Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mývalové jsou smrtelně nebezpeční, varují experti. Kde všude v Česku žijí?

Autor: Tomáš Polák - 
10. srpna 2016
21:15

Na mývaly severní se vztahuje „likvidační“ nařízení Evropské unie. A Blesk.cz zjistil, kde se v tuzemsku nacházejí, nabízíme vám „mývalí mapu“ Česka. Připojíme i to, proč jsou mývalové smrtelně nebezpeční nejenom pro chráněné živočichy, ale také pro lidi.

Výzkumu a monitoringu rozšíření mývala se v České republice věnují týmy pouze lokálně. Systematický monitoring se neprovádí, a tak je celoplošně mapa rozšíření založena zejména na sběru náhodných údajů a mysliveckých statistik.

„Přesto je současný areál druhu relativně dobře zmapován: vzhledem k tomu, že mýval je poměrně velký a nápadný druh, v místě výskytu většinou neunikne pozornosti, druh není zatím plošně rozšířen,“ říká Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.

„Mývalí mapa“: V těchto částech ČR se můžete setkat s mývalem tváří v tvář. „Mývalí mapa“: V těchto částech ČR se můžete setkat s mývalem tváří v tvář. | Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

V České republice mají mývalové zatím jen dvě centra výskytu: západní Čechy a nivu řeky Moravy. Podle Stýbla i Agentury ochrany přírody České republiky je ale pravděpodobné další šíření do nových oblastí a zahušťování populace. „Předpokládá se jeho další šíření do oblastí s dostatkem vodních zdrojů a úkrytů na stromech,“ tvrdí ochránci. Potenciálně „nejohroženější“ místa jsou údolí řek Berounky a Ohře.

Mýval je lenoch, takže preferuje tu nejvíce dostupnou potravu, zároveň ale skvěle šplhá. Právě proto ohrožuje zejména koloniálně hnízdící ptáky, na zemi i na stromech, obojživelníky, měkkýše a další ohrožené druhy, které se vyskytují koloniálně nebo ve skupinách, případně malé lokální ohrožené populace dravců. Nebezpečný je tak například i pro relativně velkého orla křiklavého nebo luňáka červeného.

Mývalí škrkavka zabíjí

Jelikož se mýval snadno adaptuje na život v blízkosti člověka, zvyšuje pravděpodobnost přenosu nemocí. „Za zdravotní riziko spojené s výskytem mývalů u nás je možné považovat zejména v Německu plošně prokázanou mývalí škrkavku Baylisascaris procyonis,“ upozorňují ochránci.

Právě před nemocemi, které jsou nakažlivé pro člověka, varuje také ministerstvo životního prostředí. „Tyto šelmy také přenášejí nemoci, jako je leptospiróza, vzteklina a škrkavka, které jsou přenosné i na člověka a ohrožují tak naše zdraví,“ psalo ministerstvo v srpnové tiskové zprávě. Přitom zrovna mývalí škrkavka může být pro člověka i smrtelná.

Nakažení mývalové trusem vylučují vajíčka, ze kterých v lidském tenkém střevě může vyrůst až 20centimetrová hlístice. Larvičky vajíček se ale mohou dostat i do jiných částí těla, mohou skončit pod kůží, v očích, ale také v mozku. Podle dostupných zpráv je ovšem onemocnění velmi vzácné. O to více je fatální, většina nakažených buď zemře, nebo skončí s nevratnými neurologickými potížemi. Proti mývalí škrkavce totiž neexistují žádné účinné léky. 

Mýval severní patří mezi invazivní nepůvodní živočichy, kterých se týká nařízení Evropské unii o prevenci a regulaci těchto druhů. Od srpna dovoz mývala severního kontrolují veterináři také na letišti. Odborníkům vadí především to, že likvidace by se měla týkat i zvířat žijících v ZOO, pokud se Česku nepodaří vyjednat výjimku.

zeleny.ropak ( 4. listopadu 2021 11:42 )

Asi trochu naruším ty představy o milém zvířátku. Zde je odkaz, na video, které jsem natočil z verandy naší chalupy. http­s://y­outu­.be/GS­8orPUt­vHs . Jsou to denní hosté, podle toho, co na zahradě dozrává. Mám podezření, že chodí i na granule, co manželka z útlocitu dává kočkám na zápraží. Našli jsme již dvě koťata s prokousnutou hlavou a v současnosti někdo (něco) pokousalo další, asi tříměsíční kotě, které zde zanechala jeho matka. Ta je již týden nezvěstná, ačkoliv se od žrádla nehla.

myvalka ( 4. listopadu 2016 18:56 )

 Ano,je pravda,že mýval je noční zvíře a těžko ho přes den uvidíte.Je to plaché zvíře a nebezpečné asi jako naše liška.Ta přenáší vzteklinu a ta neškodí?Myslím,že to EU přehání a měla by se starat o jiné záležitosti než jsou mývalové a jiný žvočichové.A proč najednou takový poprask?protože jsou v Německu přemnožení a neví si s tím rady....měla jsem doma mývala jako mazlíčka.Pokud ho chováte od mláděte,dá se velmi dobře ochočit a navíc je čistotný jako kočka-pochopitelně pořád musíte mít na mysli,že to je šelmička.A užila jsem si s nimi hodně legrace a krásných chvilek.Těšila jsem se,že až půjdu do důchodu,tak si zase mládě pořídím..asi to buhužel nebude možné a je mi z toho moc smutno.....

yokky ( 4. listopadu 2016 10:20 )

a co muslim obecny...ten je neskodny,,,,co s nim,,,,??????

zednik ( 11. srpna 2016 13:37 )

Mýval je velmi plaché noční zvíře, v přírodě se dá jen těžko ulovit. To že nějaká rodinka zabrousila do města k popelnici, neznamená že bychom je měli všechny vyhubit. V r. 2014 se odhadovalo, že jich u nás žije cca 300.To je směšné číslo. Kdoví co a kdo za tím všímv EU stojí.

nemocna ( 11. srpna 2016 12:51 )

Drákulinka skvělý komentář plně s vámi souhlasím vymýtit EU, ISIS a uprchlíky ty jsou pro lidstvo mnohonásobně nebezpečnější, zavčas z EU vystoupit Británie má rozum udělala to nejlepší co mohla, u nás vláda papaláši vidí jen prachy zisk, kašlou na ostatní lidi a co bude s naší republikou, ke všemu ted vybíjení nevinných krásných zvířat, už tak je lidstvem ničená příroda a zvířata v ní, ted ještě chtějí hromadně vraždit, hnus už vůbec nejsou normální co vymýšlejí za svinstvo, škrkavky má každé druhé zvíře stačí je odčervovat a očkovat proti vzteklině, dělá se to v přírodě liškám tak proč by ne mývalům takové krásné roztomilé zvířátko, zvířata se mají chránit, pomáhat jim a přírodu udržovat co nejlépe at je pro další generace co nejlepší, MYSLIVCI mějte rozum nezabíjejte zvířata!

Zobrazit celou diskusi