Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Končí první nevidomý senátor: Cestovat jsem nemohl, asistenta by mi nezaplatili

Autor: Zuzana Štíchová - 
24. října 2016
05:20

V Senátu končí jeho první nevidomý člen Milan Pešák (ODS). Byla to jeho volba, do letošních senátních voleb totiž vůbec nekandidoval. I proto už má jasno o své budoucnosti. Bude terapeutem postižených lidí. Od ostatních senátorů se ale neodlišoval jen handikepem, nejezdil třeba na populární zahraniční cesty jednotlivých výborů. Důvod byl čistě pragmatický - asistenta, kterého potřebuje, by si po tu dobu musel platit z vlastní kapsy. Prozradil to v rozhovoru pro Blesk.cz.

Jaký je to pocit po šesti letech skončit?

Je to naprosto normální. Tahle poslední schůze je z mého hlediska nadplán. To už jsem ani nemyslel, že budeme zasedat ještě my.

Nepřepadne Vás tedy nostalgie…

Víte, vzpomínat budu. Jsem za tu zkušenost vděčný. Že bych ale vzpomínal s nějakým smutkem… Já už jsem dost starý, několik etap už jsem v životě uzavřel, takže něco končí, něco začíná.

Vy jste přišel z komunální politiky, hodláte se tam vrátit?

Ne. Strávil jsem 10 let v té, dá se říci vysoké politice, tak to stačí.

Takže jdete do politického důchodu?

Ano. Do politického jo (smích).

Nebudete se nudit?

Já jsem se vždycky tak trochu motal kolem té problematiky lidí se zdravotním postižením, nevidomých, to budu dělat dál. Budu se snažit pomáhat. Během senátního období jsem si udělal psychoterapeutický výcvik, takže předpokládám, že budu pokračovat v této oblasti.

Jak tedy budou vypadat běžné dny bývalého senátora Pešáka?

Budu mluvit s klienty, občas si je asi budu muset shánět, na to se těším míň. Ale časem se to snad rozjede, ozývají se i bývalí kolegové a něco po mně chtějí. Musím říct, že je to milé. Slepecký svět je malý, s některými se znám 30 let.

Vy jste v tomto směru v Senátu unikát. Jaká to byla zkušenost, jak vás tady přijímali? Není to zatím běžné v českém parlamentu…

Dobře. Jako všude jinde. Vezměte si, jaké je procento zastoupení slepých v běžné populaci, tak takové je i zastoupení v té reprezentaci. Je jasné, že nás tu nebudou zástupy. Lidé byli vstřícní a slušní.

Končí první nevidomý senátor: Necestoval jsem, asistenta by mi nezaplatili. Končí první nevidomý senátor: Necestoval jsem, asistenta by mi nezaplatili. | Archiv Blesku, ČTK

Narazil jste na nějaké nečekané problémy?

Přiznávám se, že jsem necestoval. Podmínky tady byly nastavené tak, že bych si musel náklady za asistenta, bez kterého se neobejdu, platit sám. Pracoval jsem proto holt v tuzemsku… Měl jsem tady příspěvek na asistenta ve výši řekněme příspěvku na péči, který čerpají jiní lidé. Nečerpal jsem tedy příspěvek na péči, jako osoba zdravotně postižená, ale měl jsem to takhle. Jinak jsem v zásadě neměl nic navrch nad to, co mají běžní senátoři.

Splnila se Vaše očekávání, se kterými jste do Senátu šel? Nebo Vás to zklamalo, přeci jen vyjednávání s ostatními politiky je občas složité…

Já jsem nebyl ochotný jen tak dělat něco za něco, takže jsem až tak moc nevyjednával. Držel jsem si svoje, hlasoval jsem tak, jak mi velelo moje svědomí. Prosazoval jsem to, co jsem prosazovat chtěl, a prostě něco se povedlo, něco se nepodařilo. Vážím si toho, že lidé jak od nás z klubu, tak odjinud, se mě občas chodili ptát na věci, týkající se sociálních věcí a problematiky lidí se zdravotním postižením. To mě brali a to mě dost těšilo, že mě tak trošku považovali za experta (smích). Rdím se, když to říkám…

Co Vás tedy zklamalo?

Zklamalo mě to, že se připravují zákony populisticky a že různé organizace dělají tlak, aby byly přijaty. Přitom úroveň korupčního prostředí jen zhoršují. Viz zákon o střetu zájmů, to jediné čeho dosáhne, je, že slušní lidé do politiky nevlezou. Vlezou tam spíš ti, kteří si řeknou, že se jim to za těchto podmínek vyplatí. To bylo i u mnoha dalších zákonů. Když na to náhle tlačila Rekonstrukce státu, tak jsem věděl, že budu proti.

Jak funguje lobbing v Senátu. Odvážíte se to popsat?

To nevím. Asi se rozkřiklo, že moc nevyjednávám, takže u mě nikdo nelobboval.

Ve Sněmovně se například říká, že jakmile politik přijde do kuloárů, tak že okamžitě u sebe nějaké takové lidi má…

Tak to já jsem neměl. Fakt ne. Dokonce si myslím, že to v Senátu tak není. Spíš je to tak, že ten, kdo chce lobbovat, tak neleze za tím senátorem sem do kuloárů.

Kdy se to zlomilo? Kdy jste se rozhodl, že už nechcete v Senátu dál být?

Platit kampaň není jednoduché, neměl jsem sponzory a dávat do toho peníze z platu se mi opravdu moc nechtělo.

pupi ( 16. prosince 2016 07:44 )

Borak !!! Já tomu nenažranci pošlu 5 víček od petky !!!

snehulak ( 24. října 2016 10:18 )

Z osmdesátitisícového platu senátora mu bylo zatěžko platit 25 asistentovi? Z 55tisíc jeden nevyjde, to je fakt těžké. I když si jeden přikrádá bokem.

zednik ( 24. října 2016 09:52 )

Z rozhovoru jednoznačně plyne, že pán je dost na prachy. Šest let si v závětří odseděl v senátu, žádná velká námaha ani práce za ním vidět není. 12 x 6 x plat senátora ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa