Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zakažme puch z „prasečáků“ a chemiček, volají ekologové i obce

Autor: Veronika Šmídová - 
22. května 2016
06:15

Zatímco na jelítkách si Češi pochutnají rádi, „prasečáky“ v sousedství zrovna nevítají. Stejně tak čističky odpadních vod nebo chemičky. Může za to zápach, který se od nich mnohdy nese a kvůli kterému obyvatelé nemohou ani otevřít okna. Dosavadní nastavení limitů pro nepříjemnou vůni, na rozdíl od limitů pro hluk, podle ekologů příliš nefunguje. Žádají proto, aby novela zákona o ochraně ovzduší, kterou projednává Sněmovna, přinesla přísnější regulace. Veřejnost může jejich záměr podpořit podpisem petice.

„Obcím a lidem, které zápach obtěžuje, v současnosti chybí jakákoli zákonná opora, díky které by bylo možné se nějak bránit a pach z průmyslu nebo zemědělských provozů regulovat. Proto se výzvou snažíme přesvědčit zákonodárce, aby patřičně upravili zákon o ochraně ovzduší,“ popsal Blesk.cz Jan Vávra z ekologické organizace Arnika, která je jedním z iniciátorů petice „Stop zápachu!“. Dalšími jsou zastupitelé z Benátek nad Jizerou a Prahy 6. 

Organizátoři doufají, že pomocí petice dokážou motivovat zákonodárce k zanesení přísnější regulace zápachu do novely zákona o ochraně ovzduší. Zároveň akcí podporují skupinu senátorů, která má stejný cíl. Konkrétně jde o to, aby byla do novely zařazena definice obtěžujícího zápachu, doplněná o číselné hodnoty a zákon umožnil stanovení emisních limitů pachových látek tak, aby se předcházelo zbytečnému obtěžování místního obyvatelstva.

Petici zatím podepsalo přes 550 lidí. „Mezi nimi je i 10 starostů nebo 20 obecních zastupitelů. Očekáváme ale ještě větší ohlas, protože jde o téma, které se nepříjemně dotýká nebo může dotýkat mnoha občanů,“ uvedl Vávra. 

Nos je nejpřísnější kritik

Určitá míra regulace je zakotvena už i v současné legislativě. Podle ekologů ovšem není dostatečná. Zákon totiž pouze konstatuje, že pachové látky patří mezi znečišťující látky. Poslanci ale zrušili vyhlášku z roku 2006, která stanovovala pro tyto látky limity a metody jejich měření. „Dříve existoval limit 50 evropských pachových jednotek a vyhláška o měření pachových látek, dnes je legislativa vůči zápachu bezzubá,“ zkritizoval odborník. 

Pachové látky jsou přitom nepříjemné  nejen svým obtěžujícím zápachem, ale některé mohou údajně i významně poškodit zdraví. Například naftalen anebo styren jsou podezřelé z toho, že jsou karcinogenní.

Jak je ovšem možné zápach vůbec objektivně hodnotit? Využívá se k tomu například tzv. olfaktometrické stanovení koncentrace pachových látek. Olfaktometr je zařízení, které ředí vzorek zápachu v přesném poměru a takto naředěný vzorek pouští do čichového ústrojí posuzovatelů ve střídavém rytmu s čistým vzduchem.

„Lidský nos je na některé látky totiž daleko citlivější než jakýkoli přístroj. Například naftalen zaznamená v koncentracích, které se fyzikálně-chemickými metodami nepodaří změřit,“ vysvětlil mluvčí Arniky.

Správná výživa i dopalovací jednotky sníží zápach

Samozřejmě například v případě chovu prasat se naskýtá otázka, jak je možné intenzitu zápachu ovlivnit. Podle ekologa to lze. „Například správným postupem manipulace s prasečí kejdou a míra zápachu se reguluje také způsoby krmení prasat. Ale samozřejmě vůní' venkova se nadobro nezbavíme a asi by to ve svém důsledku ani nebylo zdravé pro naše půdy,“ dodal Vávra.

Nepříjemný zápach je přitom poměrně častým problémem českých obcí. Potvrzují to statistiky, které zveřejnila pracovní skupina „Proti zápachům“, jež se v dubnu sešla v Senátu. Z dotazníkového průzkumu vyplynulo, že z 698 obcí, které se účastnily šetření, odpovědělo 609 kladně na otázku, zda má být zákon o ochraně ovzduší doplněn tak, aby mohly úřady účinně ochranu proti zápachu vymáhat. 

Stížnosti se netýkají pouze chovu prasat či chemiček. „I lidé v sousedství laminátoven si stěžují na nepříjemný pach styrenu. Například v Klášterci nad Ohří. U laminátoven se dají emise styrenu výrazně snížit instalací dopalovací jednotky, stejně jako v případě dalších těkavých organických látek,“ doplnil Vávra.  

Zápachu v Praze se věnoval také pořad Selfie v Praze: 

Video Praha odporně smrdí! Zbořili lanovku na Petřín. A psi mají své pisoáry. - Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

Problémy se zápachem trápí i Austrálii: 

moiaza ( 22. května 2016 11:44 )

Zahlušit všechny kuřáky! Kam chodí, tam smrdí!

miro 49 ( 22. května 2016 08:24 )

Největšími stěžovateli jsou ti co si postaví dům vedle zemědělských objektů a pak si stěžují na smrad.Tyto objekty se kdysi stavěly dost daleko za obcí a není chybou provozovatele, že jsou dnes uprostřed sídliště.Zakažme ekologům dýchat a bude vše vyřešeno.

brunos ( 22. května 2016 08:11 )

 Ekologové by ve většině případů potřebovali namasírovat záda řeznickou holí.

asijo ( 22. května 2016 07:53 )

Vepřové a klobásky jim nesmrdí,ekology bych denně koupal v močůvce aby si na ten smrad zvykli.

Zobrazit celou diskusi