Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi sestavili „superseznam nechtěných“: Koza, jelen i kaštany jsou nežádoucí

Autor: David Budai - 
4. listopadu 2016
05:00

Více než třicítka nepůvodních rostlin a zvířat, které označil Brusel za invazní a nebezpečná pro evropskou přírodu, podle českých expertů nestačí. Nedávno v Česku vznikl seznam, který obsahuje neuvěřitelných 232 druhů, mezi nimiž jsou vedle mývala nebo vrány domácí také některé kozy, jeleni, kamzíci nebo mufloni. Ze stromů pak třeba topol, kaštan nebo ořech. Na všechny bychom si měli dát pozor a některé druhy jsou dokonce na černé listině, která počítá s úplnou likvidací.

V celé Evropské unii začal v srpnu platit seznam invazních rostlin a zvířat, které škodí naší přírodě. Podle nařízení, které schválil Evropský parlament i členské státy, je potřeba tato nežádoucí zvířata likvidovat nebo alespoň bránit jejich dalšímu rozšiřování. Platí to i pro zoologické zahrady, které by měly zajistit, aby se nepřátelská zvířata nerozmnožovala a pouze dožila.

Na seznamu celkem 23 zvířat a 14 rostlin je například mýval severní, nutrie, nosál červený nebo ibis posvátný. Některá tato zvířata žijí nebo jsou chována i v Česku. A právě Česko také nyní musí vypracovat novou legislativu, podle které se budeme k těmto druhům chovat. Na starost to má ministerstvo životního prostředí pod vedením Richarda Brabce (ANO). Půjde o novelu zákona o ochraně přírody, na světě by měla být do března příštího roku.

Nový český superseznam vetřelců

Čeští úředníci však chtějí tuto povinnost využit k tomu, aby zcela přehodnotili vlastní strategii v boji s nepůvodními druhy. „Součástí úprav bude i revize celkového národního přístupu k nepůvodním druhům a zajištění větší diferenciace mezi druhy rizikovými (invazními) a ostatními nepůvodními druhy, včetně možnosti budoucího stanovení národního seznamu invazních druhů,“ uvedla v prohlášení mluvčí resortu Petra Roubíčková.

V rámci diskuse, jaká zvířata do těchto nových opatření zahrnout, vznikla i speciální odborná studie, jejíž součástí je rozsáhlý seznam rizikových zvířat. Platí pro Česko a je na něm celkem 232 živočichů a rostlin, takže ten bruselský „strčí“ hravě do kapsy.

Nechybí na něm řada známých stromů, jako jsou například javor jasanolistý, borovice černá pravá, dub červený, jírovec maďal (kaštan) nebo ořešák královský (ořech). Ze zvířat jde například o několik druhů raků, muflona, potkana, krysu obecnou, želvu nádhernou, mývala, myš domácí, pstruha duhového, jelena siku nebo kozu bezoárovou.

Některé druhy, například mýval, muflon, pstruh nebo jelen, jsou dokonce umístěny na tzv. černém seznamu. Jsou tak pro Česko nejvíce nebezpečné a počítá se s jejich aktivní likvidací. „Černé seznamy obsahují nejvýznamnější invazní druhy, jejichž likvidace a management je prioritní a na vhodné metody likvidace by se měl důsledněji zaměřit výzkum,“ stojí ve zmíněné studii, kterou vypracovali experti a pracovníci například z Akademie věd ČR. Celkem je na něm 78 rostlin a 39 zvířat.

Myslivci se bojí zbytečné regulace

Proti novému seznamu se už ozvaly některé svazy hospodářů, například Českomoravská myslivecká jednota nebo Český rybářský svaz. Podle nich je seznam špatný, zbytečně regulující a odmítají ho. „Zahrnuje kromě škodlivých druhů i hospodářsky významné a užitečné druhy živočichů a rostlin, které se již dávno staly běžnou součástí české krajiny a přírody,“ stojí ve společném prohlášení myslivců, rybářů, včelařů a zahrádkářů. Podle nich by se nad případným seznamem měla vést široká diskuse.

Podle ministerstva životního prostředí, které vznik studie a souvisejícího seznamu iniciovalo, však diskuse probíhá a výčet invazních druhů zařazených do připravované legislativy se bude ještě řešit.

„Seznam je odborným podkladem, který negeneruje žádná omezení či zákazy. Sloužit má především k rozlišení priorit praktického managementu invazních a obecně nepůvodních druhů, který dlouhodobě na řadě míst, například v případě bolševníku, křídlatek či netýkavky žlaznaté, probíhá,“ brání vznik českého seznamu mluvčí resortu Roubíčková. Dodává, že nyní vzniká obecná právní úprava a o tom, která zvířata budou nakonec do zákona zařazena, se rozhodne později.

Podívejte se, které druhy jsou také na seznamu:

europa ( 28. října 2019 07:19 )

Pstruh, jelen, ořešák, kaštan - to se už někdo fakticky zbláznil?

djaba ( 5. listopadu 2016 21:01 )

Původní obyvatelé českých končin jsou Keltové .Přivandrovalec praotec a jeho potomstvo tu nemají co dělat .

rudyptak48 ( 4. listopadu 2016 19:45 )

Češi zapomněli i na své předky, také jsou zde nežádoucí. Nežádoucí jsou i všichni Evropané, kteří odešli do Ameriky ap. Takže nežádoucí jsou už pomalu všichni obyvatelé naší Země. Kdo je vlastně žádoucí? To budou asi homouši a lesby, kteří mají v těchto dnech velký sraz právě v ČR.

dahlie1 ( 4. listopadu 2016 15:00 )

nicol30 ( 4. listopadu 2016 12:08 )

Tak pak prosím vrátit veškeré obyvatelstvo odkud přišlo třeba Američany, zpátky do Evropy, pak také brambory, kukuřici zase odtud pryč a už vůbec se mi nelíbili letos zprávy, že se v ČR množí jedovatí pavouci, těmi bych začala. To jen ve zkratce. Je neuvěřitelné co v EU dokáží řešit, místo důležitých věcí

Zobrazit celou diskusi