Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Českým firmám se nezamlouvá vývoj společnosti. Unavil je kapitalismus?

Autor: sou - 
19. června 2016
06:37

České firmy se staví skepticky k současnému směřování civilizace. Navíc podle výzkumu společnosti IPSOS, který nechala zpracovat Česká podnikatelská rada pro udržitelný rozvoj, se 4 z 10 firem domnívají, že je v České republice nutná radikální změna a proměna ekonomického systému. Unavil je po 27 letech od revoluce kapitalismus? 

„Takto se to říct nedá. 61 % oslovených manažerů uvedlo, že za hlavní bariéru pro prosazování myšlenek udržitelného rozvoje považují současné ekonomické nástroje státu, které firmy dost omezují. Vysoký stupeň regulace omezuje základní principy tržní ekonomiky,“ upřesnila pro Blesk.cz Veronika Žurovcová z České manažerské asociace.  

Podle výzkumu VIZE 2050 a udržitelný rozvoj společnosti IPSOS projevuje český byznys skepsi vůči současnému směřování civilizace. Navíc 4 z 10 firem se dokonce domnívají, že je nutná radikální změna a proměna ekonomického systému. 

„Ukázalo se ale, že 55 % firem by bylo ochotno formulovat konkrétní závazky k naplnění VIZE. Největší zájem o zapojení projevily v oblasti lidských zdrojů a společenského kapitálu,“ říká viceprezident České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj (CBCSD) šéfporadce ministra životního prostředí Petr Kalaš. 

Neudržitelné směřování

Na otázky odpovídali manažeři 119 českých firem. 61 % z nich vidí největší bariéru prosazování myšlenek udržitelného rozvoje ve špatném nastavení ekonomických nástrojů státu, 52 % zase za překážku vidí nízký zájem české veřejnosti. Následují nepřizpůsobené právní předpisy a špatná meziresortní spolupráce. 

Podle výzkumu 84 % firem již přijalo principy udržitelného rozvoje za součást vize své firemní strategie. Na 94 % dotázaných podniků si myslí, že mít ucelenou vizi udržitelnosti pro dlouhodobý časový horizont je v podnikatelské sféře užitečné. 

Výzkum ukázal ale i to, že 72 % firem považuje rozvoj a směřování civilizace za dlouhodobě neudržitelné, z toho 39 % zastává názor, že je nutná radikální proměna ekonomického systému. Dvě třetiny firem si myslí, že udržitelnému rozvoji České republiky by pomohly větší podpora a důraz na vzdělání a odpovědnější přístup firem ke svému okolí. Stát by měl hrát roli především při osvětě společnosti a v oblasti spolupráce, výrobní praxe a výzkumu. Zhruba 40 % firem zastává názor, že by prospělo zdanění aktivit ohrožujících udržitelný rozvoj.  

„Ministerstvo životního prostředí tento dokument vítá a vnímá jej jako výzvu a podnět ke spolupráci a k většímu zaangažování podnikatelských subjektů na rozvoji principů udržitelného rozvoje v ČR směrem k dlouhodobě udržitelnému a odpovědnému hospodaření a podnikání,“ uvedla zástupkyně tiskové mluvčí ministerstva životního prostředí Jana Taušová.  

„Na odstranění zmíněných nedostatků by měly pracovat všechny subjekty státní správy, týká se to zejména zlepšení zapojení veřejnosti či zkvalitnění legislativy,“ vysvětluje Taušová. 

Ministerstvo financí v dlouhodobém horizontu prý pracuje na snižování byrokratické zátěže občanů a firem a budování příznivého podnikatelského prostředí například projektem MOJE daně, který představil v úterý. „Dále plně spolupracuje se svými partnery v Radě vlády pro udržitelný rozvoj, na přípravě nově zastřešují strategie udržitelného rozvoje pro ČR,“ upozornila pro Blesk.cz Kateřina Vaidišová z oddělení komunikace na ministerstvu financí. 

Další hlavní body, které chce resort v rámci prioritní osy Ekonomika a inovace rozvíjet, je například vytvoření příznivějšího podnikatelského prostředí a podpora soukromé iniciativy, podpora podnikání a konkurenceschopnosti nebo zefektivnění podpory malých a středních podniků. „Ve střednědobém měřítku považujeme za úspěch dosavadní vývoj ekonomiky, veřejných financí a nezaměstnanosti. Navíc nezvyšujeme daně,“ míní Vaidišová. 

VIZE 2050 je dokument připravený Českou podnikatelskou radou pro udržitelný rozvoj (CBCSD), který poskytuje náhled na udržitelný rozvoj ČR z pohledu podnikatelů. Materiál byl připravován v kontextu Strategického rámce udržitelného rozvoje ČR, který schválila vláda v roce 2010, a rovněž poskytuje mnoho užitečných podnětů pro právě probíhající aktualizaci a zpracování nástupnického dokumentu. Hlavními body jsou společenský kapitál, lidské zdroje, veřejná správa, přírodní zdroje a rozvoj území, energetika a klima a také mobilita a infrastruktura. 

bizon_pepa ( 19. června 2016 18:49 )

Záleží na tom, co provnáváš. Já bych to koblihu jako úplatek nikdy nenabídl. Tak že chápu, že u tebe nemáš šanci. Ani co by se za nehet vešlo.

tgbg ( 19. června 2016 18:24 )

Komunistická verbež ukradla co se dalo!!!!

byvalyvoIiccssd4 ( 19. června 2016 15:44 )

bizon_pepa ( 19. června 2016 14:22 )

balika: Není třeba znát ekonomiku. Stačí ti dvě třídy základní školy, kdy se naučíš číst. Pak se dočteš, a možná i pochopíš, že EET se netýká velkých firem o kterých je v článku řeč. Nýbrž živnostníků, které socialistická strana názývá parazity. A které chce ruku v ruce s estebáckým pseudopodnikatelem zničit.

ivoadller ( 19. června 2016 11:53 )

vrcholového proto, že občas i vyvrcholí.

Zobrazit celou diskusi