Blesk o tomto problému informoval již několikrát. Jak se ale zdá, na neschopnost zainteresovaných stran se mezi sebou domluvit doplácí jen samotní občané, kteří nemají mnoho možností, jak se bránit. Důvodem mnoha stížností je velký zápach v oblasti sídliště Metropole na Zličíně. Ví o něm všichni, ale řešení je komplikované. 

Co na problém říkají Pražské vodovody a kanalizace?

Na dotazy zaslané Blesk.cz odpověděl tiskový mluvčí Tomáš Mrázek následovně: „O problému víme, jednáme s dotčenými orgány a snažíme se najít řešení. Jde však o kvalitu vypouštěné vody od Vodovody a kanalizace (VaK) Beroun, které by ji měly upravit. Své dotazy proto musíte směřovat spíše na ně.“

Vodovody a kanalizace Beroun „svalují vinu“ na VAFO Praha

Od začátku do konce dubna si lidé mohou stěžovat na infolince Pražských vodovodů a kanalizací (PVK), které vyhodnotí veškeré stížnosti. Do té doby nezbývá lidem, než si stěžovat stále dokola. Blesk se tedy obrátil přímo na ředitele Vodovodů a kanalizací Beroun Jiřího Paula. 

Máte přehled, kolik stížností se zatím k tomuto problému sešlo?

Evidenci počtu stížností nevedeme, protože stížnosti jsou směřovány na Pražské vodovody a kanalizace, popřípadě na městskou část.

A jak se k problému stavíte po jednání s městskou částí a PVK z 30. března?

Na tomto jednání jsme se dohodli, že na místě předávání odpadních vod do kanalizace hlavního města Prahy bude instalováno zařízení na kontinuální měření koncentrace sirovodíku – hlavního původce zápachu z kanalizace – a toto měření bude doplněno speciálními stanoveními zápachu, která provede hygienická stanice.

Očekáváte změnu k lepšímu ještě v tomto roce?

Je potřeba počkat na výsledky měření, podle nich se budeme dále domlouvat, jaké jsou možnosti řešení. Zvažujeme i stavební úpravu předávacího místa nebo dávkování jiné chemikálie.

Proč dosud nedošlo ke změně, ačkoliv na to městská část i starostka Prahy- Zličín upozorňují již delší dobu a obyvatelé hlavně sídliště na Zličíně o tom mluví roky?

V této věci se toho již udělalo mnoho. Do odpadní vody se v Chrášťanech dávkuje chemikálie, která zabraňuje zápachu. Dávka chemikálie se automaticky nastavuje podle množství čerpané vody. Na místě předání jsou instalovány speciální gelové lapače zápachu. Tato opatření znamenala významné omezení problému.  

Situace je komplikována tím, že významným zdrojem zápachu je výrobna krmiva pro psy v Chrášťanech a ne všechny stížnosti na zápach z kanalizace jsou oprávněné. Proto se také složitě vyhodnocuje účinnost přijatých opatření.

Sídlo firmy VAFO Praha v Chrášťanech, která údajně za zápach může.
Autor: Tadeáš Provazník, Blesk

U VAFO Praha je podle inspekce vše v pořádku

Podle výrobny zvířecích krmiv je ale u nich vše v pořádku. Své informace podkládají vyjádřením inspekce životního prostředí. „Od roku 2013 jsme investovali do biologických vodní praček, které eliminují pachy vzniklé při výrobě. Celkově vyšly na 4 miliony korun. Svůj jasný zájem jsme tedy projevili, po finalizaci projektu proběhlo měření České inspekce životního prostřední, které srovnávalo pachy na konci roku 2013 a v lednu 2016. Srovnání ukazuje, že snížení koncentrace pachových látek dosáhlo 94,1 procenta,“ uvedl po schůzce v centrále firmy pro Blesk.cz marketingový ředitel Martin Šámal.

Nejvíce na vše doplácejí občané, změna je v nedohlednu

„Řešíme to už hodně dlouho, ale bezúspěšně. Nejprve s firmou VaK Beroun a PVK Praha, ale stále se nic nestalo,“ řekla již dříve Blesku starostka městské části Praha-Zličín Marta Koropecká (BPP). A lidé jí dávají za pravdu. „Řešili jsme to už několikrát na výborech i se starostkou, ale prý se s tím nedá nic udělat kvůli předpisům,“ říká Blesku další obyvatelka sídliště.

Fotogalerie
3 fotografie