Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Škromacha čeká „bolestné“ 650 tisíc. Končící senátoři celkem dostanou 7 milionů

Autor: ČTK - 
17. října 2016
17:53

Senátorům, kteří letos neobhajovali nebo neobhájili mandát, bude na odchodném vyplaceno celkem 6,9 milionu korun. Uvedla to tisková tajemnice horní komory Eva Davidová. Nejvíce dostanou místopředsedové Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) a Přemysl Sobotka (ODS), nejméně dvouletá senátorka Ivana Cabrnochová (SZ).

Odchodné náleží senátorovi po uplynutí tří měsíců od skončení výkonu funkce, připomenula Davidová. Končící zákonodárce může dostat podle počtu odsloužených let maximálně pětinásobek svého posledního platu. V horní komoře letos končí 17 senátorů, jen deset z 27 jich bylo znovu zvoleno.

Základní plat řadového senátora nebo poslance bez náhrad letos činí 65 700 korun měsíčně. Cabrnochová, která žádnou funkci v Senátu nezastávala, by tak měla dostat zhruba 197 tisíc korun. Škromach oproti tomu jako řadový místopředseda Senátu má dostat zhruba 650 tisíc korun, Sobotka jako první místopředseda Senátu asi 686 tisíc korun.

Všichni šéfovali výborům

Všech 14 zbývajících končících senátorů zastávalo funkce místopředsedů výborů nebo předsedů podvýborů, kteří mají plat zhruba 80 tisíc korun měsíčně.

Náležet jim tak má odchodné ve výši kolem 400 tisíc korun. Platit to bude pro bývalého olomouckého hejtmana Martina Tesaříka (ČSSD), bývalého jihomoravského hejtmana Stanislava Juránka (KDU-ČSL), bývalého ministra zemědělství Jaroslava Palase nebo cyklistu Jozefa Regece (oba dříve ČSSD).

ellenic ( 18. října 2016 08:33 )

Hela1 Ano, jsou to však natolik špatné zákony, které nahrávají jen jim samotným . A lidé, po desítkách let práce mají almužnu v podobě důchodu. Nejen tato, ale i předchozí vlády by se měly opravdu hodně stydět, co se udělalo výhodného pro lidi. Nic . Všude chtějí hodně práce, ovšem za málo peněz. A politici, sedí na svých teplých místech po mnoho let. Někteří mají i dvě teplá místa senátor, primátor . A to ještě někteří jsou v dozorčích radách, také hodně peněz za to nic.

ellenic ( 18. října 2016 08:27 )

Za tu minimální námahu mají velice štědré bolestné . K čemu je to jejich vysedávání v senátu, řeknu to sama, k ničemu . Mají čas na čtení, hraní her na PC, stihnou napsat hodně SMS zpráv, sledovat sportovní přenosy. V parlamentu se nejrychleji pro ty šašky vždy vyřeší jejich peníze . Závažné věci ani nestíhají projednat. Proč mají senioři v ČR tak nízké důchody, kdy po zaplacení bydlení jim zbude jen pár korun na měsíc, to nikoho nezajímá. Když senior zůstane sám, tak má co dělat, aby vše zvládl. Pokud si ještě musí platit léky, tak je to ještě horší . Už vím, proč se tak málo starají o zvýšení důchodů, protože za ty roky "práce" v politice budou mít oni své důchody přímo nadstandardní .

joudajoudovy ( 18. října 2016 07:59 )

650.tis. dobre, neeee? co by jeste chtel? behem 20.let si koupi dve skodovky a ta posledni ho jeste prezije.

gogr ( 17. října 2016 22:27 )

Lidi je nechtějí a ještě dostanou flastr na bolístku!

moiaza ( 17. října 2016 21:45 )

 Dobře si to ta banda darmožroutů zařídila. Pak se diví, že lidé k volbám nechtějí chodit. Příští senátní volby budou o nějakých 10 procentech. Dopadne to tak, že volit půjdou jen sami kandidáti a pár černopr.delníků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa