Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co zrušit prezidenta? vrací Kubera úder Zemanovi. Hrad stojí tolik co Senát

Autor: Zuzana Štíchová - 
20. října 2016
20:00

Pro některé útočiště politiků, nefunkční instituce. Tak se před měsícem vyjadřoval o Senátu prezident Miloš Zeman. Podobná slova zvolil před několika dny i vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Líbit si je ale nenechaly dvě nejvýraznější tváře horní parlamentní komory – šéf senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera navrhuje zrušení prezidenta, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) zase označil Babiše za koňského handlíře.

„Řada politiků včetně mě pochybovala o funkčnosti Senátu. A já se docela poctivě přiznám, že o této funkčnosti pochybuji dodnes. Svým způsobem Senát je někdy, ne vždy, útočištěm vysloužilých politiků,“ řekl Zeman v polovině září a připomněl situaci ve Švédsku. „Těm senátorům dali doživotní rentu. A nadšení senátoři si odhlasovali, už je to dobrých 15 let, zrušení Senátu,“ dodal.

„Senát je de facto zbytečný, zpomaluje legislativní proces, stojí 600 miliónů korun ročně, a navíc ztratil kompetenci volit prezidenta. Na Slovensku například horní komora není,“ přidal se k hlavě státu šéf hnutí ANO Andrej Babiš a nápad s rentou se mu zalíbil.

Jejich slova popíchla senátory, kteří nechtějí o rušení ani slyšet. Ministr pro legislativu a zároveň senátor Jiří Dienstbier například ve středu upozornil na to, že Senát opravil zákon o střetu zájmů, který by v podobě, v jaké prošel Poslaneckou sněmovnou, nebyl funkční. Vzniknout totiž musí zároveň registr oznámení, do kterých budou politici zadávat majetková přiznání, a ten by se v dané lhůtě nestihl vytvořit. Poslanci si této chyby prý nevšimli.

Kubera: Můžeme také zrušit prezidenta

Slova obou vysoce postavených politiků hnula žlučí také předsedovi senátorského klubu ODS Jaroslavu Kuberovi. „O tom, že to není seriózní, není řeči. Ale znáte nějaké desetimilionové město, které má prezidenta? Já tedy takové neznám,“ popíchl Miloše Zemana.

„Náklady Hradu jsou mimochodem velmi podobné nákladům Senátu, zhruba 480 milionů, a nám se naskýtá možnost, která je mnohem reálnější. A to je zrušit v Ústavě články 54 až 66, a Miloš Zeman by se zapsal do dějin. Podobně jako TGM byl prvním prezidentem, Miloš Zeman by byl posledním,“ rýpl si také.

Ministru financí Andreji Babišovi (ANO) pak doporučil, aby šetřil na rozpočtech jednotlivých rezortů, jejichž náklady stouply kvůli vysokému počtu úředníků o více než 16 miliard korun. „Stačilo by snížit počet ministerstev na polovinu, což byla touha všech vlád, ale nikdy žádná, ať byla pravá nebo levá, to samozřejmě neudělala. Tam by se dalo ušetřit mnohem víc peněz,“ dodal směrem k šéfovi hnutí ANO.

Video  Jaroslav Kubera (ODS) o slovech prezidenta Zemana a vicepremiéra Babiše, kteří chtějí zrušit Senát: Reálnější je zrušit prezidenta!  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Štěch: Babiš je jako koňský handlíř

Vicepremiér a ministr financí to následně schytal také od prvního muže Senátu Milana Štěcha (ČSSD). Ten se pozastavoval nad tím, jak Babiš po neúspěšném druhém koleb senátních voleb otočil. „Když si uvědomím, i veřejnost, jak pan Babiš ještě vyzýval své možné přívržence, aby podpořili jejich kandidáty těsně před volbami, a teď ta jeho prohlášení po vcelku asi neúspěšném výsledku následovala. Tak si řeknete, že to je takové koňské handlování, koňský handlíř,“ opřel se jindy mírně se vyjadřující předseda horní komory do Babiše.

„Pan Babiš do naší politiky zavedl řadu nových věcí. Zejména se domnívám, že v době, kdy tady je nasloucháno více populistickým výrokům, tak jakékoliv úvahy o zrušení Senátu jsou naprosto chybné,“ dodal k tomu.

Na dotaz Blesk.cz, zda podle něj nejde o další sbližování Babiše s Pražským hradem, pak odpověděl: „Takové pocity mám, ale může to být ovlivněno tím, že v této instituci dlouhou dobu působím. Přesto jsem přesvědčen, že by ústavní činitelé měli být velmi obezřetní. Neměli by zpochybňovat jinou instituci, protože tak zpochybňují i tu svoji.

Podle Štěcha tak Babiš může Hradu prokazovat spíše medvědí službu. „To je ten typický bumerang, který se dříve či později vrátí,“ dodal Štěch.

ivoadler ( 24. října 2016 09:47 )

Trochu jsem si s tím dal práci a napsal jsem o tom i článek na svém blogu. Druhou komoru parlamentu mají asi v polovině evropských zemí. V druhé polovině se bez ní klidně obejdou. Každopádně jako zdůvodnění existence senátu nemůže sloužit argument, že poslanci dělají chyby, které senát opravuje. To by mohl opravovat i pravopisné chyby. Řešení je v tom, že poslanci budou konat svědomitěji a ne že budeme mít druhou komoru. Rozhořčení senátorů se vůbec nedivím. Kde jinde by měli takové koryto. Co takhle referendum o zrušení senátu?

montevideo ( 21. října 2016 14:52 )

Přesně tak. O teplé místečko se nenechá nikdo připravit.

montevideo ( 21. října 2016 14:21 )

Senát není možné zrušit. Jak by bez něho získávali trafiky různí ztroskotanci?

stacho ( 21. října 2016 12:32 )

Kubera Kubera tebe zruší tubera....

ellenic ( 21. října 2016 12:08 )

Senát bych zrušila ihned, už jen kvůli tomu uřvanému Kuberovi . Drží se zuby nehty nejen v Teplicích na radnici , ale hlavně v senátu . Sedí na dvou židlích, dva super platy ze státního. To je jasné, vyschnul by mu jeden zdroj skvělých příjmů . No doufám, že ty Boží mlýny budou bdělejší. Kdyby se raději zajímal, jak se žije obyvatelům Teplic, když mají v domě za sousedy Araba s početnou rodinou, to ho asi nezajímá, jak jsou tam lidé zoufalí. On za sousedy vedle svého baráku Araby nemá, tak to neřeší .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa