Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vyčíslili jsme Čubovo „chlapské řešení“: O kolik hraje se Senátem?

Autor: Zuzana Štíchová - 
16. června 2017
05:01

Nenastoupil na nemocenskou, nerezignoval, nabídl řešení, které není podle právníků možné. To je ve zkratce poslední vývoj kolem dlouhodobě nemocného senátora Františka Čuby (81, SPO). Ten chybí v Senátu už téměř 10 měsíců a brzký návrat není v plánu. Za tu dobu si vydělal přes milion. Kdyby nastoupil na nemocenskou jako každý běžný zaměstnanec, bylo by to „jen“ 200 tisíc. Čubův stranický předseda ale odmítá, že by autorovi slušovického zázraku šlo o peníze.

Měsíce plynou a Čubova absence narůstá. Blesk.cz upozorňoval na jeho nepřítomnost už 24. ledna, tedy přesně pět měsíců od chvíle, kdy zasedl v senátorské lavici naposledy. Příští týden už to bude dvojnásobná doba a zlínský zástupce se do horní komory parlamentu stále nevrátil. A minimálně do července ani nevrátí. Reálně tak hrozí, že se jeho absence přehoupne v celoroční nepřítomnost.

A to se nikdy v historii Senátu, který letos slavil 20 let existence, nestalo. Nejdéle chyběla senátorka ODS Daniela Filipiová, která je upoutána na invalidní vozík. Bylo to necelých 10 měsíců a podle svých slov předkládala materiály do komory i během té doby.

Čuba se ohání prací ve své obvodní kanceláři ve Zlíně. To má být hlavní argument, proč na nemocenskou vůbec nenastoupil, přestože jako 80letý senior podstoupil náročnou operaci trávicího traktu a dalo se předpokládat, že jeho rekonvalescence bude pomalejší než u mladších ročníků.

VIDEO: Takhle vysvětloval odmítání nemocenské Jan Veleba

I když Čubův stranický šéf a kolega ze Senátu Jan Veleba (SPO) zarytě tvrdí, že o peníze nejde, je otázkou, koho by nechalo chladným sto tisíc měsíčně. Protože přesně o takovou částku by aktuálně nejstarší český senátor přišel, pokud by se zachoval jako řadoví zaměstnanci, kteří nemají na výběr.

„Přišel by o náhrady na dopravu a reprezentaci. Prvních 14 dní nemoci by od zaměstnavatele dostával poměrnou část ve výši 9 tisíc korun, dále by pak měl nárok na dávku 826 Kč/den od státu, protože je důchodce, tak nejdéle 90 dní, pak už by dostával jen důchod. Nadále by mohl čerpat náhrady na telefon, byt v Praze, kancelář v regionu a asistenta. Jeho příjem by ale po zaokrouhlení spadl přibližně na 20 tisíc měsíčně,“ sdělila na dotaz Blesk.cz Kancelář Senátu.

Základní plat senátora je přitom 71 tisíc korun, dalších 51 100 korun získává Čuba na dopravu a reprezentaci. Peníze na plat asistenta, provoz obvodní kanceláře nebo nájemné za byt v Praze v tom nejsou započteny.

Čuba se platu chtěl vzdát, není to ale možné

František Čuba se chtěl vzdát platu a náhrad, tedy oněch 122 tisíc měsíčně. Zařídit to měla Kancelář Senátu. Výsledkem je ale naštvaný předseda komory a patová situace. Čuba plat nechce, ale Senát ho nemůže zastavit.

Překvapuje mě, jak diletantsky k tomu přistoupili. To není právně možné, Senát nemůže sám od sebe nevyplácet mzdu. Je to celé trapné. Měli by se zamyslet, jaké divadlo kolem toho hrají. On by za dva roky mohl přijít s právníkem a říct, tak mi to pěkně vyplaťte, protože vy jste jednali protiprávně. Takže v žádném případě my to uskutečnit nemůžeme,“ řekl k tomu tvrdě předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

VIDEO: Podívejte se na celý komentář Milana Štěcha

Čuba tak zřejmě bude muset plat nadále pobírat, může ho pak po vzoru Andreje Babiše nebo Miloše Zemana posílat na dobročinné účely. Během nemoci nabytého milionu se ale zatím vzdávat nehodlá.

Omasta ( 17. února 2018 17:57 )

Za co rozhodí ten dědek 120.000 Kč měsíčně. že by mel tak drahé služky?

sores ( 16. června 2017 15:42 )

Ano měl by být věkový limit a ne brát dědky nad hrobem do politiky! Vypadá na 100 let měl by si užívat těch pár let před koncem.

1tigrusenka ( 16. června 2017 11:16 )

1tigrusenka ( 16. června 2017 11:13 )

dědky nad 65 okamžitě vyházet ze senátu i sněmovny, už jim to nemyslí a plácat pyčoviny mužou u píva v hospodě

tosto ( 16. června 2017 10:45 )

Oni vždy ve Sněmovně i v Senátu se okamžitě -( a všichni do jednoho )- sejdou , když mají si navýšit platy a odměny. To i polomrtví vstanou z pelechu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa