Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Facebookové komando“ na falešné zprávy: Jak bude odhalovat hoaxy?

Autor: Andrea Ulagová, ČTK - 
22. ledna 2017
05:30

Teroristický útok v Česku, zavražděný prezident Miloš Zeman ve vlastním domě – na tyto a další lživé zprávy, které se šířily po Facebooku, naletěla řada lidí a díky nim přišla o hesla na své soukromé profily. Na Facebook se po amerických volbách snesla vlna kritiky za falešné zprávy, které mohly vést ke zvolení Donalda Trumpa. Největší sociální síť ihned zareagovala a v USA zavedla systém pro ověřování pravdivosti příspěvků. V příštích týdnech bude tento systém zaveden v Německu. Jak toto ověřování bude vlastně fungovat?

„S přílivem informací (internet, sociální sítě, dostupnost všech informací) se společnost nenaučila kritickému myšlení a zpochybňování. Máme tendence věřit tomu, co se píše na internetu. A ještě silněji věříme tomu, co podporuje náš názor. Falešné zprávy tak mají doslova žně,“ řekla Blesk.cz expertka na sociální sítě Eliška Vyhnánková. Za falešné zprávy se považují tvz. hoaxy, tedy informace, které jsou fakticky nesprávné a jejích nepravdivost lze při troše snahy ověřit. Jejich cílem je se co nejrychleji rozšířit. A většinou se jim to daří.

Uprchlíci i Trump

„V poslední době jde hlavně o příspěvky politického zaměření, na téma uprchlíků apod., ale dlouhodobě lze říct, že jakékoliv silné téma, které je v danou chvíli kontroverzní a má silné tábory na obou stranách, s sebou nese i relevantní množství falešných zpráv,“ vysvětluje Vyhnánková a dodává: „Facebook se tímto problémem zabývá dlouhodoběji, ale více ho komunikuje po amerických volbách, kdy se na něj snesla vlna kritiky za falešné zprávy, které mohly vést ke zvolení Donalda Trumpa.“

Strach o německé volby

Německá vláda má obavy, že letošní parlamentní volby by mohly být ovlivněny falešnými zprávami. Minulý měsíc oznámila, že chystá zákon, který by umožnil vyměřit Facebooku za šíření falešných zpráv pokutu až půl milionu eur (13,5 milionu Kč).

Němečtí uživatelé Facebooku získají možnost upozorňovat na příspěvky, které budou považovat za smyšlené. Pokud jejich domněnku potvrdí vnější kontrolor, bude daný příspěvek označen jako „sporný“ a bude doplněn vysvětlením. Uživatelé zároveň obdrží varování, pokud budou chtít takovéto příspěvky sdílet.

Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas v rozhovoru s listem Welt am Sonntag uvedl, že falešné zprávy představují nebezpečí pro „naši kulturu diskuse“. Dodal, že lidem zodpovědným za šíření falešných zpráv by v mimořádných případech mohlo hrozit až pět let vězení.

„Nemůže být v zájmu Facebooku, aby tato platforma byla zneužívána k šíření lží a k nenávistným kampaním,“ řekl ministr. „Pro uživatele musí být snazší hlásit falešné zprávy,“ dodal.

Kdo bude zprávy hodnotit?

„Facebook si k vyhodnocování tohoto obsahu chce přizvat externí organizace, které jsou schopné v daných lokalitách pravdivost vyhodnocovat. Dá se předpokládat, že půjde o podobný systém, jaký lze již nyní uplatňovat při nahlašování nevhodného či závadného obsahu. Něco se bude vyhodnocovat strojově, něco lidskou silou, důraz bude na ten obsah, který získá větší množství hlášení,“ přibližuje systém hodnocení expertka na sociální sítě. Předpokládá se, že podobný systém bude zaveden i v dalších zemích, ale v každé musí Facebook nalézt vhodného nezávislého hodnotitele. Experti se proto domnívají, že postupné nasazování kontroly falešných zpráv v dalších zemích bude pomalejší než u jiných facebookových funkcí.

Jak je to s šířením hoaxů v Česku?

Proti dezinformacím bojuje i česká vláda, která zřídila jako součást Centra boje proti terorismu speciální odbor. Zjištění by měl předávat policii, armádě a tajným službám. Jedna z částí odboru se specializuje na odhalování dezinformací z otevřených zdrojů (včetně sociálních sítí) a jejich vyvracení.

Lidé by měli pravdivou informaci získat během několika minut nebo hodin. Časem by podobné skupiny měly vznikat i na dalších ministerstvech, za koordinaci bude zodpovídat Úřad vlády.


Podívejte se na některé lživé zprávy, které kolují mezi českými uživateli Facebooku:

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

st.rec ( 22. ledna 2017 12:53 )

Jestli FB bude mazat hoaxy tak si spousta našich sluncařů,aktivistů,lidskoprávních de*bilů a politických žvanilů ani neškrtne.

prvk ( 22. ledna 2017 09:30 )

 Chtěl bych nahlásit šíření tendenční, xenofobní a dezinformační zprávy, kterou jsem včera zaregistroval na ČT24. Bylo tam řečeno, že D. Trump je nacionalista. Dle mého takové tendenčního označení šíří nenávist a autor by měl být hnát k zodpovědnosti.

stacho ( 22. ledna 2017 08:33 )

Éra bolševických k.u.r.e.v. se vrací.......

fotrpjotr ( 22. ledna 2017 07:42 )

Tak snad se už nebude šířit hoax,že z Ruska hrozí nebezpečí.

Zobrazit celou diskusi