Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prodejci klimatizací je budou muset i namontovat. Pod pokutou 100 tisíc

Klimatizace mají montovat certifikovaní odborníci.
 (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, val - 
19. ledna 2017
21:05

Prodejci klimatizací budou muset kupujícím zajistit také jejich odbornou montáž, jinak jim bude hrozit stotisícová pokuta. Novelu, která to zavádí, ve čtvrtek projednali senátoři, kteří doporučili některé dílčí změny. Například zrušil v souladu s unijní směrnicí povinnost pořádat každé tři roky školení pro ty, kdo budou klimatizaci instalovat, pokud o to neprojeví zájem. Úpravy, s nimiž ministerstvo životního prostředí souhlasilo, bude muset posoudit Sněmovna.

Novela má v návaznosti na unijní předpisy zavést povinnost doložit u každé prodané klimatizace potvrzení o odborné montáži. Při neodborné instalaci totiž hrozí úniky nebezpečných látek, mimo jiné fluorovaných skleníkových plynů, do atmosféry.

Zákon také navrhuje nové sankce za úmyslné vypouštění fluorovaných plynů do ovzduší. Fyzické osoby by podle předlohy mohly dostat pokutu od 100 tisíc do jednoho milionu korun, právnické osoby od půl do 1,5 milionu korun.

Změna neplatí pro lednice

Norma se týká nejen klimatizací, ale i některých větších chladicích zařízení nebo tepelných čerpadel. Lednice nebo mrazničky do této skupiny nepatří, protože mají uzavřený chladicí okruh a nekompletují se, pouze zapojují do zásuvky.

Zákon se přizpůsobuje nařízení Evropského parlamentu. Prodejci by podle něj měli povinnost zajistit, že instalaci provedou certifikované osoby. Zároveň musejí vést evidenci, kolik zařízení prodají i kdo je namontoval. Kontrolovat je bude Česká obchodní inspekce.

Fluorované skleníkové plyny mohou způsobovat globální oteplování a negativně ovlivňují klimatický systém Země. V atmosféře mohou přetrvat několik desítek let. Jejich spotřeba vzrostla od konce 90. let 20. století, protože se používají v chladicích zařízeních, klimatizacích, tepelných čerpadlech a v protipožární ochraně.

vihor ( 19. ledna 2017 22:34 )

Tak se dělá lobbing na evropské úrovni...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa