Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pohřby mrtvě narozených dětí i sankce pro pohřebáky se mění. Šlechtová se raduje

Autor: simao, ČTK - 
31. května 2017
20:18

Osobně navštívila mnoho krematorií a pohřebních služeb a některé hrůzy, které v nich spatřila, už by se dál dít neměly. To si od nového pohřebnického zákona slibuje ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO), která návrh s těmito slovy hájila i ve středu v Senátu. Úspěšně. Senát jej poslal na stůl prezidentu Zemanovi. A Šlechtová má důvod se radovat. Nejde přitom zdaleka jen o konec papírových rakví, upozorňovala.

Během boje za prosazení pohřebnického zákona ministryně Karla Šlechtová neváhala zapózovat s levnou papírovou rakví či před krematoriem. „Papírové rakve, to je to poslední, co v této novele řešíme. Řešíme opravdu zavedení kontrol, řešíme přestupky, ale především také řešíme to, že stát, kraj nebo obec bude moci udělovat sankce a pokuty za nedůstojné zacházení se zesnulými osobami,“ uvedla dnes v Senátu Šlechtová.

Na prosazení zákona vynaložila hodně sil. A nejednou se i pohádala. Se zástupci pohřebnické lobby či s komunisty, kteří projednávání zákona zdržovali v Poslanecké sněmovně.

VIDEO: Šlechtová se přela s komunisty kvůli obstrukcím: Chtějí skončit v papírových rakvích? Tázala se

Video  Šlechtová vzteky bez sebe kvůli komunistům: „To je fakt hnusný vůči lidem“  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Podle Šlechtové jde o to, dát občanům jistotu, že „s našimi těly po naší smrti, se zesnulými osobami je zacházeno důstojně“. V Senátu dnes řešila i řadu dílčích kapitol nové zákonné úpravy, kterou by neměl mít prezident Zeman důvod nepodepsat.

Smutná praxe u mrtvě narozených dětí

Změny se dotknou i pohřbívání mrtvě narozených dětí a plodů po potratu. „Stávající zákon o pohřebnictví tento problém vůbec, ale vůbec neřeší. To znamená, že plody a plody po potratu jsou odpadem, stejně jako amputované nohy nebo ruce v nemocnicích. Co my zavádíme touto novelou, je, že rodiče si mohou vybrat, zda chtějí tento plod pohřbít, či nechtějí,“ říkala senátorům Šlechtová.

Rodičům chce dát možnost (nikoli povinnost), „zda budou chtít pohřbít mrtvě narozené dítě,“ uvedla Šlechtová.

„Jde tedy o případy, kdy rodičky budou chtít pohřbít své nedonošené děti a žádají patologie o vydání těla k pohřbení. V současnosti existuje jakýsi pomyslný ostrý střih pro umožnění pohřbívání plodů. To znamená gram pod půl kila a jedná se o biologický odpad. Půl kila a více, zde se jedná o nárok na smuteční obřady a rozloučení,“ popisovala současnou praxi ministryně. 

Společně s Ministerstvem zdravotnictví proto navrhli úpravu. „Zrušit tento opravdu necitlivý předěl a umožnit každému rodiči, který si to bude přát, aby zdravotnické zařízení bylo povinné mu předat lidské pozůstatky v jakémkoli stadiu vývoje k obřadnímu rozloučení s tělíčkem samotného dítěte,“ vysvětlovala Šlechtová. 

Dočkala se podpory senátních výborů, s drobnými výtkami vystoupilo jen minimum senátorů - mj. Vladimír Plaček (ČSSD), původním povoláním patolog. „Matka má 96 hodin na to, aby se definitivně rozmyslela, jestli bude u takto potracených plodů pohřeb požadovat či nikoli. A obávám se, že tady dojdeme k praktickým problémům,“ varoval.

Márnice jen mimo areál domova pro seniory

Řešila se však i úmrtí seniorů. Ministryně zmínila další z otázek projednávanou na výborech, zda musí domov pro seniory provozovat chladicí a mrazicí zařízení.

„Domovy pro seniory, stejně jako každé jiné zdravotnické zařízení si mohou zajistit přechodné ukládání těl zemřelých prostřednictvím soukromého provozovatele pohřební služby. Ovšem tato soukromá márnice musí sídlit mimo areál domova pro seniory nebo nemocnice,“ podotkla Šlechtová a dodala: „Protože asi si nedokážeme představit, že máme domov důchodců a tady máme pohřební službu a rovnou márnici. Takže zde zavádíme, že to je mimo tento areál.“

VIDEO: Další obhajoba pohřebnického zákona: Umřeme všichni, říkala Šlechtová

Tučné pokuty pro pohřebáky

Návrh nakonec podpořilo 59 z 68 senátorů. Přináší i řadu dalších změn. Pohřební služby budou muset vydávat podrobné faktury.

Ministerstvo bude podle novely nejvyšším kontrolním orgánem v oboru, zvýší se pravomoci krajů a živnostenských úřadů. Kontrolovat budou moci také krajské hygienické stanice.

Podle Šlechtové přitom hraje důležitou roli právě otázka postihů. Fyzická osoba bude moci dostat za přestupky pokutu až 100 tisíc korun, právnická až 500 tisíc korun.

V některých případech se předpokládá i odebrání koncese. Například pokud někdo přechodně uloží tělo zemřelého mimo prostor márnice, půjde o hanobení lidských pozůstatků, které může být kvalifikováno i jako trestný čin výtržnictví.

Bude třeba zkouška

Zatímco nyní stačí pro vstup do podnikání kurz, po účinnosti vládní novely to bude zkouška. Uchazeč o koncesi s nejméně základním vzděláním by měl mít minimálně desetiletou praxi, zájemce s aspoň středoškolským vzděláním s maturitou nejméně tříletou.

O koncesi na provádění balzamace a konzervace budou moci nově žádat při splnění dalších podmínek i lidé s minimálně středním vzděláním s maturitou a pětiletou praxi, už nebudou muset mít výhradně zdravotnické vzdělání.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa