Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Absentér“ Čuba potvrdil slib. Valentově nadaci poslal celý plat

Autor: deb, zst - 
12. července 2017
14:22

Senátor František Čuba (SPO), který se nezúčastnil jednání horní komory Parlamentu již téměř rok, přislíbil místo rezignace zasílat svůj plat na dobročinné účely. Vybral si pro to Studijní fond Iva Valenty, kterého zná již desítky let. Slib splnil, první platba dorazila oproti původním mylným informacím v plné výši, upozornily lidovky.cz.

Jako první na dlouhotrvající absenci Františka Čuby upozornil Blesk.cz. Kvůli zdravotním problémům nedochází senátor na jednání již od loňského 24. srpna. Plat, který rozhodně není zanedbatelný, ovšem i nadále pobírá. Po kritice veřejnosti se rozhodl peněz, včetně náhrad, vzdát, ovšem bez toho, aby opustil své místo. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) podobný postup označil za nemožný.

Čuba tak přišel s dalším řešením – všechny peníze slíbil poslat nadaci, konkrétně Studijnímu fondu Iva Valenty. „Včera byla na účet Studijního fondu připsána částka přesahující 90 tisíc korun. Jedná se o senátorský plat Františka Čuby,“ potvrdila první platbu mluvčí společnosti Synot Magda Pekařová.

Čubův senátorský plat činí 122 100 korun měsíčně hrubého. Z této částky tvoří 71 tisíc samotný plat, 39 500 cestovné a 10 600 jsou peníze na náhrady na reprezentaci. Po zdanění tak odeslaná částka (přes 90 tisíc korun) souhlasí.

Někteří senátoři jsou ale přesvědčeni, že by si Čuba měl své peníze odpracovat a kritizují jeho kroky. On ale svou funkci skládat nehodlá, mandát mu přitom vyprší až v roce 2020.

„(Čuba) dostává peníze ne proto, aby je poslal nadacím, ale aby za ně pracoval. Tečka. Pokud nemůže pracovat a je nemocný, má si vzít nemocenskou. Posílat to nadaci, to je taková obezlička, nelíbí se mi to obecně,“ okomentoval například místopředseda Senátu Jiří Šesták (HOPB) a zmínil i možnost rezignace.

VIDEO: Podívejte se, jak komentoval Štěch Čubův pokus vzdát se platu

hejhej ( 14. července 2017 15:49 )

Čuba nepracuje, je nemocný má mít nemoenskou jako každý pracující. Ale zákony si poslanci a senátoři zhotovili především pro sebe, aby mohli hrabat. Mají stále málo. Proto nevolím žádnou stranu, která se v PS a senátu mnoho let, jenom škodí lidem.

Omasta ( 12. července 2017 17:27 )

Počkejte, však budete taky jednou staří!. Moje matka, když v 70 přišla o práci, tak nedokázala vyjít s třetinovým platem (důchodem) a začala rozprodávat majetek. Musel jsem jí přispívat.

macesinka ( 12. července 2017 16:27 )

Poslanci a senátoři by měli chodit v případě nemoci na nemocenskou,jako všichni ostatní.Pan senátor Čuba rok nepracoval,ale plat pobíral v plné výši i s náhradami.Nikdo se na něho nezlobí,že byl nemocný,ale že je systém takto nastavený.Pokud by na to novináři neupozornili,využíval by tento systém i nadále.Toto by se mělo změnit.

pepen ( 12. července 2017 13:40 )

Jeho příjmení vypovídá o všem /ČUBA/!!!Jsou obyčejní bezpáteřní sv...ě!!!Tady se jedná o charakter člověka....ale v České zemi je spíše víc bezpáteřních zmetků!!!!Ten zmetek už měl dávno chcípnou a ne obírat ještě stát o peníze-které by se mohli využít pro nemocné děti na onkologii!!!!

y1xcvbnm ( 12. července 2017 12:56 )

plat je za práci , pokud nepracuje měl by mít nemocenskou , na invalidní důchod je starý, měl by jí do důchodu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa