Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čuba chce zůstat v Senátu, ale bez platu i náhrad. Štěch: Nemožné a trapné

Autor: Zuzana Štíchová - 
14. června 2017
14:30

Senátor František Čuba (81, SPO) nerezignoval ani po téměř desetiměsíční absenci na svůj post v horní parlamentní komoře. Chce se ale vzdát platu a náhrad, a to od tohoto pondělí. Jeho stranický šéf Jan Veleba (SPO) řešil jeho další budoucnost dnes s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD). Podle informací Blesk.cz ale zřejmě není Čubův krok možný.

Čuba předal dopis s řešením Velebovi v pondělí ve Zlíně. Senátor a předseda SPO jej označil za „chlapské a čestné řešení“ téměř desetiměsíční absence. Předmětem dopisu bylo „ukončení pobírání mzdových prostředků a cestovních výdajů“.

„Vážený pane předsedo Senátu, dovoluji si Vás informovat, že k dnešnímu dni ukončuji pobírání mzdových prostředků a cestovních výdajů. Zároveň bych Vás rád požádal o zabezpečení součinnosti příslušných útvarů k vyřízení této žádosti. V současnosti je cestování na delší vzdálenosti pro mě náročné. Z toho důvodu bude v nejbližší době mou prioritou vykonávat činnost senátora i nadále v obvodní senátní kanceláři ve Zlíně,“ napsal Čuba Štěchovi.

„Ověřil jsem si, že tam dojíždí,“ okomentoval rozhodnutí Veleba a znovu označil Čubův krok za čestný a chlapský. Bohužel ale také nemožný, zdůraznil po rychlých konzultacích předseda Senátu Štěch. Podívejte se na celý  rozhovor:


„Je to trapné a nemožné“

V tom dopise reálně, uskutečnitelně není vůbec nic. Překvapuje mě, jak diletantsky k tomu přistoupili. Takovou dobu avizovali, že přinesou něco zásadního. Není to právně možné. Senát nemůže sám o sobě nevyplácet mzdu, ani nemůže nevyplácet náhrady, i když se jich senátor vzdá,“ sjel oba senátory Štěch.

Nejčistší varianta by bylo vzdát se mandátu. Pokud nechce, tak běžné je u všech lidí v naší zemi, že čerpají nemocenské dávky. On v tom dopise tvrdí, že vykonává práci někde v kanceláři. Já si myslím, že tomu snad nikdo věřit nebude,“ přitvrdil předseda, který se ještě minulý týden přikláněl spíše k variantě nemocenské. „Ten mandát plnohodnotně vykonávat nemůže a nebude,“ dodal s tím, že občané Zlínska nejsou v Senátu kvůli němu už přes tři čtvrtě roku zastoupeni.

První foto Františka Čuby po operaci. Na veřejnosti se dosud neobjevil, zúčastnil se pouze soukromého setkání se stranickým šéfem Janem Velebou (SPO), který je zároveň předsedou senátorského klubu, do kterého Čuba patří. První foto Františka Čuby po operaci. Na veřejnosti se dosud neobjevil, zúčastnil se pouze soukromého setkání se stranickým šéfem Janem Velebou (SPO), který je zároveň předsedou senátorského klubu, do kterého Čuba patří. | Slávka Červená / Blesk

„Nevím, jakou práci by tam měl vykonávat, když víme za poslední minimálně dva roky tady v Senátu, že pan Čuba prakticky nehovoří. Nevystupuje. Z tohoto pohledu si nedovedu představit, jak by komunikoval s občany a co by tam řešil, jestli by zpracovával nějaké analýzy, nevím,“ neodpustil si Štěch. „Je to celé trapné, myslím si, že by se pan Čuba, pokud je toho schopen, ale zejména tento klub a pan předseda Veleba, měli zamyslet, jaké divadlo kolem toho hrají, a měli by to řešit opravdu férově,“ míní.

„Nevím, proč se ho drží, nebo kdo ho tam drží. To může odpovědět jen pan Čuba,“ nechápe. „Do určité míry to devalvuje tu práci, která za ním je z minulosti a řada lidí ho za to obdivovala. I jeho samotného musí takové jednání poškodit,“ uzavřel.

Podle Štěcha jde o neznalost ze strany aktuálně nejstaršího českého senátora. Možná už prý není Čuba schopen věci „správně vyhodnotit a zvolit odpovídající postup“.

Mediální štvanice, důvodem Zeman

Čubův kolega ze senátorského klubu Jaroslav Doubrava označil zájem médií a veřejnosti za „štvanici“. „Práce senátora, rozhodující část její je v obvodech a tam si tu práci pan kolega vykonává bez problémů,“ řekl.

„Nevím, jestli je nějaký případ politika, který chce dokončit svůj mandát a pod tlakem se rozhodl, že za to nebude brát žádné peníze. Možná mimo Babiše,“ řekl před novináři Veleba. Poslechněte si kompletní komentář k situaci kolem Františka Čuby:

Klub bude s Čubou prý komunikovat na týdenní bázi skrze tajemníka. „Pokud by nastal paradoxní stav, že pan Čuba nebude přebírat mzdu, tak pak jsou jiné možnosti, co s tím platem. Nemůžu mluvit za pana docenta Čubu,“ doplnil Veleba a připomněl, že části platu se vzdává prezident Zeman na charitu.

„Z tohoto řešení vidíte, že tam nejde o peníze,“ odpověděl Veleba na dotaz Blesk.cz, proč Čuba nenastoupil na nemocenskou dovolenou. Zlínský senátor se přitom vzdal platu až od tohoto týdne, platí tedy, že si během marodění vydělal přes milion korun. „Pokud by byl v nemocenském stavu, tak by nemohl docházet do obvodní kanceláře,“ doplnil Doubrava.

„Už to tady bylo a média se o to nezajímala. Podle mého názoru je jedna z příčin, že je členem Strany práv občanů – Zemanovci. Má blízko k prezidentovi, tak se to hodí,“ míní Veleba. „Po operaci byl v tříhodinové anestezii, stav se pozvolna zlepšuje. Pan Čuba komunikuje normálně. Je tam laická prognóza, že stav se bude zlepšovat a do Senátu se vrátí,“ poznamenal s tím, že senátorského klubu se bude účastnit na dálku.

Doubrava dodal, že čtveřice členů Klubu nezávislých senátorů občas za Čubou do Zlína vyrazí na výjezdní zasedání.

Spekulovalo se i o tom, že by Čuba mohl na svůj post rezignovat. Pokud by se k tomuto kroku rozhodl, stal by se teprve druhým senátorem v historii instituce, který by to udělal. V roce 2007 odešel také Petr Skála, významný český lékař. Jako oficiální důvody uvedl srdeční potíže. Nahradil ho Václav Homolka.

Jiří Dienstbier starší v době vykonávání úřadu zemřel. Psal se leden 2011 a jeho místo po doplňujících volbách zaujal jeho syn, který u toho stíhal být téměř tři roky i ministrem.

lakar ( 17. června 2017 09:04 )

Žijeme v divném státu. V práci můžete být do 62 let, lez***ky do 64 let, ale v senátu i v 81 letech ? A vlastně proč ne, jen podepisují vše, co vypracoval Parlament. A při podpisu mu jistě kolega ochotně vede ruku ! V plné nahotě se ukazuje kvalita senátorů ! A zbytečnost této instituce. Ale Senát mají USA, tak my taky ...

milan1959 ( 14. června 2017 16:09 )

Okamžitě vyhodit ze Senátu a požadovat vrácení peněz z našich daní! Děkuji

auslak ( 14. června 2017 15:49 )

Veleba je CH L A P Á K již od pohledu.

auslak ( 14. června 2017 15:46 )

Nevíte kdo mu dělá asistenta ? Možná , že tam je ten zakopaný pes.

ivoadler ( 14. června 2017 14:55 )

Demokracie zatím ignorovala problém, co s mocichtivými dědky/bábami, kteří už jsou na hovno, ale pořád chtějí být důležití a rozhodovat. Církev svatá už to má vyřešený, aspoň částečně: kardinálově nad 80 nemohou volit papeže. Trochu jsme k tomu taky vykročili. Ve služebním zákoně je stanovena horní hranice pro zastávání některých funkcí. Dědků (bab), kteří chtějí být důležití a drží se své funkce jako ho vno košile, znám hafo. Pokud nechceme skončit jako gerontokracie, tak těmto choutkám musíme učinit přítrž.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa