Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čuba chybí už rok. Valenta: Má zase jiskru v oku. Ať složí mandát, zní Senátem

Autor: Zuzana Štíchová - 
24. srpna 2017
05:00

„Slušovický zázrak“ František Čuba (81, SPO) už rok nepřišel do práce, ale stále si ji udržel. Naposledy se v Senátu objevil loni 24. srpna, což byl první den srpnové schůze. Od té doby je nemocný, na neschopenku ale nenastoupil, pobírá tak plat v plné výši. Teprve od června ho přitom přesměroval na charitativní účely. „Za nehty“ mu tak zůstal víc než milion korun. Podle některých senátorů by měl po roce absencí konečně zvážit složení mandátu, podle Ivo Valenty (BEZPP) se ale Čuba na svůj post vrátí, údajně už v říjnu.

Zdraví právě rok absentujícího zlínského senátora Františka Čuby se podle jednoho z blízkých kolegů, Ivo Valenty, za poslední dva měsíce výrazně zlepšilo. I proto by se podle něj měl už brzy do Senátu vrátit. Příští schůze ale bude zřejmě až v říjnu.

„Je na tom mnohem lépe než třeba před dvěma měsíci, protože měl potíže i s chozením, byl hodně unavený. Dneska už má znovu jiskru v oku,“ popsal zdravotní stav senátor za Uherské Hradiště.

„Jeho rozhodnutí nejít na nemocenskou je to, že celý život na nemocenské nebyl. Určitě se nám vrátí. Jeho zdravotní stav je lepší, měl by se objevit po prázdninách,“ obhajoval Čubův postoj Valenta. „Jsem sympatizant jeho názorů, znám ho 30 let,“ doplnil.

Kubera: Čubu drží Veleba kvůli klubu

Proč lpí na zachování Čubova mandátu především jeho stranický šéf, senátor Jan Veleba? V tom má jasno místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Klub nezávislých senátorů má totiž přesně pět členů, pokud by někdo „odpadl“, skončil by a s ním i některé. Nejde přitom jen o peníze.

Samozřejmě, oni se vyhnuli řešení tím, aby zůstal zachován klub. Tak pan senátor Čuba se rozhodl, že bude jakoby pracovat z domova. Ono se to částečně dá. Může zpracovávat rešerše k zákonům a dávat svým kolegům nějaká doporučení, nebo může klidně dělat zpravodaje. Naprosto bez problémů. Zákon má na internetu, ten si může načíst a může poslat mailem svoji zprávu zpravodajskou klubu. To problém není,“ řekl Blesk.cz Kubera.

Na dotaz, zda podle jeho povědomí dělal některému ze zákonů předkládaných za poslední rok František Čuba zpravodaje, ale dodal: „To si myslím, že asi ne, pravděpodobně.“

Podle webu Senátu byl Čuba naposledy zpravodajem v květnu 2016, a to u smlouvy Česka s Turkmenistánem o dvojím zdanění. Mezi navrhovateli zákona naposledy figuruje zhruba ve stejné době, a to u senátní novely silničního zákona. I jeho poslední slova za řečnickým pultíkem se týkala mezinárodní smlouvy. 27. dubna 2016 pronesl: „Vážení kolegové, výbor doporučuje Senátu PČR dát souhlas k ratifikaci Dohody o posíleném partnerství a spolupráci mezi EU a jejími členskými státy na straně jedné a Republikou Kazachstán na straně druhé.“ A to bylo vše.

Kubera se přiklání k tomu, že po roce by měl Čuba začít zvažovat složení mandátu. „Ten rok je asi ta hranice, protože nemocný může být samozřejmě každý,“ poznamenal. A s tímto názorem prý není v horní komoře sám. Obává se navíc, že s Čubou se nepotká ani do konce svého volebního období, tedy do senátních voleb v roce 2018.

Paradoxní je, že senátorský klub, který se za každou cenu snaží Čuba s Velebou udržet při životě, může zaniknout už na podzim. A to v případě, že se Strana práv občanů dostane do Sněmovny. Veleba je totiž lídrem kandidátky na Vysočině. Pokud by byl zvolen, zaniká mu automaticky podle Kubery mandát senátora.

„Ve chvíli zvolení poslancem, když řekneme příklad pana senátora Veleby, tak končí v Senátu. Možná, že to má i tu souvislost, že se to už s panem Čubou nedá tak dlouho natahovat a mohl by zaniknout klub. Tam se zřejmě dostane do klubu, který bude mít víc členů,“ míní Kubera.

Horník: Po roce absencí zbavit mandátu

Že je rok absencí na plénu více než dost, to si myslí také předseda Klubu Starostů a nezávislých a starosta Božího Daru Jan Horník (STAN). Právě tady by měla být podle něj nakreslena jasná hranice pro zbavení mandátu v případě, že dlouhodobě nemocní senátoři nebo senátorky nerezignují sami.

„Není to první případ, pan Čuba, ale nikdy to nebylo takhle dlouho. Minimálně klub, ve kterém je, by se nad tím měl zamyslet. Ale on by se potom také rozpadl,“ poznamenal v odpovědi na anketní otázku Horník a připomněl, že i Starostové mívali malý klub, dnes už ale podobné starosti nemají.

Plat na charitativní účely měl podle Horníka navíc Čuba poskytnout když už, tak okamžitě. „Pokud mám informace o zdravotním stavu kolegy Čuby, tak v době, kdy jsem se o tom dozvěděl, tak mi bylo řečeno, že do Senátu se už nevrátí,“ řekl.

Čunek: Měl by se rozhodnout

Nadšený, i když výrazně opatrnější, ze situace není ani lidovecký senátor a zlínský hejtman Jiří Čunek. Ten vyzval Čubu k tomu, aby se konečně rozhodl, zda je schopen funkci vykonávat, nebo ne.

„Je to záležitost každého senátora. Já se s ním nepotkávám, i když je z našeho kraje. Určitě to není moc v pořádku, když je člověk tak dlouho nemocný. Co se týká toho, že to dává na nějaký charitativní fonn… A oni mu to třeba nějak jinak vrací nebo nevrací… To je jedno. Asi by se měl nějak rozhodnout,“ řekl, aby dodal: „Měl by zvážit, jestli je schopen nějakým způsobem plnit ten mandát.“

Větrovský: Ještě jsem se s ním nepotkal

Teprve od říjnových voleb je v horní parlamentní komoře starosta města Mladá Vožice na Táborsku Jaroslav Větrovský (za ANO). Ten se tak s Čubou například vůbec nesetkal, i proto byl zřejmě ve svých vyjádřeních velmi zdrženlivý.

„Jsem senátorem necelý rok. Kolegu Čubu jsem v Senátu vůbec nezažil, ještě jsem ho tady neviděl a myslím si, že jeho rozhodnutí nenastoupit na nemocenskou nebylo úplně šťastné,“ komentoval roční absenci nejstaršího člena Senátu.

Rok označil za dlouhou dobu. Zda by měl Čuba uvažovat o složení mandátu, si ale netroufá staršímu kolegovi radit. „Neumím si vůbec představit takovou záležitost, že by někdo z klubu tady rok chyběl na jednání,“ kroutil hlavou Větrovský.

Štěch se vysmál Čubovu nápadu s penězi

Čuba se nejprve chtěl svého platu a náhrad zcela vzdát, to ale není ze zákona možné. I proto byl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) z Čubova „chlapského řešení“ už před časem velmi rozladěný.

„Nejčistší varianta by bylo vzdát se mandátu. Pokud nechce, tak běžné je u všech lidí v naší zemi, že čerpají nemocenské dávky. On tvrdí, že vykonává práci někde v kanceláři. Já si myslím, že tomu snad nikdo věřit nebude,“ přitvrdil předseda, který se zpočátku přikláněl spíše k variantě nemocenské. „Ten mandát plnohodnotně vykonávat nemůže a nebude,“ dodal s tím, že občané Zlínska nejsou v Senátu kvůli němu na plénu Senátu zastoupeni.

zigfried ( 24. srpna 2017 10:24 )

Pokud vím, tak starobní důchodce nemůže pobírat nemocenskou. Od toho je přece starobní důchod. Na nemocenském lístku se právě z toho důvodu zaškrtává prohlášení, že zaměstnanec nepobírá důchod.

hejhej ( 24. srpna 2017 09:55 )

Valenta ať drží hubu. Čuba, kdyby uvažoval a nebyl dementní a měl trošičku soudnosti tak složí mandát a peníze dá ne nějaké " nadaci"Valentovi, ale na zdravotnictví a jiné potřebné.. Tady je jasný důkaz, jak si politici vyrábějí zákony přímo na míru pro sebe. Pracující, kteří odvádějí daně a onemocní, jsou jim peníze kráceny, žvanilové v PS a zbytečném senátu mají i při dlouhodobé absenci plný plat. Při pohledu na fotku Čuby typují , že trpí Alzheimrem. Z politické polistopadové garnitury je na blití. Proto již NEVOLIT: ODS, TOP09,ČSSD a KDUČSL.

ellenic ( 24. srpna 2017 08:08 )

Naprosto jednoduché řešení, neprodleně vyzvat ke složení mandátu a všechny peníze za to nic nedělání dát dětskému oddělení nejbližší nemocnice . Takhle si představuji chlapské řešení hodné chvály. A ne, že si někdo lebedí, jak se mu ze státu sypou penízky a on nemusí celý rok nic dělat a vlastně se nic neděje . U nás senioři živoří, zvyšování důchodů je směšné, protože si pamatuji jak se přidalo 40 Kč měsíčně. Všechny polistopadové vlády mají pořádné máslo na hlavě, že se nestydí a rozkradený důchodový fond v hodnotě několik desítek miliard korun , ten se komu zadřel za prsty ?

auslak ( 24. srpna 2017 08:00 )

Valenta : Čuba už zase má jiskru v oku a senát u (_!_)

ellenic ( 24. srpna 2017 07:58 )

Neskutečné, co vše je možné. A další zázrak z řad senátorů, který bere dva státní nemalé platy za senátorství a primátorství obhajuje práci Čuby z domova . Takové bláboly z domova jim klidně za ty velké peníze udělám také a ještě u toho stačím uklidit, uvařit a vypadat dobře . To se máme pořád dívat na ty levárny, stačí pohled do parlamentního sálu. Poloprázdno, pár přítomných si čte denní tisk, nebo jsou na Netu (říká se tomu, že studují materiály ). Sledovat sportovní zápasy nebo se věnovat všemu možnému při jednání také není problém . Potom si dají velmi levný oběd v ceně vaší skromné svačiny. Prostě takhle se dělá politika, málo muziky za velké peníze. Proto se tam každý drží přisátý jako klíště .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa