Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Škromach hledá práci a kritizuje selfie kampaň ČSSD: Nedali si ode mě poradit

Autor: Zuzana Štíchová - 
23. října 2016
19:50

Po 20 letech končí v českém parlamentu éra Zdeňka Škromacha (ČSSD). Populární politik se chce alespoň na pár měsíců stáhnout do ústraní, odpočívat a hledat si práci. O případné kandidatuře na prezidenta se chce rozhodnout do konce roku. V rozhovoru pro Blesk.cz se také opřel do předvolební kampaně vlastní strany. Billboardy imitující selfie podle něj nebyly příliš zdařilé, sám je přitom označován za pana Selfie, díky své zálibě v tomto stylu focení.

Poslední den v Senátu, jak to vnímáte?

Všechno má své začátky a konce. Trocha nostalgie, pozdravil jsem se s přáteli, známými a sbalil jsem si věci. Nakonec bych balil stejně, ať už bych byl zvolen, nebo ne, protože z titulu místopředsedy bych stejně končil. Šest let je dlouhá doba, trochu mě mrzí, že nedotáhnu do konce tři návrhy zákonů, které se mi v poslední době podařilo prosadit – omezení působnosti exekutorů, placení prvních tří dnů nemoci a pro cyklisty na stezkách… Teď jsem zrovna zaznamenal, že slovenský parlament už to schválil a my se tak stáváme posledním skanzenem v EU, kde si ještě cyklisti nemohou dát ani skleničku.

Z hlediska Vaší práce i fungování celého Senátu, jak byste těch 6 let zhodnotil?

Bylo to ovlivněno tím, jaké tu byly vlády. V době pravicových vlád, kdy se přijímaly některé zákony, se kterými jsem nesouhlasil, tak jsem rád, že teď s novou vládou se podařilo některé věci změnit.

Do jisté míry to pro Vás určitě bylo překvapení, že jste ve druhém kole nevyhrál. Jaká byla Vaše reakce?

Člověk musí počítat se vším. Věřil jsem, že se podaří uspět, ale nakonec, když člověk hodnotí ty okolnosti a celkovou atmosféru kolem voleb, tak je to celkem logický výsledek. Nebyl jsem nadšený. Když slavíte úspěch, je to více adrenalinu, než když to nevyjde. Na druhé straně je potřeba si neustále říkat, že nic není na věky. Má to i své výhody, člověk má svůj osud. Možná, že se mi otevírá zase nová cesta, která by se mi neotevřela, pokud bych pokračoval dál tady. Dvacet let byla dlouhá doba.

Jaká bude ta nová cesta Zdeňka Škromacha mimo český parlament?

Pokud jde o osobní rovinu, tak najít zaměstnání, které uživí mě i moji rodinu. Druhá věc, pokud jde o politiku, jeden neúspěch neznamená, že člověk s politikou končí. Stále ještě mě lákají nějaké projekty jako třeba prezidentská kampaň. Bude záležet na okolnostech a případném zájmu o moje znalosti a zkušenosti. To ukáže čas.

To znamená, že neberete neúspěch v senátních volbách jako vzkaz voličů, že už kandidovat nemáte?

Tak to nevidím. Když se podíváme na Miloše Zemana, ten také napoprvé neuspěl. Po nějakém období působení na Vysočině, kdy vysílal různé vzkazy a poznámky, tak nakonec byl úspěšným kandidátem. Těch úspěšných voleb bylo v mé kariéře více, než tenhle jeden neúspěch. Z toho pohledu se vůbec nic neděje, možná naopak by to mohlo být dobré trochu se odpoutat od té vazby spojené se stranickými funkcemi. Tam jsem musel mnohdy hájit pozice strany, a to nemusí být pro mnoho lidí přijatelné.

Na jarním sjezdu tedy nebudete kandidovat na žádnou z těch vrcholných funkcí v ČSSD?

Určitě ne. Jsem řadový člen a docela mi to vyhovuje. Možná na nějaké okresní nebo krajské úrovni se zapojím do práce. Ale pokud jde o vedení strany, to je pro mladší generaci. Podle možnosti podpořím ty kandidáty, kteří budou mít zájem na tom, aby sociální demokracie se zvedla z toho propadu, který zaznamenává.

Mluvil jste o tom, že si budete muset sehnat zaměstnání. Už jste začal?

Před odchodem do vrcholové politiky jsem normálně pracoval, což se nedá říct dneska o všech politicích, kteří jsou kariérní. Jsem v mezistavu u jedné firmy na Hodonínsku, která vyšla z privatizací bývalé Sigmy Hodonín, kde jsem pracoval, takže jsme se zkontaktovali a během týdne pořešíme otázku co a jak dál. Nespoléhám na to, že přijdu, oni mě obejmou a řeknou ‚tak jsi tady Zdeňku, tady pro tebe máme práci‘. Bude záležet na tom, jak to dopadne. Dávám si čas do Vánoc, kdy si budu hledat další cestu v profesním uplatnění, protože to je něco jiného, než v čem jsem žil posledních několik let.

Jak to přivítala, nebo nepřivítala Vaše rodina tuhle poměrně radikální změnu?

Podrželi mě. Nemají s tím problém. Děti jsou zajištěné, mají práci, dcera má rodinu, máme tři vnoučky. O zábavu a rodinné rozkoše není nouze. Věřím, že budu mít víc času na ně i na své koníčky. Nemůžu vyloučit, že budoucí existence bude také spojena s cestováním, jako doposud, ale to mi nedělalo nikdy problém. Na Moravě určitě zůstanu, jsem tak trochu patriot, ale v Praze je spousta věcí, které budu ke svému životu potřebovat.

Zdeněk Škromach, Miloš Zeman a T. G. Masaryk na společném selfie Zdeněk Škromach, Miloš Zeman a T. G. Masaryk na společném selfie | Facebook

Pokud se rozhodnete kandidovat na prezidenta, kdy můžeme očekávat začátek kampaně?

To rozhodnutí padne do Vánoc a začátek příštího roku bude tím prubířským kamenem. Volby jsou za rok a něco. Na rozhodnutí je ještě čas, ale když tak vidím všechny ty kandidáty, kteří se chtějí ucházet, tak jsem to ještě nevzdal. Už se mi ozvali někteří lidé, zda mají začít sbírat podpisy, tak to ještě ne, ale nechci být závislý na tom, zda mě strana podpoří, nebo nepodpoří, ale chtěl bych mít podporu i v rámci těch podpisů, které jsou potřeba.

Odlehčená otázka na závěr, jak často Vás lidé žádají o selfie? Nebo žádáte spíše Vy je?

Většinou to je od mladších lidí, kteří jsou na internetu a Facebooku, někde se šíří, že kdo nemá selfie se Škromachem, jako by nebyl (smích). Díky selfie, které paradoxně nikdy nevzniklo v Terezíně, tak mám dokonce i videoklip od Xindla X, kde jsem společně s Barackem Obamou, který zase fotil někde na pohřbu Mandely v JAR. Je to věc, která sbližuje.

Okopírovala to od Vás i ČSSD do kampaně před krajskými volbami…

Je to tak, postavila celou kampaň na selfie, ale nedala si poradit, možná, jak by to mělo vypadat (smích). Myšlenka to byla dobrá, bohužel, ten výsledek už tak dobrý nebyl…

ČSSD založila předvolební billboardy na selfie. Podle Zdeňka Škromacha se příliš nepovedly. ČSSD založila předvolební billboardy na selfie. Podle Zdeňka Škromacha se příliš nepovedly. | ČSSD

Takže kritika od „pana Selfie“?

Je to tak. Víceméně ano. Selfie má svůj význam v tom, že je to o společnosti, o lidech, o tom, že s těmi lidmi žijete.

hejhej ( 24. října 2016 11:40 )

Ten ubožák zvažuje kandidaturu na prezidenta ??? To je snad vtip dne.

lydyna ( 24. října 2016 11:14 )

Pro toto vyžrané a slizské prase se určitě hledá vhodná trafika. Všechny korupčníky bych nacpala do letadel a na padácích vyhodila nad Sýrií či Lybií i s těma jejich nakradenýma openězma, aby si je tam dostatečně užili.

joudajoudovy ( 24. října 2016 07:24 )

to jsem zvedavy, kde se socan zahackuje? vek pres 50.let, praxe v oboru zadna a mozoly na riti za 20.lete sezeni u koryta znalosti i dovednosti neprinasi. chtelo by to nejakou rekvalifikaci, treba na vysokozdvizny vozik.....

moiaza ( 23. října 2016 21:52 )

 Selfíčka si dělají samolibí hlupáci a narcisové. Neustále si musí dokazovat jak jsou krásni.

barracuda.sro ( 23. října 2016 21:48 )

Jen houšť takových správ ,teď ještě Benda,Sobotka,Dientsbier, a všichni ostatní ho.vnodělači a flákači ať jsou odejiti v říť a je potřeba zvolit Ty, kteří budou dělat něco pro LIDI

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa