Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Proč Čuba nešel na neschopenku? „Bez komentáře,“ vzkázal Veleba pracujícím

Autor: Zuzana Štíchová - 
14. června 2017
18:49

Na nejzásadnější otázku, která vyvstává kolem absence Františka Čuby (SPO) v Senátu, odmítl jeho stranický šéf Jan Veleba odpovědět. Blesk.cz ho požádal, ať pracujícím, kteří na nemocenskou musí, nebo jsou nuceni čerpat řádnou dovolenou, vysvětlí, proč se stejně nezachoval i téměř 10 měsíců absentující senátor. Veleba ale na klíčovou otázku odmítl odpovědět.

Měl to být den chlapského řešení, jak to nazval předseda Strany práv občanů (SPO) a senátor Jan Veleba. Výsledkem je ale pouze rozčílený předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a řešení v nedohlednu.

František Čuba se chce vzdát od tohoto týdne svého senátorského platu, včetně náhrad. Tedy zhruba 120 tisíc korun měsíčně. To stálo v dopise, který předával za Čubu jeho stranický šéf vedení Senátu. Tedy ani rezignace, ani nástup na neschopenku. Proč? Na to jsme se uspokojivé odpovědi během vystoupení před novináři od Veleby nedočkali.

Podívejte se na Velebův komentář:

Čubův a Velebův kolega ze senátorského klubu Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) poznamenal během komentáře, že důvodem by byla nemožnost Františka Čuby pracovat. Na nemocenské by totiž měl omezené „vycházky“.

Vzhledem k tomu, že se ale Čuba podrobil na podzim několikahodinové operaci tenkého střeva, těžko předpokládat, že byl tehdy osmdesátiletý agronom minimálně v prvních týdnech schopen jakkoliv vykonávat svou práci senátora. O jeho pracovním nasazení ostatně pochybuje i předseda komory Milan Štěch (ČSSD).

„On v tom dopise tvrdí, že vykonává práci někde v kanceláři. Já si myslím, že tomu snad nikdo věřit nebude. Ten mandát plnohodnotně vykonávat nemůže a nebude,“ řekl dopálený Štěch po jednání s Velebou.

I kdyby bylo pravdou, že Čuba dochází do kanceláře ve Zlíně, jak tvrdí Veleba, jedná se jen o část náplně senátorské práce. Doubrava poznamenal, že hlavní část práce odvádí členové právě v regionech. Kontakt s lidmi je nepopiratelně potřebný, nicméně pokud senátor nedojede do Prahy na jednání odborných komisí, výborů či na plenární zasedání, jeho hlas zkrátka není slyšet. A spolu s ním ani hlas obyvatel daného volebního obvodu, připomněl Štěch.

„Nevím, jakou práci by tam měl vykonávat, když víme za poslední minimálně dva roky tady v Senátu, že pan Čuba prakticky nehovoří. Nevystupuje. Z tohoto pohledu si nedovedu představit, jak by komunikoval s občany a co by tam řešil, jestli by zpracovával nějaké analýzy, nevím,“ neodpustil si senátní předseda.

Vlevo nahoře František Čuba (SPO) na jedné z posledních schůzí, které se zúčastnil loni na jaře. Od srpna 2016 na plénu nebyl. V pravo dole naopak jeho stranický kolega Jan Veleba. Vlevo nahoře František Čuba (SPO) na jedné z posledních schůzí, které se zúčastnil loni na jaře. Od srpna 2016 na plénu nebyl. V pravo dole naopak jeho stranický kolega Jan Veleba. | Kancelář Senátu ČR

Čuba se navíc znovu omluvil

Navrch Čubova nepovedeného návrhu vzdát se svého platu a náhrad, což z právního hlediska není možné, se jednaosmdesátiletý senátor ze Zlínska omluvil i z nejbližší senátní schůze. Ta se bude zřejmě konat od 19. července. A pokud ani do konce zmiňovaného týdne do práce v Senátu nedorazí, bude suverénně nejdéle chybějícím senátorem v historii. Jeho omluvenku potvrdil Milan Štěch (ČSSD).

„Dokonce jsem už obdržel omluvenku pana senátora Čuby na následující schůzi Senátu, takže v nejbližších dnech nelze očekávat rychlé zlepšení zdravotního stavu pana senátora. Takto dlouho trvající souvislá absence senátora je naprosto výjimečná a jak pana senátora, tak i Senát jako instituci poškozuje,“ prohlásil předseda komory.

Dlouho absentovala v Senátu také Daniela Filipiová (ODS), která je upoutána na invalidní vozík. Ta na plenárních schůzích chyběla kontinuálně od 23. 7. 2015 do 26. 5. 2016. Podle svých slov se ale senátorské práce nadále účastnila, nemohla jen ze zdravotních důvodů sedět, tudíž kamkoliv cestovat. V kuse chyběla na plénu 10 měsíců.

Pokud Čuba nedorazí na schůzi v červenci, bude to už měsíců 11. Jen do konce května si přitom přišel na platu a náhradách na 1 077 700 korun. Navíc má nárok na příspěvek na senátorskou kancelář ve svém obvodu a také na ubytování v Praze. V prvním případě jde o 19 tisíc měsíčně, ve druhém o 17 tisíc každý měsíc. Pokud by si nechal Čuba peníze vyplatit, což podle informací Blesk.cz zatím v plné výši neudělal, šlo by o dalších 324 tisíc korun.

Poslechněte si komentář Milana Štěcha (ČSSD) k navrhovanému řešení. Tedy že se Čuba vzdá svého platu a náhrad:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 15. června 2017 18:12 )

Politici si zhotovili zákony pro sebe. Proč Čuba nešel na neschopenku? Protože je bezcharakterní politik, jako všichni v PS a Senátu.

vavrjan ( 15. června 2017 15:36 )

Havel byl nemocný víc jak polovinu volebního období. Bral prezidentský plat, který je větší jak plat řádového senátora a nikdo na to nepoukazoval. Na rozdíl od havla, Čuba pro národ něco udělal na rozdíl od Havla, který se válel buď ve fešáckém kriminále a nebo chlastal. Pár blbů bude kopat do Čuby, ale ostatní jsou jaksi mimo, protože se nehodí na to poukázat.

zadnice ( 15. června 2017 09:56 )

Měl to být den chlapského řešení, jak to nazval předseda Strany práv občanů (SPO) a senátor Jan Veleba. To tedy byl. Nic proti věku a nemoci, ale držet se funkce za každou cenu?

tgbg ( 15. června 2017 09:06 )

Jenom další komouští gauneři v senátu.

lambrika ( 14. června 2017 21:19 )

Na fotce je vidět pracovní zápal a hlavně vnímaní okolí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa