Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Stanic technické kontroly bude víc, kývl Senát. Ťok v posílení konkurence nevěří

Bude více stanic technické kontroly? Ministerstvo dopravy po zásahu parlamentu pochybuje.
Bude více stanic technické kontroly? Ministerstvo dopravy po zásahu parlamentu pochybuje.  (Autor: Svět motorů)
Autor: ČTK - 
19. ledna 2017
18:25

Podmínky rozšiřování počtu stanic technické kontroly (STK) zavádí novela o podmínkách provozu na pozemních komunikacích, kterou ve čtvrtek schválil Senát. Norma stanovuje podmínky, za kterých budou moci krajské úřady udělit licenci novým provozovatelům STK. Novelu dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Nyní o vzniku STK rozhodují také kraje, které přidělují jednotlivým provozovatelům licence. Nově však krajský úřad bude moci přidělit novou licenci tehdy, pokud je kapacita existujících STK na daném území naplněna jen z 80 procent. Zároveň se mají porovnávat data z registru vozidel a z informačního systému, který data ze stanic technické kontroly shromažďuje.

Nové STK by tak měly vzniknout jen v oblastech, kde je jich nedostatek, například v okolí Prahy. Podle modelových propočtů by se tak počet stanic mohl zvýšit z nynějších zhruba 370 o 15 procent. Podle ministerstva dopravy, které plánovalo razantnější zvýšení počtu STK, však nedojde ani k mírnému navýšení počtu stanic.

Ministerstvo vedené Danem Ťokem (za ANO) chtělo zvýšením počtu STK posílit konkurenci, a tím snížit ceny za služby těchto stanic. Poslanci byli ale jiného názoru a normu upravili. Proti návrhu ale protestovali také stávající provozovatelé, podle kterých by rozvolnění pravidel snížilo standard prováděných kontrol.

Novela umožňuje vyřídit registraci vozidla na všech úřadech obcí s rozšířenou působností. Doposud musejí motoristé chodit vyřizovat změny v registru vozidel pouze na úřady podle svého bydliště nebo sídla firmy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa