Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Andrejové Babišové jsou problém pro demokracii,“ vypálil šéf Senátu Štěch

Autor: Vera Renovica, kal - 
17. října 2016
17:35

Z řad vládní sociální demokracie jde o další ostrý výrok na adresu šéfa koaličního hnutí ANO. Předseda Senátu Milan Štěch (62) se do Andreje Babiše (62) pustil poté, co vicepremiér začal pochybovat o existenci horní komory. Štěch šéfa ANO označil za nebezpečí pro demokracii. Už před víkendem stejným směrem „pálil“ ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, který v reakci na výrok o parazitovi označil Babiše za šíbra.

„Senát je de facto zbytečný, zpomaluje legislativní proces, stojí 600 milionů korun ročně, a navíc ztratil kompetenci volit prezidenta. Na Slovensku například horní komora není,“ zmínil Babiš po sobotním sečtení volebních výsledků, kdy seznal, že ANO bude mít jen tři nové senátory. A řekl, že se určitě může otevřít debata o zrušení Senátu. Ještě den předtím mimochodem zdůrazňoval jeho význam, jak si všiml například vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

 

Štěch: Babiš mohl vyzvat voliče k neúčasti

Reakce ze senátních řad na sebe nenechala dlouho čekat. „Andrej Babiš se určitě přidá ke každému názoru, který bude znamenat více možných hlasů od voličů. Zadruhé, je úsměvné, že toto neprohlašoval před volbami. Mohl třeba vyzvat svoje voliče, aby se takových voleb nezúčastnili,“ řekl Blesku Štěch.

„Je mi jasné, že při systému přístupu Andreje Babiše k věcem veřejným a ke státu a samosprávným orgánům by postupně zrušil všechno, aby zůstal jen on. Až nebude dělat ministra financí, tak možná bude volat po zrušení ministerstva financí, protože to má přes finanční úřad na starosti výběr daní. Zapadá to do charakteru takové té rétoriky, kterou Andej Babiš používá za účelem získání co nejvíce hlasů,“ dodal předseda Senátu.

Jednokomorový parlament jen za totality

Ani Babišův argument, že ve 13 zemích Evropské unie horní komoru nemají a že ji Česko nepotřebuje, u Štěcha nezabral.

„Kdyby se pan Babiš zajímal o historii Československa, tak by toto neřekl. Ano, u nás vždycky dvoukomorový parlament byl mimo období totalitních správ. On by byl nejradši, kdyby byly jedny volby do Sněmovny, tam by získal ústavní většinu a změnil zemi podle svých představ. Zaplaťpánbůh, že to tak být nemůže, a doufám, že to lidé nepřipustí, protože Andrejové Babišové se mohou vždy vyskytnout a jsou pro chod demokracie velkým problémem,“ uzavřel šéf Senátu.

Sociální demokraté dopadli v posledním boji o Senát ještě hůř než Babišovo ANO a získali jen dva mandáty. Milan Štěch má přesto velkou šanci, že si křeslo předsedy udrží. Sociální demokraté totiž dál disponují nejsilnějším klubem.

Babiš: Horní komora je zbytečný luxus!

Andrej Babiš pro Blesk.cz veškerou kritiku odmítl, podle něj jeho postoj nesouvisí s posledními senátními volbami.

Po sociálních sítích se šíří páteční předvolební inzerát, v němž Senát vyzdvihujete jako důležitý. V sobotu jste ale mluvil o tom, že je třeba jej zrušit. Není to pokrytecké?

„O zrušení Senátu se vede diskuze od jeho založení, takže je vidět, že svou existenci sama horní komora Parlamentu za 18 let neobhájila. Moje zkušenost se Senátem je taková, že když se i díky našemu hnutí prosadil jeden z hlavních protikorupčních zákonů, tedy registr smluv, který má zpřehlednit to, jak stát hospodaří, tak právě většina senátorů měla a má s tímhle zákonem problém. Jsme celkem malá země a myslím, že 81 senátorů je zbytečný luxus. Senát v USA má 100 členů, ale USA má 320 milionů obyvatel. V EU je dokonce 13 zemí bez horní komory Parlamentu.“

To ale neznamená, že Senát nemá svoji funkci v českém legislativním procesu.

„Myslím si, že je čas na hodnocení smysluplnosti Senátu, a to taky, protože přišel o možnost volit prezidenta. Já o jeho smyslu přemýšlím docela dlouho a zkušenost je spíš taková, že prodlužuje a komplikuje přijímání zákonů. A rozhodně to nesouvisí (jeho názor, pozn. red.) s posledními senátními volbami.“

Moje otázka však mířila na rozpor mezi tím, co jste říkal před volbami a co po nich. Odpovíte?

„Pro změnu kompetencí nebo případné zrušení Senátu je nutná ústavní většina, takže i pro otevření této diskuse potřebujeme zastoupení v Senátu. Bavíme se spolu o jeho smysluplnosti nebo o formulaci na letáku? Můj názor je stále stejný. Je to celkem drahá instituce (Babiš uváděl, že stojí 600 milionů ročně, pozn. red.) a je potřeba začít řešit to, jestli má v našem ústavním systému místo. Jestli potřebujeme dalších 81 fleků pro politiky, řidiče, auta a asistentky, nebo jestli se bez toho obejdeme.“

joudajoudovy ( 18. října 2016 09:58 )

jakoupak budes s kaloukem ci smuclerovou zakladat stranu?

joudajoudovy ( 18. října 2016 09:55 )

ty me nerozhodis a ani neurazis. p. werich by plakal nad svym narodem.

joudajoudovy ( 18. října 2016 09:36 )

bla bla bla vsichni ubozaci sveta, spojte se!

joudajoudovy ( 18. října 2016 09:25 )

bez se uz bodnout nevzdelany ubozaku, tve proslovy narodu vykazuji znacne nedostatky. konecne by to chtelo zpetnou vazbu a na sobe zapracovat.

joudajoudovy ( 18. října 2016 09:22 )

ha ha ha, zastupce naroda promluvil v podobe jakeho si informatika, ktery sva moudra rozptyluje mezi luzu a svet IT technologii mu je pro nezpusobivost i vysi IQ, odepren.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa