Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Už 78 let je členem ČSSD. Jak první „šéf“ Senátu hodnotí stranu i Zemana?

Autor: Zuzana Štíchová - 
16. prosince 2016
05:07

Český Senát slaví před Vánoci 20 let od první ustavující schůze. Dokud nebyl zvolen prvním předsedou Petr Pithart, stál v čele nové parlamentní komory Jaroslav Musial. Proč? Protože byl nejstarší. V rozhovoru pro Blesk.cz zavzpomínal na první okamžiky českého Senátu, zhodnotil po 78 letech svého členství dnešní sociální demokracii i prezidenta Miloše Zemana. Lidé v Česku by se podle Musiala měli vzpamatovat.

„Tehdy mi bylo pětasedmdesát. Ty první chvíle, co jsem tady už úřadoval, ty byly těžké. Bylo třeba bránit tu novou instituci hned od začátku,“ vzpomíná doyen a první předsedající českého Senátu Jaroslav Musial (ČSSD).

Senát vznikl s jistými obtížemi až v roce 1996, a to i přesto, že v ústavě už byl od roku 1992. Musial, jako nejstarší z tehdy zvolených senátorů, dostal za úkol první schůzi v historii České republiky vést. Se svými projevy na ní vystoupil premiér Václav Klaus a předseda Poslanecké sněmovny Miloš Zeman. Za senátory skládal slib naopak nejmladší člen nově vzniklé horní komory Mirek Topolánek.

Musial v souvislosti s první schůzí vzpomínal také na prvorepublikový Senát. O potřebě druhé parlamentní komory byl prý přesvědčen od malička. „Byl jsem o tom přesvědčen už dávno předtím. Předseda prvního Senátu František Soukup často přijížděl k naší rodině na Ostravsko,“ vzpomíná dnes 95letý pamětník na období konce první republiky. „O tom, jaký je Senát, jsem dost z toho vyprávění pana předsedy pochytil,“ dodává.

Podívejte se na celý rozhovor s Jaroslavem Musialem. Prozradil i to, jak se dívá na prezidenta Miloše Zemana a co by mu vytkl:

Jednací řád jsem studoval jen 9 dní

První zasedání Senátu se neodehrálo v jednacím sále, který se využívá dnes, ale v hlavním sále Valdštejnského paláce. „Povinnost předsedat jsem dostal 9. prosince od předsedy ústřední volební komise. Měl jsem 9 dní. Musel jsem naštudovat celý jednací řád Poslanecké sněmovny. Tehdy Senát ještě svůj vlastní neměl. Musel jsem se opatrně v těch paragrafech orientovat. Aby nedošlo k nějakému faux pas,“ popsal Musial hektické dny, kdy už úřadoval v sídle Senátu.

Jeho kolegové měli ještě volno, protože mandát jim začal až 18. prosince složením slibu. Doyen, tedy jakýsi mluvčí nebo vůdčí osobnost, se ale pilně na historický okamžik připravoval. Pro Musiala to bylo o to podstatnější, že pro něj Senát byl jedním z pilířů republiky. „Senát byl v Ústavě jako součást odkazu 28. října 1918. Bylo to i přání Masaryka, Beneše i později Štefánika. To bylo v základu republiky,“ zdůrazňuje i dnes a zároveň ukazuje k oknům, kde v sále sedělo předsednictvo. „To bylo zakryté,“ vysvětluje.

Slavnostní shromáždění k 20 letům od vzniku Senátu. v pozadí projev Jaroslava Musiala. Slavnostní shromáždění k 20 letům od vzniku Senátu. v pozadí projev Jaroslava Musiala. | Senát ČR

Během setkání k 20. výročí Senátu mluvil Musial ve svém proslovu mj. o volbě Petra Pitharta prvním skutečným předsedou horní komory. Označil ji za šťastnou. „Tím moje úloha skončila,“ řekl a dodal: „Senát se stal vysokou školou politické kultury.“ Za svá slova sklidil dlouhý potlesk ve stoje. „No tak si zavzpomínali taky trochu, no,“ poznamenal nonšalantně.

V ČSSD 78 let. Déle tam asi nikdo není

Už v roce 1938, tedy ještě před válkou, vstoupil Jaroslav Musial do ČSSD. A straně je věrný dodnes. „To si pamatuju přesně. 27. října v půl páté odpoledne v Moravské Ostravě, Nádražní 26,“ smál se vzpomínce. „Jsem se upsal. Jsem rád, že jsem se upsal,“ nelituje.

Přiznává ale, že strana prochází složitým obdobím a nevyhýbají se jí v poslední době nepříjemnosti. „Má své problémy. Jednak to, že těch členů je poměrně málo, těch starých už je jen pár. A ti mladí ještě nedoštudovali to, jak má sociální demokracie vypadat,“ má jasno. „Omluvy a řeči, to na lidi neplatí. Lidé nám ve volbách řeknou, jestli s tím, co vykládáme, budou souhlasit,“ poznamenal.

Nejde prý ale jen o ČSSD. „Ta politika nemůže jít tím směrem, kterým jde. Lidi se musejí vzpamatovat, dostat rozum. Je tady málo rozumu, tato republika si zaslouží lepší zacházení,“ povzdychl si služebně zřejmě vůbec nejstarší člen sociální demokracie.

9rot6 ( 18. prosince 2016 06:56 )

No, ty budeš asi jejich nezávislý zpravodaj,když je tak obhajuješ, tak by jsi si také měl zjistit,že vše co se v PS přednese, navrhne atd. musí projít senátem, pokud ti to není známo,k tomu měl původně senát sloužit, jako tzv. pojistka demokracie,to ti zřejmě uniklo, velice nerad, ale jinak nelze,musím tě bohužel zařadit mezi tříměsíční studenty, tam se totiž působnost senátu nestačili probrat z důvodů časové tísně a MY si počkáme, až "vychcípáte" vy kavárenští zpravodajové,nebude to dlouho trvat,jen co přijede nový prezident do čech a "nakoppe" vám všem zadek, v tvém případě bude i nášup, nakopou ti i předek, Čau zpravodaji!

Hunt ( 16. prosince 2016 20:57 )

9rot6:Hele ty orgáne,vezmi udavače a povaleče Iljiče Carminova a táhněte do svého milovaného Sovětského Svazu nebo raději chcípněte!

9rot6 ( 16. prosince 2016 08:02 )

Předražená trafika se 14,1%,na ty pokusné balíčky nám stačila 101 i s trestancem, dokonce se to někdy i nazývá parlamentní demokracie, vládla tu neomylně neviditelná ruka trhu a tak se poztrácely zlaté rezervy, důchodový fond 333 miliard korun, ale na druhé straně máme ASTRONOMICKÝ dluh ve výši 1,695 biliónů Kč, každý čech imaginárně dluží 160 tisíc korun,nepodílelo se náhodou na hospodaření státu i těch 14,1% trafikantů,vždyť vše muselo tímto orgánem projít, NÉ!

lunatic ( 16. prosince 2016 06:21 )

Senát = jedinci,kterým se nechce pracovat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa