kteří ani nevstanou ráno z postele a do systému nedají za celý svůj život ani korunu. Takže jsi cigán ?

hejhej ( 16. června 2017 19:36 )

Rychlostudent Chovanec se svými bláboly kopíruje žvanila Sobotku. Socani nemají žádné osobnosti, jenom ubohé žvanily.

ivoadler ( 16. června 2017 18:44 )

Štěch jako bývalý komunistický papaláš je mi protivnej, ale má pravdu. Živnostníci parazitují na státu. Nemám proti nim nic, ale ať platí jako zaměstnanci. Prej nemají dovolenou! Mají ji, kdy se jim zachce a ještě ji kamuflují jako služební cestu, zahrnutou do nákladů. Musí si hledat práci! Copak normální zaměstnanec si ji nehledá.

dzery ( 16. června 2017 17:43 )

Tak,tak,komunista se nikdy nezmění.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa