Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Šlechtová mezi luxusními rakvemi: „Ochránili jsme základní práva zemřelých“

Autor: simao, ČTK - 
4. listopadu 2017
16:31

Zuřila, že nechce, aby Češi končili v papírových rakvích. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) v pátek navštívila veletrh pohřebnictví, který dnes končí. Prohlédla si luxusní rakve, skleněné hroby, pohřební vozy či moderní urny. Součástí akce byly i přednášky na téma smrti.

Na výstavišti v Lysé nad Labem v pátek začal veletrh pohřebnictví a důstojného umírání Poslední cesta, dnes akce končí. Návštěvníkům přitom představuje témata spojená se smrtí a umíráním. Lidé zde mohou získat také informace o hospicové péči. „Jsou tu i jednotlivé církevní organizace, které vysvětlí našim návštěvníkům to, jakým způsobem oni nakládají nejen s lidskými ostatky při pohřbech, ale právě i s tím doprovázením při umírání,“ uvedl ředitel výstaviště v Lysé nad Labem Ondřej Matouš.

Lidé rakve řešit nechtěli, ale časy se mění

Termín veletrhu byl zvolen na období Dušiček, které byly 2. listopadu. Zároveň ale měli vystavovatelé podle Matouše podmínku, aby se akce konala až po tomto datu, kdy opadne hlavní nápor práce pohřebním ústavům. Na veletrhu se veřejnosti poprvé prezentuje třeba nová celodřevěná urna, která se může stát vhodným doplňkem v bytě.

V blízké době bude uvedena na trh, její cena se bude pohybovat kolem 6500 korun, cena klasické urny je často v řádech stokorun. Podle pracovnice firmy Parteo, která urnu veřejnosti představuje, je možné schránku pro popel zesnulého vyrobit z libovolného dřeva.

„Každý si rád vybírá módní věci. Boty, auta, oblečení, telefony a nikdo v podstatě tohle neřešil a nechce řešit. Chápu to, ale přichází nová generace, která si tohle vyžaduje,“ řekl TV Prima designér rakví Jiří Ďuriš.

Uprostřed haly je vytvořena symbolická smuteční kolona, která ukazuje vývoj transportu rakví z místa na místo, od ručního přemisťování přes kočár až po moderní luxusní pohřební vůz. Ve výstavní hale návštěvníci viděli také pohřební pomůcky, ukázky kamenictví, výrobců rakví nebo výrobce skleněných hrobů.

Na skleněné hroby je možné speciální metodou natisknout libovolné texty a fotografie. Podle Matouše jde o jediný podobný veletrh v České republice. Zatím poslední veletrh pohřebnictví se konal v roce 2007 v Brně. Součástí akce byl i doprovodný program, který tvoří přednášky na téma smrti. Lidé se tak například dozvěděli, jak děti prožívají smrt blízkého člověka a jak jim pomoci.

Šlechtová: Zajistili jsme důstojné zacházení s ostatky

Veletrh navštívily i ministryně Karla Šlechtová (ANO) a Michaela Marksová (ČSSD). Podle Šlechtové přitom roste počet osamělých lidí či lidí, kterým nezajistí rodiny důstojný pohřeb. „V posledních osmi letech vzrostl počet sociálních pohřbů více než desetkrát. Z 98 v roce 2007 na 1438 v roce 2016,“ říká k tomu ministryně pro místní rozvoj Šlechtová. Tyto pohřby pak zajišťují obce a MMR jim proplácí oprávněné náklady.

Právě Šlechtová usilovala o to, aby prosadila novelu zákona o pohřebnictví. Ta je účinná od 1. září 2017. „Naše novela však konečně zajistila důstojné zacházení s lidskými ostatky a pietní pohřbívání. Ochránili jsme základní práva zemřelých i pozůstalých. Nejen že jsme zavedli povinnosti a kvalifikační standardy, ale také pravidelné a důsledné kontroly v tomto pro nás všechny tak citlivém oboru,“ upozorňuje Šlechtová.

Stát ročně na zajišťování sociálních pohřbů dá kolem 26 milionů korun. „V roce 2008 bylo zrušeno plošné vyplácení pohřebného. Pokud by se na tento účel opět ve státním rozpočtu našlo asi 0,5 mld. Kč ročně, možná by byli pozůstalí více motivováni pohřeb vypravit, než je tomu dnes,“ dodává Šlechtová. Jen za první pololetí letošního roku uhradilo MMR obcím kolem 750 sociálních pohřbů.

Video  Šlechtová vzteky bez sebe kvůli komunistům: „To je fakt hnusný vůči lidem“  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

agfor ( 5. listopadu 2017 11:51 )

Tak práva mrtvých jsou ochráněna. Jen dědovi to už nepomůže, protože jeho hrob v Soběslavi zneuctili a ukradli dobytkové z místní mafie ODS - Vladimír Falada a starosta Jindřich Bláha. Teď je ovšem načase konečně ochránit práva živých, která jsou neustále oklešťována vládnoucím ksindlem.

renataren ( 4. listopadu 2017 19:03 )

Na co luxusní rakev? Kdo jí uvidí v zemi? Spálit v obyčejný dřevěný rakvi a nechat rozfoukat...

zlymikes ( 4. listopadu 2017 17:18 )

Když mnozí nebudou mít na lepší penál, určitě by jim ta papírová rakev stačila. Jenže Marksová zabojovala za určitou lobby a odměna ji zcela určitě nemine.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa