Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Na Brabcův úřad z Prahy „přilétla“ žaloba. Aktivisty tu trápí znečištěné ovzduší

Autor: ČTK, Mii - 
26. září 2016
12:55

Ministerstvo životního prostředí vedené Richardem Brabcem (ANO) čelí další žalobě za znečištění ovzduší, tentokrát v hlavním městě Praze. V pondělí ji podal k Městskému soudu Praha místní spolek Koalice Vlasta a občanka Olga Richterová. Ministerský program pro zlepšování kvality ovzduší je podle nich neefektivní. Spolek to v pondělí oznámil na tiskové konferenci.

Praha ovšem není jediným českým městem, na které kvůli jeho ovzduší podali občané žalobu. Lidé si u soudu stěžovali na ovzduší na Ostravsku, Ústecku (zóně severozápad) a v Brně. Domáhají se toho, aby soud programy zrušil a ministerstvo přijalo nové a lepší. Soud má devadesátidenní lhůtu na to, aby rozhodl. Podle právničky Kristýny Šabatové by měl rozhodnout do konce letošního roku.

„Takzvané Programy zlepšování kvality ovzduší nevedou ke svému základnímu cíli – ten je, že v co nejkratším možném čase bude v oblastech, kde je zhoršená kvalita ovzduší, dosaženo zákonných limitů a občané budou moct dýchat čistý vzduch,“ řekla Šabová. Tyto programy podle ní dostatečně nevymezují konkrétní opatření pro dané oblasti ani jasné časové plány, dokdy se mají opatření uskutečnit. Podle advokátní kanceláře Frank Bold je ministerstvem slibované splnění imisních limitů v roce 2020 nereálné.

Problémové ovzduší v Praze

Ovzduší je v metropoli dlouhodobě znečistěné a překračuje zákonem stanovené limity pro prach, oxidy dusíku a rakovinotvorný benzo(a)pyren. Taktéž překračuje limity stanovené evropskou směrnicí.

Ministerstvo životního prostředí v minulosti žádalo Evropskou komisi o časově omezené výjimky pro dosažení limitů znečištění prachem a oxidem dusičitým v Praze. Komise ale výjimky odmítla udělit. Praha nebyla schopna dosáhnout splnění limitů ani v termínech, které navrhlo samo ministerstvo. Na konci září má ČR opět v Bruselu předložit zprávu o plnění či neplnění limitů.

„Myslím, že Praha má potenciál, aby se tu lidem žilo dobře. Kvalita vzduchu je ale pro nás obyvatele jedním z nejvýraznějších zdravotních rizik,“ řekla ČTK jedna z žalobkyň Richterová. Právě lokality Prahy 10 jsou zařazeny mezi kritické oblasti z pohledu kvality ovzduší.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa