Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čuba dá plat nadaci senátora Valenty. „Obezlička,“ hřímá vedení komory

Autor: zst - 
29. června 2017
18:39

Poté, co se absentující senátor František Čuba (SPO) neúspěšně vzdával svého senátorského platu, rozhodl se ho dát na charitu. Nepůjde ale o lecjakou nadaci. Přes 120 tisíc měsíčně dostane nadace kolegy senátora a majitele Synotu Ivo Valenty (Soukromníci). Šlo prý o Valentův nápad.

Studentský fond senátora Ivo Valenty bude tím šťastným, který si vybral František Čuba. Ten se neobjevil v Senátu od konce srpna a po nátlaku veřejnosti, médií i vedení horní parlamentní komory se rozhodl platu vzdát. V jeho případě jde o více než 120 tisíc korun měsíčně.

„Mediálně to někde proběhlo, to jsem zaznamenal. Takže jsem se ozval a bavili jsme se o této variantě a možnosti, kterou jsem nabídl,“ popsal pro web iROZHLAS.cz Valenta. S autorem slušovického zázraku se zná z regionu, podle svých slov už desítky let. „Tak nějak jsme se dohodli, že by tato varianta byla možná,“ doplnil miliardář. Nadace vyhledává studijní talenty a platí jim stáže v zahraničí. Informovaly o tom Parlamentní listy, kde má Valenta podíl.

„Jsem rád, že dle avíza, které jsem médiím nedávno tlumočil, si pan docent Čuba zvolil Studijní fond Nadace SYNOT, tedy vhodný fond, který zabezpečuje podporu studentů a rozvoj mladých talentů,“ napsal v prohlášení Veleba.

Takhle novinářům na dotaz Blesk.cz vysvětloval, proč Čuba nenastoupil na neschopenku:

Nadšení kolegů nesklidil

Dokonce i kolega ze senátorského klubu Jaroslav Doubrava (S.cz), který bránil Čubu na tiskové konferenci, není z Čubova rozhodnutí tentokrát nadšený. „Nemyslím si, že je to dobře, jsou jiné nadace, kam by to mohl dát,“ uvedl pro web iROZHLAS.cz s tím, že si chce o tomto kroku promluvit přímo s Velebou. „Myslím, že pan Ivo Valenta má dostatečné prostředky na to, aby mohl studenty podporovat,“ myslí si.

„(Čuba) dostává peníze ne proto, aby je poslal nadacím, ale aby za ně pracoval. Tečka. Pokud nemůže pracovat a je nemocný, má si vzít nemocenskou. Posílat to nadaci, to je taková obezlička, nelíbí se mi to obecně,“ zopakoval poněkolikáté místopředseda Senátu Jiří Šesták (HOPB) a zmínil i možnost rezignace.



Je spousta jiných nadací, které zoufale nemají peníze. Hospice, nadace pro děti z dětských domovů, některé jsou na okraji zájmů. Nerozumím volbě, touto cestou bych jistě nešel,“ míní.

Čuba nepřijde ani v červenci

Čuba chybí na senátních hlasováních a výborech už více než 10 měsíců. Blesk.cz upozornil na jeho dlouhotrvající absenci jako první už koncem ledna. Čuba totiž na rozdíl od běžných zaměstnanců nenastoupil na nemocenskou.

„Nejbližší plenární zasedání Senátu je začátkem března. Do té doby se s ním zkontaktuji a chci od něho slyšet, jak to bude. V žádném případě na něj nebudu tlačit, to považuji za neetické. Zvlášť v jeho případě,“ prohlašoval tehdy jeho stranický šéf Jan Veleba, který je také senátorem.

Jenže Veleba ani Čuba se k ničemu neměli, a tak o pár měsíců později došla trpělivost i benevolentnímu vedení horní komory, které ale nemá na „umravnění“ chybějícího senátora žádné páky. Tlačilo proto právě na Velebu, předsedu Klubu nezávislých senátorů, jehož je Čuba členem.

Výsledkem byl pokus o to se platu vzdát. To ale není podle zákona možné, a tak se Čuba rozhodl pro charitu – nadaci podnikatele v oblasti hazardu, který patří mezi 50 nejbohatších lidí v Česku (podle časopisu Forbes), a kolegu senátora.

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) se už Čuba omluvil také z červencové schůze, která začíná v polovině měsíce.

Takhle komentoval Štěch Čubův pokus vzdát se platu:

salto ( 30. června 2017 08:50 )

Odsouzenému Pekárkovi z ODS (jeho hlasem prošly církevní restituce) taky šly prachy do lochu a nic se nedělo

tgbg ( 30. června 2017 08:45 )

Další nenažrané komunistické prase!!!!

kukuku ( 30. června 2017 05:06 )

A když premiér Topolánek zakládal fond na podporu studentů, v jehož nadaci se skvěly různé manželky a celebrity, peníze se čerpaly na golf apod., tak to byla záležitost, o které napsala pražská media zlomek toho, co valí o Čubovi.

zkzkz ( 29. června 2017 21:04 )

Šmejdi

hafblaf ( 29. června 2017 20:01 )

To je krásné, dojemné, asi neudržím slzičky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa